Derularea Programului pentru şcoli al României în instituţiile de învăţământ ialomiţene

Consiliul Judeţean Ialomiţa este responsabil pentru implementarea Programului pentru şcoli în perioada 2017-2023, acordând o deosebită atenţie derulării tuturor procedurilor pentru îndeplinirea la timp şi în parametrii legali a programului.

În contextul epidemiologic generat de pandemia COVID 19 şi al măsurilor dispuse de autorităţile statului pentru prevenirea şi combaterea acestei epidemii prin suspendarea cursurilor şcolare, Consiliul Judeţean Ialomiţa a iniţiat încă din luna septembrie 2020 numeroase demersuri referitoare la aprobarea modalităţii de redistribuire a stocurilor de produse nedistribuite elevilor. La mai bine de cinci luni de la debutul sesizărilor către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Instituţia Prefectului – Judeţul Ialomiţa, cu reveniri succesive, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a comunicat că a iniţiat un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 640/2017.

Proiectul sus-menţionat cuprinde prevederi referitoare la modalitatea de desfăşurare a Programului pentru şcoli în actualele condiţii epidemiologice – ţinând cont de scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar – şi redistribuirea produselor aflate în stocurile furnizorilor, către organizaţii umanitare, unităţi sanitare, de asistenţă socială, de îngrijire, unităţi de asistenţă medico-socială sau în favoarea beneficiarilor Legii nr. 416/2001 privind  venitul  minim garantat, dar până în prezent actul normativ nu a fost adoptat. „Furnizorii de produse au solicitat îndrumări pentru redistribuirea stocurilor existente ca urmare a suspendării cursurilor şcolare din data de 9 noiembrie 2020 însă, în lipsa legislaţiei necesare, cererile acestora nu au putut fi onorate generând pierderi ca urmare a expirării perioadei de valabilitate a produselor. Începând cu data de 8 februarie 2021 elevii vor reveni în clase şi, potrivit regulilor în vigoare, se va relua furnizarea produselor, respectiv lapte, corn, măr.

Deciziile referitoare la modalitatea de frecventare a şcolilor, ţinând cont de evoluţia situaţiei epidemiologice, au avut efecte negative asupra derulării contractelor de furnizare încheiate, deoarece aspectele referitoare la acest subiect nu au fost reglementate şi pot genera dificultăţi în derularea procesului pentru viitor. Exprimăm îngrijorarea faţă de această situaţie şi solicităm autorităţilor competente să urgenteze procesul legiferării în acest domeniu astfel încât autoritatea judeţeană să poată derula în bune condiţii acest program în favoarea tuturor elevilor ialomiţeni”, a precizat Marian Pavel, preşedintele CJ Ialomiţa.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )