Deputatul PUSL, Steluţa Cătăniciu, cere publicarea numelui furnizorului de energie care îşi bate joc de români

Deputatul PUSL, Steluţa Cătăniciu (preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii) a depus, marţi, 11 octombrie, o interpelare adresată lui Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pe tema modului în care instituţia, pe care acesta o reprezintă, înţelege să îşi exercite atribuţiile care îi revin, conform legii. Asta, fiindcă unii furnizori îşi bat joc de cetăţenii. „Am urmărit cu stupoare şi cu mare îngrijorare declaraţia vicepreşedintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege, prin care ne-a anunţat public faptul că: «Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nici o factură la energia electrică» şi că «dintre cei care nu au plătit facturi, probabil vor plăti factura pentru cinci luni», sfătuind românii să plătească în avans facturile”, a declarat deputatul PUSL.
Interpelarea subliniază faptul că atribuţiile şi competenţele ANRE sunt de promovare a unei pieţe interne europene de energie electrică şi gaze naturale sigură şi competitivă, de asigurare a protecţiei consumatorului, prin sprijinirea clienţilor vulnerabili, prin impunerea unor standarde de calitate a serviciilor publice din sectorul energiei electrice şi a gazelor naturale, prin facilitarea accesului clienţilor finali la datele proprii de consum, precum şi prin informarea corectă şi completă a consumatorilor. Totodată, este amintită una dintre principalele atribuţii ANRE, aceea de a exercita controlul cu privire la respectarea de către operatorii economici din sectorul energiei electrice termice şi gazelor naturale, a reglementărilor emise, a obligaţiilor prevăzute de legislaţia naţională şi a Uniunii Europene în domeniu. „Statutul instituţiei pe care o conduceţi nu este acela de a da sfaturi aberante. Nu toţi românii au veniturile angajaţilor ANRE, care să le permită să plătească în avans facturile uriaşe”, a adăugat deputatul Steluţa Cătăniciu, în interpelarea depusă.
Faţă de declaraţiile vicepreşedintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege – raportat la statutul, rolul şi atribuţiile ANRE, cu respectarea principiului transparenţei, imparţialităţii şi neutralităţii în relaţia cu operatorii economici, deputatul îi solicită preşedintelui ANRE să răspundă la o serie de întrebări. Anume: Cine este „marele furnizor” care de 5 luni nu a emis facturi la energia electrică, la care făcea referire vicepreşedintele ANRE în declaraţia publică; Dacă declaraţia se înscrie în categoria informării corecte şi complete a consumatorilor şi respectă principiile în baza cărora îşi exercită atribuţiile; Cum şi-a exercitat ANRE atribuţia de protecţie a consumatorului de energie electrică şi de gaze naturale; Care sunt standardele de calitate ale serviciilor publice din sectorul energiei electrice şi a gazelor naturale, pe care a reuşit să le impună, în exercitarea atribuţiilor care revin ANRE; În ce constă facilitarea accesului clienţilor finali la datele proprii de consum; Dacă la această oră, consumatorii beneficiază de o informare corectă şi completă din partea furnizorilor.
Nu în ultimul rând, în conformitate cu statutul şi rolul ANRE, instituţie aflată sub control parlamentar, dar şi a principiilor în baza cărora Autoritatea îşi exercită atribuţiile, preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii îi solicită preşedintelui ANRE să ofere informaţii publice consumatorilor de energie din România cu privire la numele furnizorului la care s-a referit, în declaraţiile publice, vicepreşedintele ANRE.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )