De la 1 martie va avea loc majorarea bazei de calcul a indemnizației de șomaj

Începând cu data de 1 martie 2024, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ialomița anunță schimbări semnificative în baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă. Această modificare este în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Potrivit Legii nr. 225 din 26 iulie 2021, care modifică și completează Legea nr. 76/2002, Indicatorul Social de Referință (ISR) se majorează anual, în luna martie, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică (INS). În urma acestei majorări, indemnizația de șomaj și alte drepturi stabilite prin Legea nr. 76/2002, raportate la ISR, vor crește cu 10,4%, trecând de la 598 lei la 660 lei. Această majorare are impact asupra mai multor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Principalele schimbări sunt că indemnizația de șomaj se va majora cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoană. Această valoare este calculată în funcție de medie veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizației de șomaj pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, indemnizația de șomaj pentru absolvenți va crește de la 299 lei la 330 lei lunar, reprezentând 50% din valoarea ISR în vigoare la data stabilirii acesteia. Prima de inserție pentru absolvenți se va acorda absolvenților instituțiilor de învățământ și absolvenților școlilor speciale pentru persoane cu handicap. Aceasta va crește de la 1.794 lei la 1.980 lei, fiind de 3 ori valoarea ISR în vigoare la data încadrării, pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială și care beneficiază de acompaniament social personalizat, subvenția lunară va crește de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei și stimulentul financiar lunar pentru angajator acordat pentru încadrarea în muncă a elevilor și studenților în perioada vacanțelor, va crește de la 299 lei la 330 lei, reprezentând 50% din valoarea ISR în vigoare.
Este important de menționat că această majorare se aplică începând cu data de 1 martie și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date. Aceste ajustări vin în sprijinul forței de muncă și reprezintă o măsură concretă de încurajare a ocupării forței de muncă în contextul economic actual.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )