„Datini şi obiceiuri de Bobotează în comuna Ciulniţa”

Locuitorii comunei Ciulniţa au avut parte chiar la începutul noului an de o frumoasă sărbătoare, în tradiţionala zi de 6 ianuarie, de Bobotează. Este vorba de ediţia a XVIII-a, a manifestării „Datini şi obiceiuri de Bobotează în comuna Ciulniţa”, organizată de Primărie, în aceeaşi locaţie, între Ion Ghica şi Ivăneşti. Cu acest prilej, s-a desfăşurat mult aşteptata competiţie hipică, la care s-au întrecut proprietarii de cai, locuitori din satele aparţinătoare.

Sfinţirea apelor şi botezul cailor sunt două obiceiuri care se păstrează cu sfinţenie în comuna Ciulniţa. Botezul Cailor este un obicei ce datează de secole şi care a fost readus în actualitate prin iniţiativa primarului comunei Ciulniţa, Stelică Gheorghe. Cu ocazia sfintei sărbători de Bobotează, toţi proprietarii aduc caii în faţa bisericii din cele trei parohii ale comunei, unde sunt botezaţi cu apă sfinţită de către preoţi. Legenda spune că cei care îşi botează caii, vor avea parte de un an bun şi o recoltă mănoasă, iar animalul va fi ferit de boli. Împodobiţi cu ciucuri şi funde roşii, caii fac o adevărată paradă de forţă, frumuseţe şi sunt motiv de mândrie pentru stăpânii acestora. După botezul cailor, considerat benefic de către localnici pentru animalele care vor servi la activităţile agricole de peste an, toată lumea se mută pe islazul de la marginea satului Ciulniţa unde are loc o competiţie hipică ce desemnează cel mai bun cal şi călăreţ la diferite probe de concurs (viteză, viteză pe atelaje, tracţiune, îndemânare, rezistenţă) stabilite printr-un regulament de către organizatori. Câştigătorii sunt răsplătiţi cu premii în bani, diplome şi baloţi de lucernă pentru hrana cailor.
„Datini şi obiceiuri de bobotează în comuna Ciulniţa”, este manifestarea prin care cei mai buni crescători de cai şi cei mai destoinici călăreţi, sunt evidenţiaţi în faţa membrilor comunităţii, dar şi un prilej de socializare pentru cetăţenii localităţii. Ediţia din acest an a beneficiat de o atenţie deosebită din partea sătenilor care, cu mic, cu mare, s-au adunat pentru a admira cei mai frumoşi armăsari ai localităţii.
Deschiderea a fost făcută, aşa cum era şi firesc, de primarul Stelică Gheorghe care nu o dată a dovedit că este cu sufletul aproape de comunitate, punând la loc de cinste tradiţiile. „Începem anul 2023 cu o manifestare frumoasă. Astăzi este o zi frumoasă ca şi temperatură, nu cu gerurile cu care eram obişnuiţi în anii trecuţi. Dar, vrem să menţinem tradiţia noastră cu aceste frumoase întreceri cu caii. Cred că este un lucru la care şi dumneavoastră achiesaţi. Mă bucur să văd un număr destul de mare de participanţi cu caii pe care îi mai avem şi cei ce doriţi să vedeţi întrecerea…Pentru că ne aflăm la început de an, aş vrea să vă urez nu numai sănătate, ci şi spor la toate. Iar noi, administraţia ne dorim să reuşim să ducem la bun sfârşit proiectele pe care le începem. Anul 2023, să dea Dumnezeu, să fie unul rodnic pentru toată lumea, care să aducă bucurii în case, înţelegere, pace, linişte şi împlinirea tuturor dorinţelor. Vă doresc să fiţi tot anul veseli, bucuroşi, cu încredere şi credinţă că toate lucrurile se vor rezolva. Încă o dată vă urez un an bun. La mulţi ani!”, a urat primarul Stelică Gheorghe, înaintea competiţiei hipice.
Faţă de alţi ani, numărul concurenţilor a fost mai mic şi asta din cauza scăderii efectivului de cai. Dar asta nu i-a împiedicat cu nimic pe organizatori să păstreze tradiţia. „Este o tradiţie la care noi ţinem foarte mult. Este vorba despre legătura puternică dintre oameni şi cai. Şi în cântece este subliniată această legătură: Calul ne călătoreşte; Calul, puşca şi pistolul. Ştim aceste melodii, foarte bine. Aşa şi oamenii se bucură şi vin cu animalele cu care mai lucrează încă. Căci, mulţi dintre ei nu-i cumpără doar pentru frumuseţe, ci pentru a se duce la pădure. Ei merg încă şi muncesc în pădure cu caii. Atât, cât mai au de lucru pădurarii cu ei. Iar astăzi este nu doar botezul oamenilor, prin Botezul Domnului, ci şi al animalelor, al tuturor vietăţilor ce ne înconjoară, cu care suntem în contact. Întâlnirea pe care noi o facem în fiecare an, începând din 2005, a ajuns la a 18-a ediţie. Chiar dacă efectivul de animale a mai scăzut, dorinţa de a participa este aceeaşi. Lumea se schimbă, au intervenit alte tehnologii şi oamenii folosesc tractoare, maşini, nu mai apelează la cai. Tradiţia se menţine totuşi, lucru care mă bucură. Avem în jur de 40 cai în toată comuna. Din păcate putem spune că această scădere a efectivului nu mai dă acea satisfacţie pe care o aveam la un moment dat. De 18 ani de când organizăm această manifestare, am avut zile de Bobotează când s-au înscris câte 30-40 participanţi. Aveam la proba de frumuseţe câte 6-7-8 exemplare expuse. Acum avem un cal foarte frumos, într-adevăr de rasă, pe care proprietarul nu-l foloseşte la munci. Îl ţine doar de plăcere. Dar este foarte greu să întreţii un astfel de exemplar…Pe vremuri, înaintaşii noştri se întâlneau şi făceau întreceri singuri, fără vreo organizare. Se întreceau la proba de viteză şi tracţiune. Puneau căruţele spate în spate şi trăgeau pentru a vedea care îl trage pe celălalt înapoi. Se întâlneau apoi la crâşmă unde sărbătoreau, beau un pahar de vin fiert, o ţuică fiartă, obicei pe care şi noi în prezent îl menţinem şi oferim oamenilor. Îşi depănau amintiri de pe parcursul anului trecut şi planurile de viitor”, a mai adăugat primarul Stelică Gheorghe.
Una peste alta, alesul local este foarte mulţumit de faptul că, la început de An Nou, s-a întâlnit cu cetăţenii din comunitate şi s-a bucurat alături de ei. „A fost un prilej de revedere plăcută, la început de An Nou, cu cei care continuă să-şi cultive pasiunea pentru cai cu străduinţă, îndemânare şi pricepere. Felicitări tuturor participanţilor, în mod deosebit, câştigătorilor acestei ediţii”, a concluzionat primarul comunei Ciulniţa.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )