„Dacă municipiul reuşeşte să remonteze decalajul acesta, în ultima săptămână, putem atinge 100% din populaţia ţintă supusă recenzării”

Întrucât ritmul de colectare a datelor este destul de lent, Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a decis să prelungească termenul de recenzare, pe bază de interviuri faţă în faţă, cu încă 7 zile. Ca atare, termenul final nu mai este 17 iulie, ci 24 iulie 2022. Rata de recenzare a populaţiei din România a ajuns la 83%. Singurul judeţ care a finalizat recenzarea este Botoşani. Comisia a luat această decizie şi fiindcă interesul populaţiei a crescut, mulţi cetăţeni dorind să se pună în ordine cu legea, pentru a nu fi pasibili de amenzi. Cum s-a tot anunţat, cei care refuză să furnizeze informaţii recenzorilor – când primesc vizita acestora – riscă amenzi de până la 3.000 lei.
Un alt aspect, deloc de neglijat, scos în evidenţă de către autorităţi este că lipsa de participare la recensământ dăunează, per ansamblu, tuturor locuitorilor. Dacă nu se vor recenza, bugetul aferent fiecărei localităţi va fi diminuat. Asta fiindcă fiecare localitate primeşte finanţare de la bugetul naţional în funcţie şi de populaţie.
Judeţul Călăraşi stă bine ca nivel de recenzare, clasându-se pe locul 7 la nivel naţional, însemnând 93,8% din totalul populaţiei recenzate. Astfel a informat, în cadrul unei recente conferinţe de presă, prefectul Valentin Barbu. „Sunt 20 de localităţi din judeţul Călăraşi care au terminat recenzarea, cei doi primari, alături de noi astăzi (n.r. 15 iulie 2022), din Cuza – Vodă (numărul 1) şi Unirea (locul 3) sunt în top. Aşa cum am constatat, fără implicarea directă a primarilor nu mergea bine recenzarea. În unele localităţi, s-a mers mai greu. Există o problemă şi, pe această cale, adresez o rugăminte domnului primar al municipiului Călăraşi. Subliniez, o rugăminte, nu un reproş. Perioada s-a prelungit cu încă o săptămână. Se poate atinge populaţia ţintă pentru a fi recenzată. Cea mai mare problemă, la nivel naţional, a fost în oraşele mari şi medii, cum este şi municipiul Călăraşi. Dacă municipiul reuşeşte să remonteze decalajul acesta în ultima săptămână putem atinge 100% din populaţia ţintă supusă recenzării.
La nivelul judeţului Călăraşi, la momentul actual, conform INS, populaţia ţintă supusă recenzării, prin ambele metode, este de 272. 751 de persoane şi avem un minus de 21.170 persoane, deci este rezolvabilă problema. Toată lumea trebuie să se afle într-o bază de date, iar realitatea demonstrează că nu este chiar aşa. Se ştie foarte bine dinamica populaţiei şi mă refer la cei care au părăsit ţara. Iar aici este o mare problemă, poate reuşim acum ca datele să aibă o mai mare acurateţe decât în urmă cu 11 ani, când au fost probleme. Poate aflăm şi noi, cu toţii, câţi suntem în România şi câţi în Diaspora”, a precizat Valentin Barbu, prefectul judeţului Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )