Cum ne protejăm de fake news – sfaturi pentru părinți și profesori în webinarul organizat de World Vision România 

Diferențierea între informațiile de pe social-media și știrile realizate de jurnaliști, verificarea ONG-urilor care strâng donații în sprijinul ucrainenilor și recomandarea copiilor de a urmări conturile de TikTok ale marilor publicații internaționale. Acestea sunt câteva dintre sfaturile pentru părinți și profesori oferite de jurnaliști și experți în fake news în cadrul webinarului „Fake News- Studiu de caz: Războiul Rusia-Ucraina“, organizat recent de World Vision România.
Aceștia îndrumă persoanele care vor să doneze, să verifice dacă ONG-urile au rapoarte anuale de activitate, inclusiv cu informații despre cum au folosit banii donatorilor. De asemenea, este important ca oamenii să realizeze că rețelele de socializare nu și-au propus să devină un agregator de știri, deși asta s-a întâmplat într-o oarecare măsură. În același context, trebuie făcută o distincție între opinii și fapte în orice relatare despre evenimentele din jur. Specialiștii au mai atras atenția că este necesar ca fiecare cetățean să verifice informațiile din cât mai multe surse, inclusiv canalele autorităților oficiale, ale experților și ale jurnaliștilor. Trebuie, în primul rând, înțeles contextul unei știri și luate în calcul cât mai multe întrebări întrebări: cine?, unde?, când?, cum?, de ce? Și așa mai departe. Profesorii și părinții ar trebui să nu se prezinte în fața copiilor și adolescenților ca instanțe supreme ale adevărului. Aceștia le pot oferi minorilor sursele din care ei se informează, dar trebuie să-i încurajeze pe copii să verifice, la rândul lor, informațiile din alte surse. În această perioadă circulă multe imagini care nu reflectă realitatea de pe teren sau sunt refolosite în alte contexte pentru a manipula. Este recomandată verificarea sursei originale a fotografiei sau a videoclipului.
Invitații webinarului realizat de World Vision România au fost Adina Florea, jurnalist Libertatea, Marco Badea, jurnalist Digi24, Cristina Lupu, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Andreea Bujor, director de comunicare World Vision România și Claudiu Vrînceanu, moderator, specialist în comunicare.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )