CSM Unirea Slobozia, campioană națională la scrimă, la tineret!
Cu George Dragomir în formă maximă, şapte bătălii din grupe câştigate, una încheiată la egalitate, alta pierdută de-a lungul meciurilor de pe tabloul valoric, CSM Unirea Slobozia – echipa formată din Eduard Dragomir, George Dragomir, Liviu Lepădătescu şi Răzvan Stănescu – a câştigat titlul naţional, după dispute destul de strânse în semifinală şi finală, la scrimă.
Marţi, 19 octombrie, a fost o zi mare pentru scrima ialomiţeană. Acest titlu la echipe şi la nivel de tineret (vârsta de 23 de ani) unde ialomiţenii s-au bătut, practic, cu forţele sabiei româneşti – Dinamo, Steaua, centrul de la Iaşi, cu două cluburi foarte puternice – a încununat o bine meritată pregătire. De asemenea, le-a reconfirmat scrimerilor ialomiţeni că rămân o forţă în sabia românească, deocamdată, la tineret, consideră directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Ialomiţa (DJTS), Marin Cruţu.
Antrenorul vede acest câştig, foarte aşteptat, ca fiind menit Clubului Sportiv Municipal Unirea Slobozia. După atâtea antrenamente, scrimerii ialomiţeni au primit, în sfârşit, ceea ce li se cuvenea demult. „A fost o victorie binemeritată. De trei ediţii, Slobozia domină probele individuale. Câştigăm, prin George Dragomir şi Răzvan Stănescu, individualul. Numai că la echipe am fost, cu excepţia anului trecut, când nu s-a ţinut din cauza pandemiei, vicecampioni. Am pierdut, de fiecare dată, în prelungiri, cum se spune la fotbal, adică la mustaţă. La ultima ediţie, în 2019, la scorul de 44-44, am primit, ca sancţiune, cartonaş roşu, care însemna tuşă negativă. Adică noi nici nu am primit lovitură. Doar am fost sancţionaţi pe criteriul regulamentului tehnic. Acum trei ani, am pierdut, la scorul 43, cu Iaşi, un meci pe care l-am condus în permanenţă. Dar acum, s-a spart ghinionul. Acest titlu vine numai pe valoarea şi meritul echipei, care a demonstrat că suntem cei mai buni. S-a făcut dreptate şi am primit ce era al nostru, adică titlul naţional.
Nu prea am avut meciuri uşoare. Au fost 12 echipe la startul competiţiei şi noi, fiind pe poziţia a doua, ne-am clasat pe acelaşi loc, pe tabloul valoric, după Dinamo. Bătându-ne cu prima echipă a CSM-ului Iaşi, care era, să spun aşa, abonată la medalii, ne-a învins în finală şi am avut asalt greu şi cu ea. Numai că, la ultimele întâlniri din grupe, sportivii noştri, numărul 1 şi 2 la nivel individual, au fost fantastici şi au făcut acea diferenţă. Am câştigat la 38 – 36. Nu pare un meci greu, pentru că sunt 7-8 tuşe, dar a fost o luptă strânsă. Chiar la un moment dat, am fost conduşi cu 35-34 de una din echipele din Iaşi”, a declarat antrenorul emerit, Marin Cruţu, adăugând că scrima este un sport în care luptătorul niciodată nu poate fi sigur că va câştiga. Când este vorba de scrimă, totul ţine de concentrare. Important este modul în care sportivul îşi face strategiile. „Scrima e un sport complex, iar sportivii au tehnici imprevizibile. În alte domenii, unele echipe domină ani de zile categoria în care se află. Ei bine, la scrimă nu se întâmplă aşa. Nici campionii olimpici nu câştigă orice concurs. Din zece cupe mondiale, câştigă două. Prin urmare, noi am fi putut pierde a treia finală consecutivă, dar, una peste alta, cred că meritam să câştigăm.
A urmat finala cu cei de la CS Dinamo Bucureşti, 45-41. Am început în forţă cu 5-0, după care ei au revenit. Am avut, la un moment dat, şi 9 puncte diferenţă şi părea că vom câştiga. Dar a revenit Dinamo în forţă şi nu am reuşit. Are nişte sportivi foarte valoroşi. Însă, Slobozia a avut o echipă băştinaşă, mai exact toţi sportivii crescuţi, dezvoltaţi, la noi în judeţ. Întâmplarea face că toţi trei sunt din Săveni, din aceeaşi localitate. În schimb, Dinamo a avut de la Iaşi, practic pe cel mai bun de acolo, Răzvan Ursache, de la Braşov pe Ailincă şi pe Şovar, ultimul fiind campion mondial la cadeţi. De aceea spun că meritul este, cu atât mai mare, al băieţilor noştri”, a explicat directorul DJTS Ialomiţa.
Deşi la lotul de băieţi clubul stă foarte bine, nu sunt fete care practică scrimă la Slobozia. Asta este o problemă nu de ieri, de azi, ci mai veche. „De la Loredana Dima, sportiva noastră de frunte, care acum este încă în activitate, s-a creat un gol în acest sens. Probabil că nu am avut nici suficienţi specialişti încât să lucrăm cu grupe mai diversificate. Pentru că eu, cu al meu coleg, Marius Puşcaşu, care lucrăm la nivelul celor două cluburi, facem eforturi deosebite să avem sportivi aproape la toate categoriile. Este şi lipsă de specialişti. Chiar am discutat cu elevi de-ai mei care au împărtăşit această problemă. Noi avem doar doi antrenori. La lotul de fete poate am avut şi ghinion, iar selecţia uneori a fost deficitară. Dar întotdeauna facem selecţii şi săpături peste săpături, poate reuşim să avem şi fete. Eu de zece ani spun că vreau să fac o echipă de seniori cu fete, dar nu am reuşit deocamdată”, a concluzionat Marin Cruţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Ialomiţa.
Petruţa RIDICHE