Criza sistemului medical românesc: mortalitatea infantilă în creștere din cauza infrastructurii precare

România se confruntă cu o criză gravă în sistemul său medical, amplificată de condițiile precare din secțiile de terapie intensivă neonatală și maternități, care au un impact direct asupra ratei ridicate a mortalității infantile. În anul 2024, peste 45 de unități medicale din țară au cerut sprijinul Organizației Salvați Copiii pentru programe de dotare și reabilitare. Este necesară achiziționarea urgentă a peste 250 de echipamente medicale performante, printre care incubatoare, mese de reanimare, ecografe, aparate de ventilație și sisteme de monitorizare, evaluată la peste 5 milioane de euro.
Situația este gravă, mai ales în cazul nașterilor de la mame minore, fenomen asociat cu riscuri majore pentru sănătatea mamelor și a nou-născuților, inclusiv nașteri premature și mortalitate infantilă crescută. În perioada 2018-2022, au fost înregistrate 40.916 nașteri de la mame sub 18 ani, dintre care 3.696 de la mame sub 15 ani. Rata mortalității infantile a crescut din nou în 2023, atingând 5,7 la mie, față de 5,2 în anul precedent. Disparitățile regionale sunt semnificative, cu județul Sălaj raportând o rată de 10,5 la mie, în timp ce Bucureștiul a avut o rată de 2,5 la mie.
Organizația Salvați Copiii a jucat un rol crucial în susținerea sănătății copiilor și mamelor din România, investind peste 11 milioane de euro în dotarea a 126 de unități medicale cu echipamente moderne. Cu toate acestea, este nevoie urgentă de consolidarea eforturilor pentru a corecta disparitățile și a îmbunătăți accesul la servicii medicale de calitate în întreaga țară. Campania lor recentă, „Camera cea mai mică“, subliniază importanța dotării maternităților cu echipamente esențiale pentru supraviețuirea prematurilor. Contribuțiile și sprijinul comunității sunt vitale pentru a asigura un viitor mai sigur și mai sănătos pentru toți copiii din România.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )