„Cred că ministrul Adrian Chesnoiu este dedicat în totalitate agricultorilor”
O nouă veste îngrijorătoare pentru populaţie vine de la Ministerul Agriculturii. Dacă mai era nevoie, căci românii sunt deja afectaţi de scumpiri, urmările Covid şi teama de război. De data aceasta este vorba de spectrul unei secete. Căci, reprezentanţii forului, mai sus menţionat, au anunţat că anul agricol 2021-2022 se manifestă în România cu o presiune din partea situaţiei climaterice. Nivelul de precipitaţii a fost foarte scăzut, ori dacă nu plouă, există riscul ca în perioada următoare să ne confruntăm cu o secetă severă, mai ales în estul şi sud-estul ţării.
Îngrijorarea ministrului Adrian Chesnoiu i se pare justificată Ralucăi Dumitrescu, deputat PSD Ialomiţa. Este foarte posibil să se întâmple o astfel de calamitate. Şi, tocmai de aceea, personal, a solicitat ca în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să fie introdusă componenta de irigaţii şi desecare. De altfel, o sumă foarte importantă din Agro IMM Invest şi IMM Invest vine către utilizatorii de apă. În momentul acesta este în dezbatere publică un act normativ menit să îi ajute pe toţi utilizatorii de apă să beneficieze de ajustarea preţurilor la proiectele deja finanţate, pe actualul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2021. „Nu sunt proiecte ajunse la maturitate, ci în perioada de licitaţie sau de implementare efectivă a contractului de construcţii. Sunt foarte mari probleme cu furnizorii de materii prime, dar şi cu cei care construiesc. De aceea, Guvernul României vine cu un act normativ care le va permite utilizatorilor de apă să ajusteze preţurile. Scopul este să nu creeze o problemă nici pentru cel care vine să implementeze proiectul, dar nici pentru udători”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Raluca Dumitrescu.
Printre altele, Asociaţia Fermierilor din România avertizează asupra crizei în care se află producătorii români ce nu mai fac creşterii continue şi necontrolate a tarifelor la energie electrică, gaze naturale şi motorină, esenţiale în activitatea unei ferme. Aceasta ar putea duce la dispariţia de pe piaţă a cărnii produse în România. Şi în această privinţă, guvernanţii s-au gândit la soluţii. „Avem un act normativ ce ajută la subvenţionarea combustibilului şi a energiei în agricultură. Ministrul Chesnoiu face tot ceea ce îi stă în putinţă să avem îngrăşăminte la un preţ cât de cât competitiv, suportabil pentru producătorul român. Este o situaţie generală. Nu a fost generată de Guvernul României actual. Alţii nu au avut înţelepciunea ca în momentul în care au liberalizat piaţa energiei să aibă şi responsabilitate pentru faptele lor. Domnul ministru Chesnoiu cauză soluţii. Dacă ne aducem aminte, primul lucru pe care l-a făcut, în prima zi de mandat, a fost să încerce să ajute Agro Mureş să poată furniza încă îngrăşăminte. Cred că ministrul Adrian Chesnoiu este dedicat în totalitate agricultorilor. Are un pact încheiat – de prima dată când a fost ales parlamentar şi membru, cu drepturi depline, ca preşedinte al Comisiei de Agricultură – de a face o politică a fermierilor şi a României. Cu toţii ne dăm interesul. Hrana este cel mai important lucru şi poate salva economia României”, a subliniat Raluca Dumitrescu.
Fermierii au venit şi ei cu propuneri, care le-ar uşura mult situaţia. Anume eliminarea accizei la motorina folosită în agricultură pe perioada 15 martie-15 august 2022, acordarea unei subvenţii la tona de îngrăşământ utilizată în agricultura autohtonă. Acestea sunt nişte soluţii favorabile fermierilor, însă nu cuantifică impactul asupra bugetului de stat. Fiindcă, în afară de agricultori, mai sunt şi alte sectoare din economie care au fost afectate de preţuri. „Sprijinul Guvernului României este pentru toţi românii, fără a lăsa pe cineva în spate. Tocmai de aceea, trebuie gândite nişte soluţii care să concorde, fără să creeze un deficit în defavoarea altuia şi să-l favorizeze pe fermierul român. Sunt sigură şi am încredere în primul ministru Ciucă şi ministrul Chesnoiu că vor găsi acele soluţii care nu creeze o deficienţă de balanţă în România”, a mai adăugat deputatul social democrat ialomiţean.
Ramona BUTNARIU