„Cred că majoritatea a așteptat momentul în care vom reveni fizic în băncile școlilor”
Luna trecută s-au ridicat restricțiile pandemice, deși ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, la vremea respectivă, că nu are un răspuns foarte concret la întrebarea de ce aceste măsuri au fost eliminate brusc. „Este o întrebare la care n-am un răspuns concret, vă dați seama, dar și eu sunt solidar cu decizia Guvernului României de a nu prelungi această stare de alertă”. S-a grăbit, oare, România cu aceste restricții ridicate? Deputatul PNL, Filiala Ialomița, Luminița Barcari, este de părere că era și timpul ca restricțiile impuse de pandemie să fie ridicate. După doi ani de pandemie, românii și-au pierdut, treptat, răbdarea să respecte toate măsurile de prevenire, în orice loc de activitate. Chiar dacă atenția oamenilor trebuie să fie în continuare sporită, este timpul ca lucrurile să se desfășoare normal, la fel ca înainte de pandemie. „Nu cred că România s-a grăbit cu ridicarea restricțiilor, pentru că, deja, lumea nu mai putea. Toate aceste restricții au determinat o stare de intoleranță la un moment dat. Și dacă multe țări din Europa au eliminat aceste restricții, numărul de cazuri a scăzut, la Terapie Intensivă nu mai erau atât de multe cazuri astfel încât să punem presiune pe sistemul medical, s-au făcut niște analize. Eu cred că a fost o imunizare în masă, că foarte mulți au trecut prin boală și nu s-au declarat. Acum, după cum spuneau și specialiștii, la un moment dat, trebuie să ne obișnuim să trăim cu acest virus, să conviețuim cu el. Și de la virusul gripei sezoniere au murit oameni pentru că au făcut forme foarte severe, au avut și comorbidități. Despre asta e vorba. Într-adevăr, trebuie să fim atenți în continuare. Eu, dacă e să fiu întrebată, în locurile foarte aglomerate, aș fi păstrat, totuși, masca. Pentru că, iată, în alte țări, numărul de cazuri e în creștere. Știm că primăvara, toamna, mai sunt și viroze respiratorii sau alte forme de îmbolnăviri. Cred că ar fi fost bine să păstrăm în locurile aglomerate masca. Dar este o opțiune personală. Dacă cineva nu se simte în siguranță acolo unde este aglomerație, își poate pune masca. Poate că eu am boala și nu vreau să o dau altora, deci nu trebuie să fiu privit ca un ciudat. Adică vreau să te protejez pe tine. Pentru că, și mie mi s-a întâmplat. Eram răcită și până m-am dus să-mi fac un test, am purtat mască, să nu dau familiei boala și altora. Am făcut repede un test rapid, pentru că mi-am achiziționat. Nu pot să nu circul sau să nu merg la muncă. Recunosc că – și cred că mulți am devenit paranoici – de fiecare dată când ne doare capul, ne gândim: N-oi avea din nou acel virus? De asemenea, bineînțeles că ar trebui să luăm în considerare în continuare vaccinarea contra Covid-19. Dar, e o opțiune personală. Eu am făcut cele trei doze și chiar am fost OK. Nu s-a mai întâmplat nimic. Și am tot circulat, am fost și la o conferință peste hotare. Deci chiar nu s-a întâmplat nimic”, a precizat deputatul național liberal, în studio-ul emisiunii „Subiectul Zilei”, la Radio Fresh FM.
Această eliminare a măsurilor este de bine și pentru învățământ. Toți copiii și chiar profesorii așteptau să se întoarcă în școli, după doi ani de pandemie. „Cât să mai prelungim această stare online? Toți copiii doreau să revină în bănci, profesorii la fel… Nu se compară activitatea cu elevii în clasă, fizic, cu cea online, care nu-ți oferă un feedback din partea copilului. A înțeles, nu a înțeles… La un moment dat nici conexiunea nu e bună. Eu cred că majoritatea a așteptat cu nerăbdare momentul în care vom reveni fizic în băncile școlilor. Copiii care au anumite afecțiuni și prezintă un certificat medical pot continua activitatea în sistem hibrid. E o anumită procedură precizată acolo de ministrul Educației cu avizul Ministerului Sănătății. Dacă un părinte constată că al lui copil e răcit, imediat poate lua legătura cu școala și stabilesc cea mai bună formă de a continua activitatea.
Bineînțeles că nu se va opri aici digitalizarea învățământului preuniversitar dar și universitar. Eu, când am plecat din Minister, aveam o strategie pe digitalizare. O platformă. Trebuie pusă la punct și biblioteca virtuală, unde un cadru didactic să-și găsească un material pe care să-l folosească în lecțiile online. Pentru că noi am pornit de la zero când a venit pandemia. Resursele educaționale erau create de fiecare profesor, le adunam, era complicat… Trebuia să dăm avize… E, biblioteca virtuală era prevăzută în Legea Educației Naționale încă de la apariția ei, din 2011, și nimeni nu s-a ocupat de acest lucru. Acum învățăm din această situație prin care am trecut și sunt convinsă că nu se va opri aici. Fiecare școală se va dota corespunzător, va avea o platformă proprie, nu știu… Dar e o strategie, la nivelul Ministerului, în legătură cu dezvoltarea digitalizării. Și, mai e o problemă. Noi, la momentul respectiv, făcuserăm un memorandum ca, în zonele în care nu era semnal, operatorii de telefonie mobilă și alți oameni implicați din cadrul ministerelor de resort să extindă semnalul. Astfel încât să poată intra online și copilul din ultimul sătuc, din vârful muntelui. Și aspectul acesta trebuie perfecționat”, a încheiat Luminița Barcari, deputat PNL, Filiala Ialomița.
Petruța RIDICHE