„Cred că foarte mulţi îşi doresc comasarea. Vor fi patru rânduri de alegeri, în 2024!”

PNL şi PSD au avut, recent, discuţii despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în toamna anului 2024. Kelemen Hunor, liderul UDMR, respinge comasarea acestor alegeri, precizând că este o idee greşită. Iar argumentul că vor costa mai puţin nu este unul serios. Democraţia costă.
Ca în orice situaţie, însă, părerile sunt împărţite. Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa, susţine comasarea alegerilor. Fiind patru rânduri de alegeri, o posbiliă comasare ar reduce din cheltuirea banului public. Astfel, s-ar investi mai mult acolo unde este nevoie urgentă. „Cred că foarte mulţi îşi doresc comasarea. Vor fi patru rânduri de alegeri, în 2024! Să ne gândim cu ce efort bugetar vor fi organizate aceste alegeri. Cât timp vom pierde noi prin campanii, cu organizarea efectivă a alegerilor, cu secţii de votare, plata oamenilor din cadrul lor… E o cheltuială destul de mare. Şi, de ce, dacă putem, din punct de vedere legal, să comasăm alegerile locale cu cele parlamentare, n-am face acest lucru? Democraţia costă, dar să ne uităm cât costă, în rest, viaţa oamenilor. La ce te gândeşti mai întâi?”, a precizat, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, la Radio Fresh FM, Luminiţa Barcari. Nu vede o problemă nici în situaţia în care, după pierderea alegerilor locale, candidatul nu va avea o a doua şansă, la parlamentare. „Nu văd din asta o mare problemă. Dacă punem în balanţă acest principiu – care, da, îngrădeşte dreptul constituţional – cu libertăţile tuturor cetăţenilor, cred că asta este cea mai mică problemă. E normal să ne gândim la costuri în astfel de condiţii, când, deja, noi am crescut sumele pentru ajutoare sociale. Pentru că toate voucherele sunt ajutoare sociale. Deci trebuie să ne uităm să nu mai aruncăm cu banii din buget aşa pe orice. Dacă putem să ne restrângem, de ce nu? Şi oamenii se vor sătura la un moment dat. Îi scoţi să voteze de nu ştiu câte ori… La un moment dat, vor spune: Măi, până la urmă, viaţa mea cum este? Nu mă mai duc să votez. Deşi, e un drept, iar gândirea asta nu e corectă. Dar ştiu cum este situaţia, că m-am întâlnit cu oameni şi refuză să mai participe la exerciţiul democratic. Trebuie să-şi recapete încrederea în clasa politică. Iar dacă nu luăm măsuri care să îmbunătăţească viaţa lor, nu vor mai avea încredere”, a adăugat deputatul naţional – liberal.
Cu largul concurs al deputaţilor PNL, a fost ţinută în viaţă legea care introduce alegerea în două tururi de scrutin a primarilor şi a şefilor de Conisliu Judeţean. Acest proiect a fost depus de AUR şi susţinut de USR şi reprezintă o ameninţare directă pentru zestrea electorală a PSD. Celor din PSD-UDMR le-au lipsit 12 voturi. Iar lista finală de voturi arată că 31 de deputaţi PNL s-au abţinut şi alţi doi nu au votat. Proiectul ar oferi o mai mare validare celui ales. Un primar ales în turul doi are o mai largă reprezentativitate. Un al doilea tur de alegeri ar defini mai bine percepţia alegătorilor faţă de candidaţi. „Proiectul s-a întors la Comisie. Noi am discutat despre acest proiect. Sunt anumite aspecte care ar trebui îmbunătăţite şi liderul de grup ne-a transmis că fiecare votează cum consideră de cuviinţă. Ne bucurăm, totuşi, că proiectul s-a întors la Comisie, pentru că trebuie îmbunătăţit ca să treacă, într-adevăr. De ce să nu recunoaştem că un primar ales în turul doi ar avea mai multă reprezentativitate? Dacă, de exemplu, avem la alegeri, zece partide politice, iar votul se fărâmiţează şi iese un primar cu 10%, de ce să nu vedem în turul doi pe cine aleg cei mai mulţi dintre cetăţeni? Votul în al doilea tur este mult mai reprezentativ pentru astfel de poziţii”, susţine Luminiţa Barcari, care este de acord cu declaraţia colegului său, deputatul PNL Robert Sighiartău. Acesta a specificat: „Trebuie să facem nişte calcule pragmatice. Va conta tot anul 2024 şi strategia PNL pentru acest an. Depinde foarte mult dacă vom fi în alianţă sau nu, cu cineva. Dacă nu vom fi, vom merge singuri. Prin urmare, trebuie să avem o discuţie în Biroul Permanent Naţional pe tema acestui subiect”. Coaliţia, într-adevăr, oricum s-ar desfăşura lucrurile între membri, trebuie să funcţioneze. Guvernul trebuie să livreze măsuri foarte bune pentru populaţie, după cum mai precizează Luminiţa Barcari. În momentul de faţă, vin foarte mulţi bani prin PNRR. Dacă se pierd din cauza unor discuţii şi certuri sterile, şi PNL-ul şi PSD-ul vor avea de pierdut.

Petruţa RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )