„Cred că ar trebui mai multă muncă şi mai puţină gălăgie, altfel nu ajungem la nimic bun”

La Ministerul Agriculturii, miercuri (n.r. 3 noiembrie 2021), în fundamentarea intervenţiilor – pe Planul naţional strategic care înseamnă aproximativ 16 miliarde de euro – s-a anunţat că Gal-urile (Grupurile de Acţiune Locală) vor primi 10,2 % din anvelopa financiară, ceea ce înseamnă undeva la 550 milioane Euro. Practic, acolo vor fi finanţate şi activităţi non-agricole din mediul rural, gen puncte gastronomice rurale. „În acest sens, putem să avem, într-adevăr, ce să oferim turiştilor în zona noastră, cu toate că avem nevoie de infrastructură. Iar infrastructura trebuie fundamentată foarte bine, ca să putem să obţinem fonduri europene. Am votat în cadrul Comisiei de agricultură nişte facilităţi fiscale pentru grupuri şi organizaţii de producători, pe 5 ani zero taxe, celor care au cifră de afaceri de până la 10 milioane Euro, tocmai să putem să încurajăm asocierea”, a precizat, în cadrul unei recente conferinţe de presă, deputatul PNL Călăraşi, Emil Florian Dumitru, specificând că frământările politice nu afectează activitatea miniştrilor interimari.
Chiar dacă există un ministru interimar, demisionar la Ministerul Agriculturii, au fost lansate 3,2 mld. euro proiecte pe dezvoltare rurală. Şi, în Planul Naţional Strategic sunt urmărite câteva obiective foarte importante, precum reducerea deficitului de balanţă comercială, pentru că România, din păcate, mănâncă din import. „Avem aproximativ 2 miliarde de euro deficit de balanţă comercială, motiv pentru care marile ferme ar trebui să vină să acceseze pe Măsura 4.2, procesarea materiei prime, ca să poată să îşi crească valoarea adăugată. Nu vom mai mânca aluat congelat din import. Aşa mai putem să consolidăm nişte ferme de familie care să producă pentru piaţa autohtonă, într-un sistem organizat. Apoi, mai am câteva iniţiative legislative pe care, încă, nu le-am definitivat. Este vorba de legea arendei, de câteva facilităţi fiscale acordate micilor producători, inclusiv relaxarea legislaţiei din perspectiva autorizaţiei. Un proiect de construcţii montaj, de exemplu, din zona de zootehnie, are 1,2 ani perioadă în care obţine avize. Ori, dacă, după ce depun proiectul astăzi, durează un an şi două luni să obţină avize, practic, uitându-ne la creşterile de preţuri la materialele de construcţii, proiectul respectiv nu mai poate fi viabil. Inclusiv în Comisia de Agricultură am votat ca în extravilan să nu mai fie cerut PUZ-ul pentru construcţii în zootehnie. Sunt lucruri care le facem. Sigur că ele nu se văd, dar obiectivul nostru este să legiferăm pentru a simplifica cât mai mult posibil. În ceea ce priveşte problema producătorilor, cred că ar fi bine să nu mai dăm fermierilor peştele, ci undiţa. Cred că este mai important decât să acordăm un sprijin cuplat pe tona de tomate, obţinute în spaţii protejate, să dăm o măsură, aşa cum este în programul de guvernare al Partidului Naţional Liberal, pe agricultură, pe ambalare, sortare şi etichetare. Asta, ca să ştim şi noi că este tomată de la Jegălia, de exemplu, când mergem în supermarket. Mai ales că legumele noastre, din păcate, nu le regăsim în marile magazine, tocmai pentru că nu îi avem asociaţi pe legumicultori. Mai degrabă dăm nişte grant-uri de 40.000 de euro pe an acelora care se asociază şi îşi pun în comun marfa să cumpere lădiţe, să îşi facă etichete, să le calibreze. Practic, ăsta este challenge-ul pe care îl avem”, a punctat Emil Florian Dumitru.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, parlamentarul a ţinut să abordeze şi situaţia politică actuală. Emil Florian Dumitru a atras atenţia că PNL s-a prezentat în faţa electoratului cu mesajul de a dezvolta România şi nu vrea să se abată de la acest mesaj. „Cât priveşte Partidul Social Democrat, la nivel de Călăraşi, până astăzi când discutăm, nu au avut o iniţiativă. În sensul de a ne aşeza la masă să discutăm de promenadă, de port turistic, să putem identifica sursele de finanţare. Mă îndoiesc că din bugetul Consiliului Judeţean se pot finanţa, gen un drum expres Călăraşi – Olteniţa, în condiţiile în care avem drumuri judeţene unde facem pană la maşină din cauza craterelor. Cred că serios şi credibil, în faţa cetăţenilor, ar fi să se organizeze o discuţie, cu presa de faţă, în care să ne punem toate cunoştinţele, oricare ar fi coloratura politică, să vedem care sunt proiectele fezabile. Altfel, totul este doar o demagogie care nu ajută la nimic. Dacă doar din manipularea asta ieftină credem că vom câştiga ceva pentru dezvoltarea judeţului…eu mă îndoiesc. Motiv pentru care, cred că ar trebui mai multă muncă şi mai puţină gălăgie, altfel nu ajungem la nimic bun. Rămân un susţinător al alianţei de dreapta, vom vedea ce se va decide pentru că de aia avem conducere legitim aleasă la Bucureşti. Sunt oportunităţi de finanţare în PNRR, fonduri europene, doar că trebuie să fim inteligenţi şi să lăsăm orgoliile personale deoparte. Altfel, alte judeţe ne-o vor lua înainte”, a mai adăugat deputatul liberal călărăşean.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )