Costuri mari înregistrate la energie electrică și gaze naturale, în România

Mișcarea de protecție a consumatorilor îi informează pe aceștia cu privire la ponderea componentelor prețului final al energiei electrice și gazelor naturale. Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, trage un semnal de alarmă asupra atenției sporite pe care trebuie să o aibă un cetățean în legătură cu un contract de furnizare a energiei electrice și sau gaze naturale și cu facturile aferente.

La energie electrică, ponderile pentru clienții casnici sunt următoarele: din prețul final de vânzare la client, fără taxe (100%), preț mediu de furnizare (inclusiv Tg) fără tarife (include costurile cu achiziția energiei electrice, costurile furnizorului și marja de profit a furnizorului) este de 61,82%; serviciul de transport Tl + serviciul de sistem prezintă un procent de 5,46%, iar serviciul de distribuție, de 32,71%.

Tot la energie electrică, ponderile pentru cetățenii noncasnici de date aceasta, sunt următoarele: din prețul final de vânzare la client, fără taxe (100%), preț mediu de furnizare (inclusiv Tg) fără tarife este de 73,10%; serviciul de transport Tl + serviciul de sistem are un procent de 8,22%, iar serviciul de distribuție, de 18,66%.

Pentru gaze naturale, costurile clienților casnici la următoarele ponderi, pentru fiecare tip de serviciu. Anume, din prețul final de vânzare la client, fără taxe (100%), preț mediu de furnizare, fără tarife (include costurile cu achiziția gazelor naturale, costurile furnizorului și marja de profit a furnizorului) ocupă un procent de 71,92%; tariful mediu de transport are pondere de 4,25%, iar tariful mediu de distribuție prezintă un total de 28,83%. Pentru persoanele noncasnice, în cazul acelorași tipuri de utilități, ponderile sunt de 84,85%, 5,15%, respectiv 10,00%.

Statele membre sunt obligate să asigure punerea în aplicare a contorizării inteligente în temeiul legislației Uniunii Europene privind piața energiei în cel de-al treilea pachet energetic.

Stat membru s-au angajat să lanseze aproape 200 de milioane de contracte inteligente pentru electricitate și 45 de milioane pentru gaze până în 2020, cu o investigație potențială totală de 45 de miliarde EUR.

Până în 2020, era de așteptat ca aproape 72% dintre consumatorii europeni să aibă un contor inteligent pentru electricitate, în timp ce 40% vor avea unul pentru gaz.

Doar 12% din consumatorii casnici (8.735.575) au montat un contor inteligent până la sfârșitul anului 2019, conform raportului Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Consumatorii sunt obligați să plătească facturi emise de către furnizorii de energie electrică în care, de cele mai multe ori, sunt inserate consumuri estimate, mult peste consumul real al unui consumator. Până la regularizare, banii consumatori sunt utilizați fără drept de aceste companii furnizoare de energie electrică.

InfoCons a realizat un studiu cu privire la companiile de furnizare și distribuție a energiei electrice care dețin licență de furnizare sau distribuție a energiei electrice. Este foarte important ca fiecare cetățean să cunoască drepturile consumatorilor de energie: dreptul de acces la rețelele de energie electrică și gaze naturale; de a-și-alege furnizorul de energie electrică și gaze natural fară plata vreunei taxe pentru schimbarea acestuia; de a fi informat în legătură cu condiții generale de contractare, prețuri și tarifele aplicabile, într-un program superior în furnizarea gazelor naturale etc; solicitarea furnizorului privind modificarea și completarea contractului de furnizare și a anexelor acestuia, atunci când apar elemente noi ori când sunt necesare detalii sau completarea unor clauze contractuale; solicitarea furnizorului să ia măsuri pentru remedierea defecțiunilor și a deranjamentelor survenite în rețelele de energie electrică și gaze naturale; dreptul de a beneficia de serviciul universal; de a primi informații despre utilizare mai eficientă la energie; adresarea unei plângeri către furnizor referitor la activitățile prestate de acesta; de a se adresa la ANRE în caz de nemulțumire în legătură cu răspunsuri furnizorului.

„Consumatorii care au încheiat un contract de furnizare a energiei electrice și sau gaze naturale, oare au citit contractul? L-au înțeles? Primim facturi, dar le înțelegem? Știm ce citim și de ce plătim cât plătim? Ne cunoaștem obligațiile și drepturile de consumatori de energie electrică? Știm că există pe piață mai multe companii diferite de la care putem cumpăra energie electrică? Că există concurență? Exact ca și la telefonia mobilă și fixă!

În 1990 era un singur furnizor de telefonie, astăzi este o concurență acerbă, multe companii care ne oferă astfel de servicii și la fel este și în domeniul energiei electrice. 2016 este primul an în care, pe piața de publicitate, au apărut anunțuri, clipuri video, la tv, radio, panotaj, oferte companiilor de energie electrică ”, explică președinții InfoCons, Sorin Mierlea, atenționând cetățenii să nu uite că pot schimba compania de la care beneficiază de servicii, că trebuie să citească bine contractul, să aibă grijă ce achiziționează și la ce preț, să fie amintească de drepturi, de obligații și de nevoia informației la orice pas.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )