Copiii din localitățile inundate, expuși riscurilor majore, Salvați Copiii România intervine

În urma ploilor abundente din 14 septembrie, 28 de localități din județul Galați au fost grav afectate de inundații, impactând peste 7.000 de gospodării și aproximativ 20.000 de persoane. În Pechea și Slobozia Conachi, Departamentul pentru Situații de Urgență a ridicat tabere pentru sinistrați, cu o capacitate de 200 de locuri. De asemenea, alte spații de cazare temporară au fost amenajate în școli. Multe familii au pierdut nu doar bunurile materiale, ci și documentele de identitate, ceea ce le complică situația și mai mult. Organizația Salvați Copiii România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile multiple la care sunt expuși copiii din localitățile grav afectate de inundații din județul Galați. Printre acestea se numără atât problemele legate de sănătatea fizică, precum expunerea la frig și lipsa alimentelor adecvate, cât și traumele emoționale pe termen lung care le afectează dezvoltarea.
Echipele mobile Salvați Copiii au ajuns în zonele afectate începând cu 16 septembrie, intervenind în nouă localități puternic lovite de inundații: Slobozia Conachi, Pechea, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Cuca, Corod, Grivița și Călmățui. În aceste comunități, aproximativ 5.880 de gospodării au fost afectate, iar 1.800 de copii au fost identificați ca fiind direct afectați de catastrofa naturală, conform datelor colectate de la școli, primării și dispensare. Până în prezent, între 16 și 24 septembrie, organizația a reușit să sprijine 480 de persoane, dintre care aproximativ 320 sunt copii. Intervenția s-a concentrat pe furnizarea de produse de primă necesitate, cum ar fi articole de îngrijire personală, produse de curățenie și igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, pături și pilote, precum și ghiozdane echipate cu rechizite pentru reintegrarea copiilor în școli.
„Copiii sunt cei mai vulnerabili în astfel de situații”, avertizează Salvați Copiii România. Mulți dintre aceștia suferă de frig și trăiesc sub o presiune psihologică enormă. Nevoile imediate identificate includ alimente, haine, pături și apă potabilă, dar și sprijin emoțional pentru copiii afectați. Totodată, mai multe școli din localitățile inundate au fost grav afectate, fiind necesare dotări urgente pentru a se putea relua cursurile. Este esențial ca acești copii să fie reintegrați în mediul școlar cât mai curând posibil pentru a minimiza efectele negative asupra educației și bunăstării lor.
Salvați Copiii România face apel la solidaritatea publicului larg pentru a susține mecanismul de urgență. Donațiile pot fi realizate în contul RO04RNCB0071011434790009, pentru a ajuta la achiziționarea de produse necesare copiilor și familiilor afectate. Pentru mai multe informații și sprijin: Lavinia Varodi, manager de program, Salvați Copiii România, telefon: 0721.329.101, e-mail: lavinia.varodi@salvaticopiii.ro.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )