„Copiii care nu pot merge mai departe, la un liceu teoretic, ar putea opta pentru o școală profesională. Avem nevoie și de meseriași buni”

La examenul de Evaluare Națională de anul acesta, numai 6% dintre elevi au știut să conjuge verbe, iar 57% nu știu să scrie corect gramatical. Anii de pandemie, cu siguranță, nu au făcut bine învățământului. Iar învățământul online nu a fost la fel ca acela fizic. Nu toți copiii i-au ținut pasul învățământului online, iar acum se văd rezultatele. Totuși, aceste rezultate nu sunt o surpriză. Erau semnale, încă din timpul pandemiei, că lucrurile nu sunt în regulă. Astfel vede lucrurile deputatul PNL de Ialomița, Luminița Barcari. În studio-ul emisiunii „Subiectul Zilei”, aceasta a punctat faptul că, în cazul celor care nu sunt destul de pregătiți pentru un liceu teoretic, există alternative de a-și crea o carieră în diferite domenii ce se bazează pe abilități practice și îndemânare. „Ne bucurăm că sunt și copii care au trecut cu brio de aceste rezultate. Dar, eu am spus de fiecare dată. Fiecare copil are drumul său. Copiii care nu pot merge mai departe, deoarece nu sunt suficient de bine pregătiți pentru un liceu teoretic la un nivel ridicat, ar putea opta pentru o școală profesională. Pot avea o afacere pe viitor. De ce să nu recunoaștem, avem nevoie și de meseriași buni, de electricieni, de mecanici, de bucătari… Vedem ce importanță au bucătarii sau ce bine câștigă, până la urmă, că părintele trebuie să se uite și la chestia asta. Deci, dacă un copil are aptitudini într-un domeniu, tu recunoaște, ca părinte, și du-l acolo. Copilul ar fi nefericit într-o clasă unde n-ar face față cerințelor. Un mecanic auto bun câștigă mai bine decât mulți, să fim serioși. Despre asta este vorba, de ce să nu vedem partea plină a paharului? Copilul se pricepe să facă anumite lucruri, are manualitate, deci, du-l undeva unde să se simtă în domeniul lui! Iar eu cunosc absolvenți de Drept care vând într-un supermarket”, a precizat deputatul național – liberal, la Radio Fresh FM.
La Bacalaureat, în acest an, 126.454 de absolvenți s-au înscris la examen. Anul trecut, au fost 133.663, iar în 2020 s-au înscris 155.639. Numărul e în scădere, de la an la an. În paralel cu scăderea numărului de copii, sunt și cazuri de elevi care nu au intrat din cauza corigențelor. Iar alții, într-adevăr, nu s-au înscris, realizând că nu sunt suficient de bine pregătiți. „E un fenomen evident acesta. Eu n-aș intra în panică. Aș căuta să merg la cauzele problemei și aș încerca să le rezolv. Eu sunt convinsă că în noua lege a învățământului vor fi niște rute distincte. Nu am citit draftul legii, dar așa este normal și se discută de mult acest lucru. Iar elevii care doresc să meargă mai departe și să se îndrepte către învățământul superior, pot să dea Bacalaureatul și să meargă pe ruta lor. Iar ceilalți copii, care termină, totuși, o specializare, se vor putea angaja în câmpul muncii. Este vorba despre cei care nu vor o facultate. Sau pot să facă o școală postliceală. Și aici, este o mare discuție. La școala postliceală sanitară, te poți înscrie fără examen de Bacalaureat, dar, ca să mergi să dai concurs pentru un post medical, îți trebuie Bacul. Deci, între timp, trebuie să iei Bacul. E o discuție pe care eu aș continua-o: de ce este necesar, dacă nu vrei să mergi pe o rută universitară, să dai, totuși, Bacul? Înainte, te puteai angaja dacă terminai liceul și aveai o diplomă de finalizare a studiilor liceale și atât. Fără examen de Bac. În anul în care s-a spus «Nu! Toată lumea trebuie să aibă examen de Bac să se anagajeze», a fost o nebunie. Foarte mulți au venit să-și continue studiile și să dea examen de Bacalaureat. Țin minte, la acea vreme, mulți jandarmi au venit, săracii, pentru că-și pierdeau locul de muncă. Nu e normal… Mulți se înscriau la seral, să-și termine studiile liceale. Eu cred, totuși, că se vor regla lucrurile acestea și vor fi foarte clare. Dar rămân universitățile fără studenți, asta e povestea. Sunt prea multe universități pentru câți copii avem și pentru câți dau Bacul! E un fenomen pe care trebuie să-l analizăm”, a încheiat Luminița Barcari, deputat PNL Ialomița.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )