Construind viitorul – campanie de informare şi conştientizare a tinerilor 17+ din sistemul de protecţie socială, în Ialomiţa
Campania derulată de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, la nivel naţional, privind informarea şi conştientizarea tinerilor cu vârsta de peste 17 ani, referitor la drepturile de care pot beneficia în cazul când aleg să părăsească sistemul de protecţie, a ajuns şi în judeţul Ialomiţa. Zeci de tineri, din grupul ţintă, au participat la o întâlnire cu specialiştii în domeniu şi autorităţile care le-au adresat sfaturi şi îndemnuri de a-şi urma visurile, astfel încât să aibă parte de un viitor cât mai bun.
Evenimentul a avut loc, recent, în sala Europa a Consiliului Judeţean Ialomiţa, la acesta fiind prezenţi de la nivel central Cristina Cuculaş (secretar general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie – ANPDCA), iar de pe plan local Marian Pavel (preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa), Constantin Marin (prefectul judeţului Ialomiţa); Adrian Ionescu (secretarul general al judeţului Ialomiţa, preşedintele Comisiei Judeţene de Protecţie a Copilului); Nicolae Badea (directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – DGASPC); Raluca Dumitrescu (deputat PSD Ialomiţa); Luminiţa Barcari (deputat PNL Ialomiţa); specialişti ai instituţiilor partenere care au transmis mesaje cheie pentru tinerii din grupul ţintă, mass media locală.
Întâlnirea a fost deschisă de Nicolae Badea ce a subliniat că demersul intitulat „Campanie de informare şi conştientizare a tinerilor 17+ din sistemul de protecţie socială” are ca scop informarea asupra măsurilor de sprijin de care pot beneficia tinerii la părăsirea sistemului de protecţie, dar şi responsabilizarea lor. „Dragi tineri, mă încearcă aşa un sentiment de mândrie când mă uit la voi şi văd cât sunteţi de frumoşi şi inimoşi. Investiţia în oameni este cea mai importantă, în tineri care nădăjduim că, atunci când vor păşi în viaţa independentă, vor fi cetăţeni de nădejde şi vor contribui la dezvoltarea durabilă a judeţului Ialomiţa. Scopul întâlnirii de astăzi este acela de a vă prezenta drepturile pe care le aveţi şi le veţi avea atunci când veţi ieşi din sistemul de protecţie. Aveţi dreptul de a rămâne în sistemul de protecţie până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la 26 ani, cu condiţia să urmaţi o formă de învăţământ la zi. Sau mai aveţi dreptul de a rămâne în sistemul de protecţie 2 ani, perioadă în care, cu sprijinul nostru, să reuşim să vă găsim un loc de muncă, să vă integrăm social şi profesional în societate. Dacă nu reuşim acest lucru în cei doi ani, mai avem un Centru de protecţie temporară pentru tinerii care nu mai sunt instituţionalizaţi la Fierbinţi unde, la fel, încercăm să vă găsim un rost în viaţă, un loc de muncă şi o locaţie unde să puteţi fi găzduiţi. În cazul în care decideţi să ieşiţi din sistem, statul român se îngrijeşte şi la această vârstă de dumneavoastră. Dacă mergeţi la şcoală la învăţământul de zi sau aveţi un loc de muncă veţi beneficia de o indemnizaţie de 2.871 lei, lunar, dar nu mai mult de vârsta de 26 ani. În plus, atunci când ieşiţi din sistem, după vârsta de 18 ani, aveţi dreptul la o indemnizaţie unică, în cuantum de 9.000 lei. Cei care beneficiaţi de servicii în sistem rezidenţial aveţi alocaţia de stat capitalizată la Bancă. Anume toate alocaţiile dumneavoastră de stat, de când aţi intrat în sistemul de protecţie şi până la ieşire, se află capitalizate la Bancă. Iar atunci când ieşiţi din sistemul de protecţie, aveţi dreptul să vă ridicaţi această sumă. În mare, cam acestea sunt drepturile. Sunt acordate toate premisele ca dumneavoastră să duceţi o viaţă independentă”, a informat Nicolae Badea.
„Urmăriţi-vă obiectivele, învăţaţi şi veţi ajunge, probabil, acolo unde vă doriţi”
La rândul lor, invitaţii au ţinut să transmită tinerilor un cuvânt de încurajare, ca aceştia să ştie că nu sunt singuri pe lume şi ori de câte ori vor avea o problemă, uşile pentru ei vor fi deschise. Prima care a intervenit a fost reprezentanta de la nivel central, Cristina Cuculaş. „Până la apariţia modificărilor legislative, sprijinul oferit de stat era puţin mai modest în ceea ce priveşte această categorie a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie. Însă, acum sunt oferite oportunităţi noi, al căror rol este să vă sprijine să începeţi o viaţă pe cont propriu. O viaţă independentă, pentru o anumită perioadă de timp. Este însă o decizie a dumneavoastră, dacă alegeţi să rămâneţi în continuare sau să părăsiţi sistemul de protecţie. Eu, personal, vă îndemn să vă gândiţi la ce este mai bine pentru voi. Indiferent de decizia pe care o luaţi, până la vârsta de 26 de ani, într-o formă sau alta, sistemul de protecţie rămâne la îndemâna dumneavoastră şi vă poate oferi sprijinul necesar. Nu este o decizie uşoară. Personal i-am încurajat şi pe alţi tineri, la întâlnirile din ţară, ca prioritatea să rămână totuşi continuarea studiilor, într-o formă sau alta. Ştiu că, probabil, toţi vă doriţi să deveniţi cineva în viaţă. Majoritatea tinerilor spuneau că vor să devină directori sau ceva de genul. Este foarte bine să aveţi aspiraţii înalte, dar nu puteţi ajunge acolo dacă nu învăţaţi. Deci, urmăriţi-vă obiectivele, învăţaţi şi veţi ajunge, probabil, acolo unde vă doriţi”, a îndemnat secretarul general al ANPDCA.
„Cred că singura voastră şansă este educaţia şi formarea profesională”
Deputatul Luminiţa Barcari i-a încurajat, la rândul ei, pe tineri să înveţe cu determinare, pentru ca mai târziu să performeze în meseria pe care o aleg, să fie independenţi financiar şi să îşi împlinească toate visurile. „Sunt deputat în Parlamentul României şi fac parte din Comisia de Învăţământ. Tot ceea ce am făcut noi a fost să ne gândim la sistemul învăţământ şi la copii, în primul rând. Acum avem o nouă lege a învăţământului care, prin toate prevederile ei, a adus un surplus de măsuri bune pentru toţi copiii şi în special pentru voi. Eu, de-a lungul timpului, am avut o relaţie foarte bună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cu domnul Badea şi domnul Paul Marcu, cărora vreau să le mulţumesc pentru tot ceea ce au făcut. Lucrurile au fost pe un făgaş normal şi nu s-au înregistrat incidente în toată această perioadă. Sunt nişte oameni cu suflet mare, cu care Inspectoratul Şcolar a derulat nenumărate proiecte. Eu sunt profesor la bază şi am fost şi inspector general şi de aici ştiu foarte multe lucruri despre activitatea dumnealor. Ştiu că toţi cei ce lucrează în această Direcţie sunt oameni deosebiţi, care se preocupă de bunăstarea voastră şi din a face aceste căsuţe un loc ca acasă. Chiar dacă viaţa nu a fost dreaptă cu voi, v-aţi găsit o familie. Iar noi încercăm să suplinim tot ce înseamnă această familie, prin beneficii materiale şi nu numai. Ştiu că pe lângă tot ceea ce primiţi, în acest sistem, aveţi şi burse la şcoală. Acum bursa de merit este de 450 lei pe lună, iar bursa socială şi tehnologică de 300 lei pe lună. Şi, voi puteţi să le obţineţi pe ambele. Cred că singura voastră şansă este educaţia şi formarea profesională. Chiar dacă veţi împlini vârsta de 18 ani, eu vă încurajez să urmaţi o formă de învăţământ. Să ştiţi că sunt mulţi studenţi care învaţă, dar şi lucrează şi voi puteţi face acest lucru. Aţi dovedit că sunteţi puternici şi sigur veţi găsi un drum în viaţă. Eu vă încurajez să fiţi ambiţioşi, pentru că puteţi să vă croiţi un drum frumos în viaţă”, a precizat deputatul Luminiţa Barcari. „Cuvântul meu n-o să vă spună ce trebuie să faceţi, că asta ştiţi şi voi. Că sunteţi speciali, o ştiţi de foarte mult timp. Singura mea rugăminte este să îndrăzniţi să vă faceţi în viaţă un alai de zile calde, senine, plină de vise împlinite. Nimeni nu poate garanta altui om reuşita în viaţă. Singurul lucru pe care noi încercăm să-l transmitem astăzi este că statul nu vă abandonează. Este aici să vă dea o plasă de siguranţă şi poate pe viitor va fi mai dibaci. Să aveţi încredere în voi. Să vă sfătuiţi cu oameni în care aveţi încredere, să luaţi decizii înţelepte pentru viitor. Cred că acesta este lucrul pe care noi putem să îl facem, să vă dăm aripi şi rădăcini. Să ştiţi că nu sunteţi singuri, puteţi construi. Mult succes, dragilor, îndrăzniţi”, a adăugat deputatul Raluca Dumitrescu.
„Este foarte uşor să te integrezi în muncă, atunci când ai o meserie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Marian Pavel a scos în evidenţă rolul adaptării pregătirii profesionale la cerinţele actuale de pe piaţa muncii, insistând asupra importanţei parcursului şcolar necesar îndeplinirii obiectivului final – angajarea. De asemenea, a felicitat colectivul DGASPC pentru efortul complex pe care îl depun, în mod susţinut, la creşterea frumoasă a adulţilor de mâine. „Colaborarea noastră cu DGASPC este una dintre cele mai bune. Menirea mea, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, a fost aceea de a mă înconjura de oameni mai bine pregătiţi decât mine, pe fiecare domeniu. Iar Ialomiţa, în momentul de faţă, are o echipă de profesionişti la DGASPC. Mă uit la dumneavoastră şi iată că ne ştim de 23 de ani, din perioada în care eram primar. Eram mai tineri, plini de ambiţie cu toţii. Vă felicit că aţi rămas la fel de devotaţi în a reface viaţa frumoasă acestor tineri minunaţi din faţa noastră. Iar pentru voi, dragi tineri, gândiţi-vă că ceea ce veţi decide să faceţi în viaţă este foarte important pentru viitorul dumneavoastră. Vă povesteau antevorbitorii mei despre cât de importantă este învăţătura. Aşa este, dar eu vă voi vorbi de cât de importantă este integrarea şi munca. Da, este foarte bine să încercaţi să faceţi studii superioare, să faceţi o facultate. Dar dacă nu se poate, v-aş dori foarte mult să învăţaţi o meserie. Eu respect foarte mult un strungar bun, un tâmplar bun şi, în momentul de faţă, acestea sunt locuri de muncă extrem de căutate. Este foarte uşor să te integrezi în muncă, atunci când ai o meserie. Iar cel mai important lucru este să te duci cu drag la muncă, să faci ceea ce-ţi place. Dacă te duci la job doar pentru chenzină, nu este o soluţie, căci jumătate din viaţă o petreci la locul de muncă pe care ţi-l alegi. De aceea, sfatul meu este să încercaţi să faceţi ceea ce vă place, să aveţi o meserie, să vă încadraţi în muncă şi apoi lucrurile vin de la sine. Sunteţi frumoşi şi vă doresc să aveţi succes. Iar dumneavoastră, stimaţi colegi de la DGASPC vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi în fiecare zi”, a punctat preşedintele CJ Ialomiţa.
Consiliul Judeţean Ialomiţa face un efort deosebit pentru a asigura bugetul şi cadrul necesar dezvoltării serviciilor furnizate de DGASPC. „Ştim că nu suntem singurii care avem nevoie de buget, în afară de sănătate, învăţământ, infrastructură. Atunci când se împarte bugetul, acesta trebuie să fie foarte bine echilibrat. Dar, niciodată nu s-a pus problema să nu ni se asigure bugetul corespunzător pentru a putea funcţiona cu serviciile noastre şi a ne dezvolta. Aproximativ 400 mii lei au fost plătiţi anul trecut, până în septembrie 2023, pentru tinerii ieşiţi din sistemul de protecţie, sub formă de indemnizaţii. Deci este un efort bugetar deosebit şi dumneavoastră trebuie să-l apreciaţi, să folosiţi în mod corespunzător aceşti bani pentru a vă fi utili, atunci când aveţi nevoie. Mulţumim şi suntem convinşi că şi pe viitor Consiliul Judeţean va acorda o atenţie deosebită dezvoltării sistemului de servicii sociale din judeţul nostru”, a completat directorul adjunct al DGASPC Ialomiţa, Nicolae Badea.
„Instituţia Prefectului se ocupă ca vouă să vă fie respectate toate drepturile”
Numai cuvinte de încurajare pentru tineri a adresat şi prefectul judeţului Ialomiţa, Marin Constantin. „Mă aflu aici în calitate de reprezentant al Guvernului, instituţie care are atribuţii în gestionarea tuturor problemelor, atât de natură economică, socială, culturală, administrativă şi aşa mai departe. După cum bine probabil ştiţi, recent la nivelul întregii ţări au fost derulate o serie de acţiuni de control, în toate instituţiile de protecţie socială, fie private, fie de stat. În Ialomiţa ne-am conformat şi noi planurilor de control naţionale şi am verificat toate instituţiile în care voi sunteţi instituţionalizaţi. Pot să vă spun că raportul final a fost îmbucurător. Sigur că sunt lucruri care se pot îndrepta, ca în viaţa fiecăruia, însă la nivel de siguranţă în Ialomiţa nu au fost identificare probleme majore. Sunteţi respectaţi şi aveţi parte de un sistem de protecţie format din oameni empatici. Instituţia Prefectului se ocupă ca vouă să vă fie respectate toate drepturile şi să beneficiaţi de toate prerogativele ce vă sunt acordate de lege şi vă asigur, pe această cale, de sprijinul meu instituţional. Este o întreagă dezbatere cu privire la viitoarele meserii pe care ar trebui să le alegeţi. Eu cred că trebuie să vă faceţi ce simţiţi voi că vi se potriveşte. Fiecare dintre noi avem un dar, un har de la Dumnezeu, folosiţi-l! Să nu vă fie ruşine cu nicio meserie, fie ea de tâmplar, inginer, pictor, aviator, profesor, atâta vreme cât o faceţi cu responsabilitate. Fiţi cei mai buni în meseria voastră şi o să reuşiţi. Închei prin a remarca în sală o minune de imagine, o bunică cu nepotul ei. O icoană de bunică, asta înseamnă suflet şi credinţă. Voi o să ajungeţi oameni mari, să nu îi uitaţi pe cei ce v-au dăruit sufletul lor şi care au făcut lucruri bune pentru voi. Cât sunt eu la Instituţia Prefectului, uşa este deschisă şi sunteţi cu siguranţă în atenţia noastră, la fel ca toţi ceilalţi copii din această ţară. Vă urez succes, să fiţi sănătoşi şi norocoşi în viaţă”, le-a urat tinerilor, prefectul.
Una peste alta, evenimentul şi-a atins scopul, aducând în prim-plan importanţa sprijinului şi informaţiei pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie socială. Toţi participanţii au subliniat necesitatea alegerilor informate şi a eforturilor continue pentru un viitor mai bun. Iar organizatorii speră că această campanie va contribui la succesul tinerilor din Ialomiţa, că vor urma cu încredere drumul către independenţă şi reuşită.
Ramona BUTNARIU