Consiliul Tineretului din România solicită bugete locale care să respecte Legea Tinerilor

Consiliul Tineretului din România (CTR), alături de organizaţiile sale membre, face apel la responsabilitate din partea aleşilor locali, prin respectarea Legii 350/2006 a tinerilor şi oferirea unei finanţări pentru tineret corespunzătoare nevoilor acestora. Concret, CTR solicită constituirea Fondului destinat activităţilor de tineret în cadrul bugetelor proprii ale consiliilor judeţene şi ale primăriilor municipiilor reşedinţă de judeţ, în conformitate cu prevederile articolului 28 din Legea 350/2006 a tinerilor.
Astfel, CTR a transmis săptămâna aceasta o petiţie către consiliile judeţene, primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ, dar şi către prefecţi, prin care solicită constituirea Fondului destinat activităţilor de tineret. Includerea Fondului destinat activităţilor de tineret, în cadrul bugetului propriu, constituie o obligativitate pentru toate consiliile judeţene şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ din ţară. Aceste fonduri trebuie să fie utilizate exclusiv în interesul tinerilor aflaţi pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale şi prin implicarea şi consultarea federaţiilor, fundaţiilor judeţene pentru tineret şi a organizaţiilor neguvernamentale de tineret. În consecinţă, neincluderea Fondului destinat activităţilor de tineret în bugetul propriu poate atrage nulitatea bugetului local.
De asemenea, CTR a propus şi câteva exemple de acţiuni concrete pentru tineri, pe care autorităţile locale le pot implementa în acest an, care a fost declarat de Comisia Europeană ca fiind „Anul European al Competenţelor”. Anume înfiinţarea şi/sau întreţinerea de centre de tineret fixe şi mobile, care să desfăşoare şi activităţi dedicate tinerilor refugiaţi ucraineni; Constituirea unui Consiliu Consultativ pe Probleme de Tineret, în cazul în care nu există deja; Organizarea unui program de bugetare participativă pentru tineret; Organizarea unui concurs local de proiecte pentru susţinerea iniţiativelor tinerilor şi organizaţiilor neguvernamentale de tineret de pe raza unităţii administrativ-teritoriale; Desfăşurarea de programe de stagii de practică şi internship-uri, în conformitate cu legislaţia în materie, dedicate tinerilor de pe raza unităţii administrativ-teritoriale.
„De 17 ani avem o lege care obligă autorităţile publice locale să respecte atât crezul clasei politice din campaniile electorale şi anume acela că tinerii reprezintă viitorul, dar şi o asumare reală a investiţiei în tineri care înseamnă, în final, o investiţie în nivelul de trai crescut, în prevenirea depopulării comunităţilor, în valorificarea potenţialului acestora şi chiar o investiţie în economia acestei ţări. În lipsa unor sancţiuni clare pe care autorităţile trebuie să le suporte pentru nerespectarea legii, e datoria noastră să le amintim în fiecare an, prin toate mijloacele, că legea e lege pentru toţi, iar tinerii acestei ţări au nevoie de atenţia cuvenită chiar acum” a declarat Mircea Meriacri, preşedintele Consiliului Tineretului din România.
Conţinutul complet al petiţiilor transmise poate fi consultat accesând acest link. Pentru a fi la curent cu evoluţia acestui demers şi răspunsul autorităţilor locale la solicitările tinerilor, puteţi urmări activitatea Consiliului Tineretului din România pe pagina de Facebook, Instagram sau direct pe site-ul acestora.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )