Consiliul Judeţean intenţionează să contracteze un împrumut pentru a asigura cofinanţarea proiectelor

Către sfârşitul săptămânii trecute, consilierii judeţeni s-au întrunit, în cadrul unei şedinţe ordinare, pentru a pune în discuţie şi aproba ulterior, o serie de proiecte deosebit de importante pentru judeţ. Dat fiind că sănătatea reprezintă o prioritate pentru Consiliul Judeţean Ialomiţa, pe ordinea de zi au fost prinse şi proiecte care vizează Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Totodată, conducerea a făcut apel la consilieri şi societatea civilă să îşi exprime părerea vizavi de soluţia de a se contracta un împrumut, necesar asigurării cofinanţării proiectelor.

Şedinţa a avut loc, mai exact, vineri, 27 noiembrie, în Sala Europa a Consiliului Judeţean Ialomiţa. Ordinea de zi a cuprins 16 proiecte de hotărâre, printre care aprobarea rectificării bugetului general al judeţului Ialomiţa, pe anul 2020; aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, pe anul 2020; aprobarea devizului general şi a principalilor indicatori tehnico – economici actualizaţi, ce au rezultat în urma elaborării proiectului tehnic (PT), pentru realizarea obiectivului de investiţii „Modernizarea, extinderea şi dotarea Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia”; modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Ialomiţa nr. 43/16.04.2018 privind aprobarea realizării proiectului „Modernizarea, extinderea şi dotarea Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia”, şi a cheltuielilor legate de proiect, cu modificările ulterioare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Marian Pavel a informat asistenţa că, în momentul de faţă, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia sunt aprobate patru proiecte de investiţii. Anume, două prin fonduri europene (ambulatoriul şi UPU) şi două prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL (construirea blocului operator şi modernizarea şi dotarea incintei clădirii Spitalului Judeţean Urgenţă Slobozia). Dar sunt ceva probleme pentru că procedura a fost un pic întârziată, mai ales la cele finanţate prin PNDL. Au trecut patru ani de când s-a lansat acest program la finanţare şi, în prezent, cel puţin ultimul proiect – blocul operator – nu este licitat. Din analize, studii, din ce spun specialiştii, probabil că, numai perioada de licitaţie va dura 5-6 luni, plus proiectarea şi execuţia. „Am analizat şi posibilitatea de a renunţa la un astfel de proiect, numai că surpriza a fost că din cele patru proiecte, trei sunt interconectate între ele. Anume cel care vizează modernizarea Ambulatoriului, în cadrul acestuia sunt relocate anumite spaţii şi mutate în blocul operator care urmează a fi construit. La ceea ce înseamnă modernizare incintă spital, la fel, anumite secţii şi săli sunt mutate în blocul operator. Atunci când am luat decizia să renunţăm la blocul operator, a trebuit să renunţăm şi la celelalte trei proiecte. Este o decizie foarte grea, pe care trebuie s-o luăm împreună. E o cofinanţare, pe toate cele patru proiecte, undeva la 50 milioane lei, având ca finanţare totală undeva la 1.850 miliarde lei vechi. Eu mi-aş dori ca aceste proiecte să fie implementate şi cetăţenii din Ialomiţa să beneficieze de servicii medicale de calitate, dar va trebui să ne asumăm împreună ceea ce înseamnă cofinanţarea. Din punctul meu de vedere, am găsit ca şi unică soluţie ca în viitorul apropiat, să facem, probabil, un împrumut. Dar, lucrurile astea trebuie să le discutăm…Nu vreau ca decizia să-mi aparţină doar mie, ci la toţi, la cât mai mulţi cetăţeni, ONG-uri, oameni din activitatea politică, fiindcă este un lucru care ţine de fiecare dintre noi”, a precizat preşedintele Marian Pavel.

(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)

( Ramona BUTNARIU )

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )