Consiliul Judeţean Ialomiţa a semnat ultimele proiecte finanţate prin PJDL 2021
Autorităţile publice locale din Ialomiţa, implicate în Programul Judeţean de Dezvoltare Locală (PJDL) 2021, au încheiat seria de semnare a contractelor de finanţare cu Consiliul Judeţean (CJ), prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) a judeţului.
Zilele acestea, ultimele trei unităţi administrativ-teritoriale (UAT) aflate pe lista PJDL Ialomiţa 2021 au primit bani, în scopul unor proiecte importante pentru cetăţeni. Evenimentul de semnare a contractelor a avut loc în foaierul Sălii „Europa” a Consiliului Judeţean Ialomiţa. În foaier au fost prezenţi Marian Pavel (preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa), Alexandru Potor (administratorul public al judeţului), Daniel Ganea (directorul ADI Ialomiţa), Alin Sandu (primarul oraşului Amara), Cristian Roman (primarul oraşului Ţăndărei) şi Vasile Popa (primarul comunei Gârbovi).
Cele trei proiecte finanţate în cadrul PJDL vizează următoarele: ,,Modernizare parc comunal Gârbovi”, cu valoarea totală a proiectului de 574.149,34 lei, din care contribuţia proprie UAT Gârbovi este de 274.149,34 lei, iar din partea ADI Ialomiţa, de 300.000,00 lei. Durata proiectului este de 12 luni; ,,Modernizare drum comunal (DC 53 / De 338) în oraşul Amara, judeţul Ialomiţa”, valoarea totală a proiectului fiind de 818.504, 44 lei, din care UAT Amara contribuie cu 518.504,44 lei, iar ADI Ialomiţa oferă 300.000,00 lei. Durata proiectului este de 10 luni; ,, Dotare cu mini încărcător cu accesorii”, în oraşul Ţăndărei, proiect cu o valoarea totală de 606.000 lei, din care UAT Ţăndărei acordă 206.000 lei, iar ADI Ialomiţa, 400.000,00 lei. Durata proiectului este de 6 luni.
Preşedintele CJ, Marian Pavel, a început prin a pune accent pe cât de important este ca aceste semnări de contracte să se desfăşoare în mod public, pentru ca oamenii să nu aibă dubii şi să afle rapid ce se întâmplă în jur. „Ca de fiecare dată, încercăm să semnăm contracte de finanţare prin PJDL într-un cadru cât mai transparent, mereu cu presa de faţă. De ce? Pentru că este datoria noastră să informăm presa, iar aceasta, la rândul ei, pe cetăţeni. De asemenea, fiecare primar trebuie să vină şi să spună în faţa presei pentru ce vrea să folosească finanţarea pe care o obţine de la Consiliul Judeţean, prin ADI”, a declarat Marian Pavel.
Precizările edililor locali
Ulterior, fiecare primar a luat cuvântul, pentru a-şi prezenta scopul şi modalitatea de a continua demersurile pe care le-a început prin finanţare.
Primarul oraşului Amara îşi doreşte să continue modernizarea drumului pe care îl vizează proiectul său. Se bucură de şansa care i-a fost dată şi prevede multe beneficii pe termen lung. „Mulţumesc frumos pentru această oportunitate de a semna un contract cu ADI Ialomiţa. Este vorba despre modernizarea unui drum comunal, numit DC 53. Acest drum comunal în totalitate are în jur de 8 km, pleacă în Slobozia şi ajunge în Amara. Porţiunea noastră este de vreo 2.400 de metri liniari, dintre care jumătate sunt pe intravilan. ADI Ialomiţa ne ajută să realizăm un tronson de 750 de metri din el. Această finanţare este mai mult decât binevenită. Este un start, pentru că, în continuare, vom moderniza şi următorul tronson. Avem o finanţare de 518.000 de lei, tot de la Consiliul Judeţean, din anii precedenţi. Banii au fost acordaţi cu această destinaţie, au rămas acolo şi vor fi folosiţi numai pentru drumul comunal. Sperăm să realizăm câte un tronson când vom avea bani şi să putem dezvolta localitatea. De ce este important acest drum comunal? Pentru că se află în extremitatea de nord a localităţii, ne face accesul mai facil către staţia de epurare. În acest moment, nu prea avem acces acolo pe perioada iernii şi este o problemă foarte mare. Sunt condiţii nefavorabile, nu putem interveni cu tractoare sau cu elicoptere, când este cazul. O mare speranţă pentru noi este ca şi Slobozia să facă acelaşi demers, să înceapă modernizarea DC 53. Astfel, localităţile se vor uni şi prin partea estică, o altă posibilitate de a fi făcut un transfer: forţă de muncă, acces la staţiune şi aşa mai departe. Din discuţiile pe care le-am avut cu Dragoş Soare, intenţionăm să avem acolo şi o pistă de biciclete, cel puţin pe tronsonul dinspre Slobozia spre Amara. Asta, pentru că parcul Amara oferă anumite posibilităţi pe care Slobozia nu le are din cauza conformaţiei iniţiale. Amara are un parc mare şi trebuie să fie folosit de toată lumea, mai ales de slobozeni”, a precizat primarul oraşului Amara, Alin Sandu.
Primarul oraşului Ţăndărei are planuri de a continua proiectul pe termen lung şi speră la dezvoltare. „Acest proiect pe care l-am semnat astăzi face parte din altul, mai amplu, desfăşurat, actualmente, la nivel administrativ-local în Ţăndărei. Anume, vorbim despre dotarea administraţiei publice. Această administraţie a domeniului public trece printr-un proces de transformare. Încercăm să modernizăm această entitate aflată în subordinea Consiliului Local. Ceea ce am semnat astăzi este o mică parte din transformare. Anume, dorim ca, prin modificarea administraţiei domeniului public în direcţie de administrare a acestuia, să modernizăm această entitate, pentru că avem foarte multe lucrări edilitare care trebuie efectuate la nivelul oraşului. Această dotare materială sperăm să aducă o plusvaloare”, a punctat primarul UAT Ţăndărei, Cristian Roman.
La Gârbovi, proiectul finanţat prin ADI se îndreaptă către tineri şi are ca scop principal facilitarea petrecerii timpului liber în localitate. „Mulţumesc domnului preşedinte pentru implicarea de care dă dovadă de fiecare dată. Cel puţin la noi, la Gârbovi, s-a implicat mereu de la începutul mandatului. Noi ne dorim modernizarea parcului comunal cu o cofinanţare din bugetul local. Prin acest proiect, dorim să dezvoltăm tinerii, să îi scoatem la socializare şi să creştem calitatea vieţii locuitorilor din Gârbovi”, a încheiat primarul comunei Gârbovi, Vasile Popa.
Petruţa RIDICHE