Consiliul Judeţean Călăraşi doreşte înfiinţarea unui parc de ştiinţă şi tehnologie, după un model austriac

Autorităţile judeţului Călăraşi au planuri ambiţioase pentru viitor, menite să aducă locuitorilor un trai asemenea celor din statele dezvoltate ale Uniunii Europene. Mai exact, Consiliul Judeţean doreşte să înfiinţeze un parc de ştiinţă şi tehnologie, după un model austriac. Ideea a venit în urma unei vizite, în Klagenfurt (Austria), efectuată anul trecut (în perioada 27 -30 octombrie 2021) de către o delegaţie a Consiliului Judeţean Călăraşi.
Din delegaţie au făcut parte Mihăiţă Constantin Beştea (vicepreşedintele CJ Călăraşi), Liviu Muşat (directorul ADR Sud Muntenia) şi Klaus – Nicolae Micescu (profesor la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” Călăraşi). Aceştia au avut prilejul de a vizita Parcul de ştiinţă şi tehnologie Lakeside, ce include un Laborator Educaţional, unde copiii şi tinerii pasionaţi de ştiinţă şi tehnologie învaţă în mod creativ, iar profesorii pot beneficia de cursuri de formare profesională. Totodată, delegaţia a avut o întâlnire cu guvernatorul Peter Kaiser, interesat de o colaborare administrativă cu judeţul Călăraşi.

Vizita l-a impresionat foarte mult pe vicepreşedintele Mihăiţă Beştea care a decis să pună în practică şi la Călăraşi cele văzute. Ca atare, a solicitat sprijin de la şeful judeţului, care a răspuns pozitiv. „La întoarcere, împreună cu domnul profesor Micescu am vrut să punem în practică pentru judeţul Călăraşi un astfel de proiect. Bineînţeles, prima uşă la care am bătut – şi unde am găsit foarte multă înţelegere – a fost cea a preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Vasile Iliuţă. I-am povestit ce am văzut acolo, cum am vrea noi să arate proiectul implementat la Călăraşi. Ne-a asigurat de tot sprijinul dumnealui, motiv pentru care am format un grup de lucru. Pe tot parcursul lunii noiembrie, anul trecut, am avut întâlniri. Din acest grup de lucru face parte arhitectul judeţului, colegi din Direcţia de Dezvoltare a CJ, Direcţia de Dezvoltare a Municipiului Călăraşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi. Am identificat o locaţie a CJ – terenul de la ieşirea din oraş, de lângă Poligon – unde vom încerca să implementăm acest proiect. Am organizat o întâlnire cu 35 de persoane, la care au participat, din partea Ministerului Educaţiei, secretarul de stat Maria Ştefania Manea; Cristina Miron, conferenţiar universitar doctor, prodecan al Facultăţii de Fizică, în cadrul universităţii Bucureşti; Claudia Maria Simonescu, profesor universitar în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti; reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean; oameni din mediul de afaceri călărăşean. Cu mare bucurie, am constatat nu numai că vor să fie parte în acest proiect, ci şi că ne putem baza financiar pe dumnealor”, a precizat Mihăiţă Beştea, specificând că următorul pas va fi acela de a se încheia un protocol cu IŞJ Călăraşi. Apoi, în bugetul pe 2022, vor fi prinse sumele necesare demarării acestui grandios proiect. „Inclusiv din mediul academic am primit foarte multe încurajări şi aprecieri. Am constatat că este un proiect unic la nivel de ţară. Mă bucur că vom reuşi să facem acest lucru. Este un proiect foarte mare, pe care noi îl vom fragmenta. Altfel, nu avem cum să-l finanţăm. În primul rând, am luat în calcul Programul Operaţional Regional. Am vorbit cu doamna Mirela Tache de la ADR şi se pare că va exista o sursă de finanţare. Acest parc este de inovaţie şi tehnologie. Dorim ca în acest centru să asigurăm copiilor de la vârste fragede, chiar grădiniţă, până la studenţi, posibilitatea de a frecventa atelierele noastre. Ne propunem ca, prin practică, să-i determinăm să fie mai aplicaţi spre ştiinţă şi tehnologie. Nu va fi o formă de învăţământ autorizată, ci doar o completare a formei de învăţământ, pentru toate mediile”, a mai adăugat vicepreşedintele CJ Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )