Consiliul Judeţean a repartizat 400.000 lei pentru opt unităţi de cult din Ialomiţa

Consilierii judeţeni au aprobat, recent, un proiect de hotărâre privind aprobarea repartizării unor sume pentru susţinerea cultelor din judeţul Ialomiţa, pe anul 2022, la solicitarea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. Este vorba de suma de 400.000 lei, repartizaţi, în mod egal, pentru opt aşezăminte religioase, în vederea executării unor lucrări de reparaţii. Astfel, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor a transmis lista proiectelor pastoral – misionare prioritare, în vederea acordării unui sprijin financiar pentru lucrări de construire la două capele mortuare, un Centru Multifuncţional sau Camera Rugăciune (Capelă) şi lucrări de reparaţii la cinci biserici, interior şi exterior.
Mai exact, Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Pupezeni – Alexeni i-au fost alocaţi 50.000 lei, reprezentând contribuţia la realizarea unor lucrări de reparaţii biserică interior şi exterior; 50.000 lei – Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” Perieţi, ca şi contribuţie la realizarea unor lucrări de construire capelă mortuară cu anexe; 50.000 lei – Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” Axintele, drept contribuţie la realizarea unor lucrări de reparaţii biserică; 50.000 lei – Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Uleşti, contribuţie la realizarea unor lucrări de construire capelă mortuară; 50.000 lei – Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Gârbovi 2- Satul Nou, reprezentând contribuţie la realizarea unor lucrări de reparaţii curente biserică; 50.000 lei – Parohiei „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Slobozia, contribuţie la realizarea unor lucrări de reparaţii interioare şi exterioare la biserica parohială; 50.000 lei – Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” Griviţa, contribuţie la lucrări de construire Centru Multifuncţional Sf. Nicolae – Cameră Rugăciune (Capelă) şi 50.000 lei – Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Dridu – Movila, contribuţie la realizarea unor lucrări de reparaţii curente biserică.
Unităţile de cult au obligaţia depunerii documentelor justificative, pentru sprijinul financiar acordat, în cel mult 180 de zile de la data primirii sumelor. „De la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii necesare, în vederea întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri reduse; construirea ori repararea lăcaşurilor de cult; conservarea şi întreţinerea bunurilor aparţinând cultelor, care fac parte din patrimoniul cultural naţional mobil; amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural-religioase; construirea şi repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, a sediilor unităţilor de învăţământ teologic proprietate a cultelor recunoscute; construirea, amenajarea şi repararea clădirilor având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, precum şi activităţile de asistenţă socială şi medicală susţinute de acestea”, a menţionat, în referatul de aprobare, Marian Pavel, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

„Trebuie să aducem copiii mai aproape de Biserică şi pe un program de After School”

O intervenţie a venit din partea consilierului Gigi Petre (Pro România Ialomiţa), care a venit cu o recomandare pentru reprezentanţii Bisericii. „Suntem de acord cu repartizarea acestor sume, dar vreau să fac o recomandare. Ştiu că erau nişte proiecte sociale ce urmau să fie implementate. Părerea mea este că ar trebui să revenim cumva la ele. Am un exemplu din Călăraşi, al preotului Paul Marian Anăstase care a făcut acolo un centru social de excepţie dintr-o centrală termică. La fel, eu consider că trebuie să folosim Biserica. Trebuie să aducem copiii mai aproape de Biserică şi pe un program de After School. Acest program poate să se implementeze chiar în Biserică, în momentul în care nu se ţin slujbe. De asemenea, să fie o parte de supraveghere a copiilor a căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Consider că prin Biserică – şi cu sprijinul CJ- aceste proiecte sociale pot fi de impact pentru comunitatea din Ialomiţa”, a precizat consilierul Gigi Petre care a fost asigurat, de conducerea CJ, că parohiile vor primi tot sprijinul pentru proiectele sociale din comunitate.
În final, proiectul de hotărâre a fost aprobat, de către consilierii judeţeni, cu unanimitate de voturi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )