„Consider că o dezvoltare urbană durabilă include promovarea şi dezvoltarea habitatelor destinate polenizatorilor”
Zilele acestea, în plenul Parlamentului European, a avut loc o dezbatere referitoare la iniţiativa cetăţenească „Salvaţi albinele şi fermierii”, semnată de peste un milion de cetăţeni ai Uniunii Europene, dintre care mai mult de 24.000 sunt români.
Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu spune că propunerile vizează eliminarea pesticidele sintetice treptat, până în 2035, refacerea ecosistemele agricole pentru a spori biodiversitatea, polenizatorii şi sprijinirea fermierilor în tranziţia durabilă către agroecologice. „Cam 80% din culturile şi florile noastre depind de polenizatori pentru a se reproduce. Drept urmare, pierderea polenizatorilor este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa naturii, bunăstării umane şi securităţii alimentare, deoarece poate compromite producţia agricolă şi, implicit, securitatea alimentară. Susţin reducerea pesticidelor sintetice, însă pentru aceasta este nevoie de alternative la fel de eficiente, care să nu pericliteze randamentul culturilor şi să poată fi achiziţionate la un preţ accesibil de către fermieri.
Cercetarea şi inovarea joacă un rol cheie pentru dezvoltarea de alternative nechimice şi îmi doresc să devină o prioritate pentru Comisia Europeană, în timp ce procedura de aprobare a unor noi produse de protecţie a plantelor nechimice, cu risc căzut, trebuie să devină mult mai rapidă. Încurajez pe toată lumea să planteze flori pentru polenizatori în grădina proprie sau chiar pe balcon, precum şi în zonele urbane şi periurbane. Consider că o dezvoltare urbană durabilă include promovarea şi dezvoltarea habitatelor destinate polenizatorilor”, a precizat europarlamentarul.
Cristina ANDREI