„Concurăm pentru județul Buzău, în Ialomița nu suntem doriți!”

• spune Ionuţ Gheorghe, vizavi de karting, un sport la care, din cauza nesusţinerii, copiii ialomiţeni au ajuns să concureze pentru judeţul Buzău

 Zilele acestea, radio Fresh FM a avut doi invitaţi mai speciali, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”. Anume pe Petrică Ciocan şi Ionuţ Gheorghe, doi împătimiţi ai sporturilor cu motor care trăiesc, prin copiii lor, o a doua tinereţe. Mai exact ce nu au reuşit ei să facă la vremea respectivă, încearcă să înfăptuiască acum prin proprii copii cu kartingul.

Aşa cum era de aşteptat, pandemia a afectat în proporţie de 98% şi kartingul. Campionatul Şcolar de karting a fost suspendat sută la sută. Doar la campionatele particulare s-au mai ivit posibilităţi, unde sunt foarte stricţi cu tehnica. „La kartingul şcolar ai posibilitatea ca monopostul să fie un pic mai trecut de vreme. De asta am ales altă opţiune, de a ne înscrie la Campionatul de karting electric eKarting, susţinut de Academia Titi Aur şi la care anul trecut am obţinut rezultate foarte bune. Cu toate că nu aveam experienţa electrică, venind de la termic, am făcut faţă cu brio cererilor şi copiilor cu experienţă în karting. Diferenţa, între un kart electric şi unul termic, cu motor clasic, tradiţional, pe carburant, o face, în primul rând, copilul. Trebuie să ştie să-l manevreze, să-i gestioneze energia, la cel electric, pentru că puterea este transmisă instant. Puterea scade pe parcurs, în funcţie de cum o gestionezi. Dacă accelerezi şi apoi pui frână şi reduci mai mult decât trebuie, eşti nevoit să accelerezi din nou şi iar consumi energie. Pe când, la termic ai putere instant fără pierdere de energie, iar spiritul competiţional, adrenalina creşte la termic. Spiritul competiţional mai vine şi psihic. Când auzi un motor turat, termic, ai alte trăiri, pe cel când electric nimic, doar rulaj, parcă pluteşti, nu transmite aceleaşi senzaţii ca un kart termic”, a precizat Petrică Ciocan.

În completare, Ionuţ Gheorghe a informat şi el că la kartingul şcolar se poate merge pe omologarea veche, în timp ce particularii acceptă numai omologarea în termenul respectiv.

Există nişte omologări pe termene de timp, de regulă din cinci în cinci ani. Practic nu este nicio diferenţă decât o ştanţă tip CIK- FIA (Federaţia Internaţională de Automobilism) pe care ei o consideră importantă. „Poate că este  importantă, deci produsul este altul. Dar 90% este aceeaşi bară. Nu-ţi dă voie cu anumite componente ale kart-ului mai vechi de cinci ani. Per total, da, se ajunge la un moment dat ca să nu mai poţi să concurezi cu un kart mai vechi de cinci ani, chiar dacă din punct de vedere tehnic este perfect. Din cauza acestor omologări acolo este foarte strict şi nu prea ne-a fost nouă accesibil. Nu prea am fost încântat de ideea asta cu karting electric. A fost un campionat frumos, elegant, cu copii şi părinţi pe margine. Am fost la toate competiţiile anul trecut, amândoi şi eu şi Petrică Ciocan, la cinci etape. Copiii au participat, noi părinţii am stat pe margine ca de obicei, dar aici nu mai avem statutul de mecanici. Şi statutul de mecanic este ceva în acest sport. Kartingul fiind un sport tehnic este nevoie de o asociere între om şi maşină, iar omul nostru este mai mic. De aceea trebuie un om mai mare care să-l susţină. A fost, cum spuneam, un campionat frumos, cu premii frumoase, dar ne-a lipsit spiritul de competiţie şi adrenalina în sine. Pentru mine a fost ca un joc video frumos, în ghilimele. Kartingul şcolar, din cauza pandemiei, a fost întrerupt şi pentru anul viitor, 2021-2022, din câte am înţeles. De aceea, noi ne facem planuri să mergem anul acesta la un campionat particular termic. Deja figurăm înscrişi cu istoric în eKarting. Nu ne deranjează nimic să continuăm la eKarting, numai că noi căutăm să avem ce ne place, adrenalina şi spiritul de competiţie”, a punctat Ionuţ Gheorghe, specificând că, copiii au kart-uri electrice asigurate de către Clubul de Karting Bucureşti, printr-un parteneriat cu Palatul Copiilor Buzău, de care cei mici aparţin şi unde activează. Prin amabilitatea conducerii locale (Primărie, Consiliu Judeţean), Palatul Copiilor Buzău a achiziţionat cinci kart-uri electrice pentru a fi folosite de copii. Au un interes major pentru acest sport. Nu în ultimul rând, au în plan şi construirea unui circuit de karting, au primit aprobările necesare şi nu mai trebuie decât să obţină o cotă parte de fonduri europene. Totodată, au şi un investitor particular.

Actualmente, copiii ialomiţeni concurează pentru judeţul Buzău la competiţiile de karting şi asta fiindcă nu au găsit înţelegere şi susţinere pe plan local, la ei acasă.

Anul trecut s-a iscat un ,,meci” cu reprezentanţii Palatului Copiilor Slobozia şi aşa părinţii i-au înscris pe copii la Buzău.

(Continuarea în editia tipărită a ziarului IMPACT)

Diana ARON    

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )