„Comunitatea este din ce în ce mai interesată vizavi de ce se întâmplă la Bibliotecă”

În cadrul unei conferinţe de presă, Ionela Georgiana Ichim (directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru Odobescu” Călăraşi) s-a referit la un eveniment care s-a petrecut nu demult, în municipiu, atât la sediul central, cât şi la Filiala „Orizont”. Este vorba, mai exact, de Noaptea Bibliotecilor, ce a avut loc la sfârşitul lunii septembrie, pe parcursul a patru ore şi jumătate. Călărăşenii iubitori de carte au putut vizita
Standul de vânzare de carte – Editura Curtea Veche; Standul – Donează o carte şi primeşti un permis de intrare la bibliotecă; Standul info – Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, Călăraşi; Atelierul de Carte – Răzvan Supuran- hârtie plantabilă, hârtie manuală, caiete şi jurnale handmade, obiecte ecologice; o expoziţie de pictură. Cei mici au avut posibilitatea să îşi picteze faţa, au primit baloane colorate, popcorn şi vată pe băţ. Activităţile au mai cuprins: întâlnirea „De vorbă cu bibliotecarul, la un ceai”; Momente muzicale; Dansuri – Adina Costache; Tur ghidat al bibliotecii la fiecare 30 de minute şi la Atelier SmartLab (la 40 minute); două proiecţii de film în aer liber, una pentru copii „Matilda” şi alta destinată adulţilor – „Nea Mărin miliardar”; concursuri cu premii (Ruleta întrebărilor, Treasure Hunt; Caută şi Găseşte; Cărămizile lecturii); Concurs cu premii „Să ne colorăm visele în cărţile copilăriei!”; Biblioşezătoare; jocuri tematice şi de societate; Roata Provocărilor; Caruselul Veseliei; Colţul de lectură; Atelierul de lectură. „A fost un eveniment transpus la nivel macro. Adică, tot ce se întâmplă la nivel micro a fost transpus în faţa Bibliotecii unde aproximativ 800 de persoane ne-au trecut pragul, bucurându-se de tot ceea ce le-am oferit. Am avut zone de distracţie pentru copii, prin jocuri educative, întâlnirea «De vorbă cu bibliotecarul, la un ceai»; două proiecţii de film în aer liber – «Matilda» şi «Nea Mărin miliardar». Feedback-ul primit din partea comunităţii a fost unul cât se poate de pozitiv. Oamenii şi-au exprimat dorinţa de a mai organiza evenimente de acest gen. Noi ştiam că astfel de evenimente culturale sunt binevenite. Copiii s-au simţit foarte bine. Au fost şi oameni mai în vârstă şi adulţi prezenţi, cu copiii de mână. Manifestarea s-a încheiat la 22.30 şi încă mai erau persoane acolo, cu dorinţa de a reveni. Aşa încât am mai organizat un alt eveniment – Marea dictare, în data de 5 octombrie, dedicat Zilei Mondiale a Educaţiei. Un grup de 18 copii din comuna Ileana şi-au manifestat dorinţa de a participa la acest eveniment, pe lângă cei înscrişi deja cu formularul disponibil la Bibliotecă. Evenimentul «Marea dictare» a fost coordonat de profesorul şi scriitorul Stela Anghel. Timp de o oră, în aer liber, aproximativ 80 de persoane au participat la această acţiune. În urma corecturii Stelei Anghel, au fost acordate premii lucrărilor impecabile, fără greşeli gramaticale şi cu scrisul citeţ, lizibil”, a precizat directorul Ichim, specificând că, luna septembrie a însemnat pentru bibliotecă şi încheierea de parteneriate educaţionale cu 15 unităţi şcolare, la nivel local şi judeţean.
Una peste alta, directorul Bibliotecii are planuri ambiţioase şi se gândeşte la cât mai multe acţiuni, aşa încât instituţia să devină un hub educaţional. „Pregătim o excursie de o zi cu echipa de robotică a Bibliotecii de la SmartLab. Împreună cu elevii de la Danub Robotics vom merge la Centrul Robocop din Bucureşti, pentru experimenta robotica la un alt nivel, a dobândi mai multă experienţă. Săptămâna aceasta vom desfăşura cluburi de chitară, desen, şah, dansuri. Venim cu proiecte noi. Comunitatea este din ce în ce mai interesată vizavi de ce se întâmplă la Bibliotecă. Dar, vreau să punctez faptul că lucrurile bune nu pot să apară peste noapte. Le gândim şi apoi le proiectăm. Vrem ca această bibliotecă să devină un hub educaţional, astfel ca pe tot parcursul zilei să se desfăşoare activităţi. Cum, de exemplu, am avut două grupuri de copii, de la Şcoala Rasa şi Gimnaziul Carol I care cu ocazia Zilei Educaţiei au desfăşurat activităţi. Şi, în parteneriat cu Centrul Cultural, am putut să le oferim şi un film pentru copii gratuit”, a mai adăugat directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru Odobescu” Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )