Comuna Ciulniţa, la ceas de mare sărbătoare!

După o întrerupere de doi ani, locuitorii din Ciulnița au avut imensa bucurie să poată sărbători și fizic cea de-a 18-a ediție a Zilei Comunei. Căci, ca peste tot, evenimentele au fost interzise din cauza pandemiei de Coronavirus. Totuși, printr-o felicitare sau un cadou simbolic, autoritățile au marcat momentul pentru ca ziua de naștere a localității să nu treacă în uitare. “Trebuie să facem în așa fel încât acești 465 ani să nu fi trecut degeaba. Este foarte important să lăsăm urmașilor noștri ceva de care să fie mândri”, spune primarul Stelică Gheorghe.

Manifestarea a avut loc într-o zi foarte îndrăgită de români, cu adâncă semnificație religioasă – 21 mai, Sfinții Împărați Constantin și Elena. Pe lângă autoritățile locale și localnici, au fost prezenți și o serie de invitați: Raluca Dumitrescu (deputat PSD Ialomița), Tonița Manea și Gheorghe Babagianu (subprefecții județului Ialomița); Dragoș Soare (primarul municipiului Slobozia); Mitru Crișan (directorul SC Teletext, ce produce brandul de lactat Diami); Nelu Drăgușin (primarul comunei Bucu).
Așa cum era și firesc, primarul comunei Ciulnița, Stelică Gheorghe a susținut un discurs emoționant, știut fiind devotamentul pe care-l arată de fiecare dată localității, nu doar prin vorbe, ci și prin fapte. Înainte de toate, a ținut să ureze tuturor celor care poartă numele de Constantin și Elena un călduros și sincer ,,La mulți ani!”. ”

Este o zi frumoasă, care ne aduce aminte de străbunii noștri. Sărbătorim și 465 ani de atestare documentară a localității noastre. Suntem împreună cu dumneavoastră, să putem gândi bine și face ca lucrurile pe care le dorim să se împlinească. Gândim și muncim împreună, pentru binele tuturor… Am căutat să găsim modalități prin care cetățenii noștri să uite de griji, gânduri grele, rele, să aibă parte doar de bucurii și satisfacții. Dorim ca cetățenii să privească plini de speranță către viitor. Vrem să aibă încredere în ceea ce noi, ca administrație, am spus că reușim să facem pentru dumnealor… Acum, după doi ani de zile, putem spune că ne-am mai destins puțin și suntem cu alte gânduri pentru anul în curs. Bine că, au apărut alte probleme aproape de noi, la vecinii ucraineni. Dar, căutăm să comemorăm și să ne aducem aminte de strămoșii noștri, în perioada aceasta, prin lucrurile care le afișăm. Am imortalizat anumite hrisoave găsite în arhivele noastre naționale despre satele aparținătoare comunei. 465 de ani reprezintă o perioadă destul de tumultoasă, cu multe evenimente. Acestea trebuie reținute și fixate în anumite scrieri, cum poate vor rămâne și lucrurile pe care noi le facem astăzi, prin broșura unde se regăsesc doar câteva file din monografia comunei Ciulnița”, a precizat primarul Stelică Gheorghe care și-ar fi dorit ca manifestarea să fie poate un pic mai grandioasă, ținând cont de venerabila vârstă împlinită de la atestare. Însă, nu a dorit totuși să facă prea multe cheltuieli, căci sunt încă destule nevoi de acoperit la nivelul comunității.

“Toate generațiile au căutat să lase ceva în urmă”

O inițiativă nouă pe care autoritățile au dus-o la bun sfârșit, pentru această ediție, este crearea Grupului folcloric Bărbătesc “Doruri ciulnițene”, care a dat startul programului cu intonarea Imnului comunei Ciulnița – Ciulnița, dragostea mea (muzică și versuri, preot prof. Felician Gheorghe Lungu). Ideea a fost ca oamenii să aibă posibilitatea să contribuie și ei frumos, dacă doresc, cu ceva benefic pentru comunitate. Și primarul Stelică Gheorge face parte, la rândul lui, din acest frumos grup vocal. “Noi, demult, ne doream un astfel de grup vocal. Decât să mergi în cârciumă, să stai la jocuri sau în fața televizorului să îți faci gânduri negre – la toate știrile pe care le vezi – mai bine pui umărul pentru ceva benefic. Românul întotdeauna a fost mai glumeț. În sensul că a făcut glume pe seama necazurilor, a scos bancuri pe seama lor. Ar fi bine să avem credință că lucrurile se vor îndrepta, să fim optimiști, cu dorința de a face bine. Nu trebuie să ne ascundem, să ne fie teamă de viitor, dar nici să stăm cu privirea înapoi, ca nostalgici ai trecutului. Altfel, nu vom trăi nici prezentul, nici viitorul. Așa că, noi trebuie să ne trăim prezentul, să ne gândim că dacă facem lucruri bune și avem gânduri bune, Dumnezeu ne va da la fel. Trebuie să mergem înainte. Și eu fac parte din acest grup vocal. Nu pot să spun, în ideea că primarul este lider, că m-am înscris pentru a da un exemplu. Nu, părintele Lungu încearcă de ani de zile, prin grupurile pe care le pregătește, să-i lanseze pe copiii, să-i facă să-și dorească să participe. Și dacă acești copii învață câțiva pași de dans, nu le va fi niciodată când rușine vor avea de mers într-o comunitate, să participe. Nu vor sta niciodată pe margine, doar să se uite. Iar asta este un lucru minunat, pentru că poți socializa, te poți integra altfel. Ai altă încredere în tine. Dacă stai și te îneci într-o sticlă de bere sau altceva și găsești alt subiect de discuție, nu cred că este mai plăcut decât dacă ai cânta sau dansa, făcând bine atât sufletului, cât și corpului”, a punctat alesul local.
Cei 465 de ani de atestare documentară sunt foarte importanți pentru primarul Stelică Gheorghe. “În acești ani trebuie să ne gândim câte generații au fost înainte. Și, toate generațiile au căutat să lase ceva în urmă. Ori, găsind lucruri, începând de la Biserică, școli, drumuri, fântâni, cămine culturale, datoria noastră este de a lăsa și noi ceva în urma noastră. Trebuie să facem în așa fel încât acești 465 ani să nu fi trecut degeaba. Este foarte important să lăsăm urmașilor noștri ceva de care să fie mândri”, a mai adăugat Stelică Gheorghe, primarul comunei Ciulnița.

“Viitorul comunei este la dumneavoastră”

Numai cuvinte de apreciere au avut și invitații, aceștia manifestându-și bucuria de a participa la un astfel de eveniment. “Mulțumesc pentru invitație. Vă urez o primăvară și vară frumoasă. Să dea Domnul să fim sănătoși, să vă bucurați alături de cei dragi de zilele acestea frumoase. Am citit ceea ce domnul primar ne-a dat, câteva considerații asupra comunei Ciulnița. Sunt sigură că, așa cum eu, împreună cu domnul primar, în ultimii zece ani, am reușit să implementăm câteva proiecte la nivelul comunității Ciulnița, fiecare dintre dumneavoastră veți fi într-o zi o parte din ceea ce acea cărticică spune. Viitorul comunei este la dumneavoastră și cum văd atâți copiii frumoși sunt sigură că localitatea e pe drumul cel bun. La mulți și frumoși ani!”, aurat Raluca Dumitrescu, deputat PSD Ialomița. “Mă simt onorat să fiu invitat la Ciulnița, la serbarea Zilei Comunei. La mulți ani celor ce poartă numele de Constantin și Elena! Noi suntem extrem de apropiați. Ciulnița și Slobozia sunt ca un tot unitar. Avem foarte mulți locuitori din Slobozia care s-au relocat la Ciulnița și asta ne bucură. Înseamnă că vom avea o legătură mult mai strânsă pe viitor, ceea ce ne dorim pentru a genera proiecte împreună și a construi două comunități pe un drum foarte bun. Vă urez multă sănătate, să avem parte doar de zile senine și să nu mai întâlnim momente în care multe dintre libertățile noastre au fost constrânse. La mulți ani!”, a subliniat și Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia.

Cântece, dans şi multă voie bună!

Una peste alta, programul pregătit a fost foarte frumos şi diversificat, ales cu atenţie de către autorităţi. Acesta a cuprins momente importante, foarte apreciate de către cei prezenţi. Anume o scurtă alocuţiune privind expoziţia „Satele comunei Ciulniţa în izvoare documentare şi cartografice” (autor prof. Emil Ganea); lansarea broşurii „Comuna Ciulniţa, scurtă călătorie în timp” – autor, Stelică Ivăncioiu ( broşură aniversară, o cărticică de 44 pagini, tipărită într-o ediţie limitată de 100 exemplare); premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de la oficierea căsătoriei; recitalul Grupului vocal Black ‘nd White Song, coordonator preot prof. Lungu Gheorghe Felician; Lansarea proiectului cu fonduri europene nerambursabile – „Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecţie medicală de tip măşti de protecţie medicală, dezinfectanţi precum şi alte echipamente de acest tip, necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2 în comuna

Ciulniţa, judeţul Ialomiţa”, finanţat din FEDR prin POIM; Suită de dansuri populare tradiţionale, susţinute de Ansamblul Folcloric „Roua Bărăganului”, coordonat de preot prof. Lungu Gheorghe Felician; Înmânarea diplomelor de Cetăţean major al comunei Ciulniţa, tinerilor care au împlinit 18 ani până la data de 21 mai 2022; Suită de dansuri populare, susţinute de Ansamblul folcloric „Muguraşii Ciulniţei”, coordonat de prof. Sofia Vişoiu; Premierea câştigătorilor concursului „O comună mai curată” ediţia a IV a; Program susţinut de Grupul Folcloric bărbătesc „Doruri ciulniţene”; Program susţinut de interpreţii Mihaela Gurău, Doiniţa Flutur Carp şi formaţia Tomis Junior, Mario Buzoianu.

Petrecerea s-a încheiat la ora 22.00, cu un frumos foc de artificii.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )