Comisia Europeană trebuie să furnizeze compensaţii financiare fermierilor care cultivă cereale în ţări din Europa de Est

Europarlamentarul liberal, Dan Motreanu a solicitat, recent, Comisiei Europene, împreună cu colegul său, Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. La demers li s-au alăturat colegii din grupul PPE România şi o serie de eurodeputaţi din statele învecinate. Comisia Europeană trebuie să furnizeze compensaţii financiare fermierilor care cultivă cereale în ţări din Europa de Est. Aceştia sunt dezavantajaţi de concurenţa cerealelor provenite din Ucraina. Cerealele din Ucraina se vând la preţuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale.
Nu există suficiente capacităţi de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniţă provoacă o competiţie neloială. „Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria şi Republica Moldova nu pot valorifica producţia lor la preţuri care să acopere costul de producţie, cu atât mai puţin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiţii, fermierii nu îşi mai pot continua munca.
Cerealele trebuie transportate către Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, regiuni care depind de exporturile ucrainene. În aceste zone, lipsa grâului din import poate provoca insecuritate alimentară. România a ajutat şi ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul ţării noastre. În acelaşi timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români. Am solicitat Comisiei Europene să ne transmită care sunt măsurile pe care preconizează să le ia pentru a susţine fermierii din Europa de Est pe termen mediu şi lung”, a precizat europarlamentarul.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )