Comisia Europeană propune creşterea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro

Comisia Europeană propune creşterea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova. Mai exact, 145 milioane euro vor fi alocaţi suplimentar locuitorilor de peste Prut.
Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu asigură că va sprijini această propunere, atunci când va fi dezbătută în Parlamentul European. În acest fel, suma totală alocată Republicii Moldova pentru asistenţă macrofinanciară va ajunge la 295 de milioane de euro. Suplimentarea sprijinului pentru Republica Moldova este motivată de faptul că ţara continuă să implementeze reforme, în timp ce se confruntă cu impactul războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Republica Moldova se luptă cu o criză energetică şi găzduieşte un număr ridicat de refugiaţi din Ucraina. Din suma suplimentară de 145 de milioane de euro, 45 de milioane vor fi grant-uri, iar 100 de milioane vor reprezenta împrumuturi în condiţii financiare favorabile.
Propunerea de creştere a asistenţei macrofinanciare urmează să fie votată de Parlamentul European şi aprobată de Consiliul Uniunii Europene. „În martie 2022, am votat, în plenul Parlamentului European, pentru a furniza Republicii Moldova 150 de milioane de euro, sub formă de ajutor macrofinanciar. Este vorba de 30 de milioane de euro sub formă de grant-uri şi 120 de milioane de euro sub formă de împrumuturi. Noua asistenţă macrofinanciară pentru Republica Moldova a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 şi este disponibilă timp de doi ani şi jumătate”, a precizat europarlamentarul Dan Motreanu.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )