Comisia Europeană intenţionează să înfiinţeze un mecanism european voluntar de solidaritate pentru medicamente

Alături de alţi colegi europarlamentari, Dan Motreanu (prim vicepreşedintele PNL) a solicitat Comisiei Europene să ia măsuri pentru a ajuta statele membre să asigure accesul pacienţilor la medicamente. Comisia Europeană a anunţat acţiunile pe care le va întreprinde pentru a preveni lipsa de medicamente în Uniunea Europeană. Comisia are în vedere înfiinţarea unui mecanism european voluntar de solidaritate pentru medicamente. Statele UE care au nevoie de anumite medicamente semnalează acest fapt şi celelalte ţări membre pot pune la dispoziţie medicamente din stocurile lor.
O listă cu medicamentele esenţiale va fi finalizată înainte de sfârşitul anului 2023. Aceasta va fi folosită pentru analiza lanţului de aprovizionare cu aceste medicamente pentru a se identifica măsurile suplimentare. Achiziţiile publice comune ale UE de antibiotice şi medicamente vor fi utilizate în tratamentul virozelor respiratorii pentru iarna viitoare.
Statele UE vor putea aproba derogări normative, astfel încât pacienţii să aibă acces la medicamente în timp util. Schimbările preconizate includ prelungirea termenului de valabilitate sau autorizarea rapidă a alternativelor. Va fi instituită o alianţă pentru medicamentele esenţiale prin intermediul căreia autorităţile naţionale, industria, ONG-urile, Comisia şi agenţiile UE vor coordona acţiuni menite să contracareze penuriile de medicamente. „În ultimele săptămâni, am asistat la o creştere a numărului de boli respiratorii în Europa, la aglomerarea spitalelor şi la epuizarea rezervelor de medicamente din UE. În aproape toate statele membre există focare majore de gripa şi virus sinciţial respirator (VRS), care se suprapun acum cu pandemia de corona virus renăscut. Acest lucru a pus o altă presiune asupra sistemelor de sănătate şi a cauzat deficite de medicamente în mai multe state membre, cum ar fi antibioticele, medicamentele analgezice şi antipiretice. Pacienţii din întreaga UE întâmpină probleme în ceea ce priveşte achiziţionarea de medicamente necesare pentru starea lor. Vedem o înrăutăţire a unei situaţii care era deja tensionată din cauza pandemiei de COVID-19 şi a dezechilibrelor majore care au afectat lanţurile de aprovizionare din industriile farmaceutice de mai mulţi ani. Prin urmare, solicităm comisiei să ia măsuri urgente pentru a ajuta statele membre să asigure accesul la tratament pentru pacienţii care se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte achiziţionarea medicamentelor necesare din cauza penuriei. Comisia ar trebui să insiste pentru o cooperare mai strânsă între statele membre în această privinţă, pentru a limita penuria de medicamente. În plus, pe termen mediu, solicităm Comisiei să accelereze crearea uniunii sănătăţii, inclusiv prin încurajarea achiziţiilor comune de medicamente. Achiziţia comună de vaccinuri împotriva COVID-19 a asigurat imunizarea cetăţenilor UE şi a prevenit o competiţie dăunătoare între statele membre pentru achiziţionarea acestor medicamente căutate. Mai mult, aceasta a permis UE să utilizeze puterea pieţei unice la potenţialul său maxim. Încurajăm Comisia să faciliteze o cooperare mai strânsă la nivelul UE în ceea ce priveşte stabilirea preţurilor şi rambursarea costurilor medicamentelor. Aceste aspecte vor trebui abordate în cursul procesului actual de reformă a legislaţiei farmaceutice (în decursul acestui an). Necesitatea de a transfera producţia farmaceutică strategică înapoi în UE a fost recunoscută de Comisia Europeană de mai multe ori şi sprijinită de cetăţeni în raportul final al Conferinţei privind viitorul Europei. Cu toate acestea, trebuie luate masuri mai concrete în această direcţie”, au transmis membrilor Comisiei, europarlamentarii.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )