Comisia Europeană încalcă Constituția României interzicând controlul transportatorilor ucraineni

„Comisia Europeană a decis că transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriți nici la vamă, nici în trafic“ este știrea zilei în transporturile românești. Această hotărâre accentuează problemele deja existente legate de concurența neloială și ridică noi controverse legate de abordarea legislativă eronată privind testele antidrog pentru șoferii profesioniști și amatori, care riscă să își piardă dreptul de a conduce doar pentru că au ingerat o aspirină, și accidentul grav în care și-au pierdut viața cinci cetățeni români nevinovați, uciși de un șofer de tir ucrainean ce nu utiliza aparatul de înregistrare a timpilor de conducere și odihnă.
Comisia Europeană a stabilit că „se pot aplica măsuri doar dacă bețiile la volan sunt persistente“. Conform acordului semnat de UE cu Ucraina, autoritățile competente ale fiecărei părți vor lua măsuri doar dacă șoferii ucraineni au comis „în mod repetat și persistent, încălcări grave ale normelor de circulație legate de siguranța rutieră, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului, depășirea limitelor de viteză, conducerea sub influența drogurilor sau a altor substanțe cu efect similar, precum și un comportament care încalcă regulile de circulație rutieră și care a dus la deces sau la vătămare corporală gravă“.
Federația Operatorilor Români de Transport (F.O.R.T.), după consultarea cu membrii transportatori rutieri de mărfuri, transmite public faptul că o astfel de abordare în România nu este acceptată și reprezintă linia roșie pe care nimeni nu trebuie să o încalce. Comisia Europeană calcă în picioare Constituția României interzicând controlarea transportatorilor ucraineni. Forurile responsabile, Guvernul și autoritățile centrale, trebuie să se opună clar în fața Comisiei Europene, refuzând categoric aplicarea acestui nou acord, fără a încerca din nou să păcălească transportatorii români. O astfel de abordare a Comisiei Europene încalcă grav Constituția României, cel puțin în ceea ce privește aplicarea Art. 135, litera b) – „protejarea intereselor naționale în activitatea economică, financiară și valutară“.
Orice încercare de aplicare în România a acestui acord va conduce la măsuri dure din partea transportatorilor, iar cei care își asumă o astfel de decizie trebuie să își amintească de luna ianuarie a acestui an și să înțeleagă că astfel de abordări trebuie să înceteze.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )