„Comerţul exterior al României cu produse agro-alimentare între potenţial şi deficit”
Academia de Studii Economice, prin Centrul de Excelenţă în Comerţ Exterior, împreună cu Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului şi Federaţia LAPAR, a organizat, în perioada 31 mai – 2 iunie 2024, o sesiune de dezbateri şi prezentări sub forma unei mese rotunde, cu tema „Comerţul exterior al României cu produse agro-alimentare între potenţial şi deficit”.
La dezbatere au participat Preşedintele Senatului, prof. univ. dr. Gheorghe Hurduzeu; academicianul Lucian Liviu Albu, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, conf. univ. dr. Radu Petrariu; directorul Centrului de Excelenţă în Comerţ Exterior, prof. univ. dr. Ionuţ Pandelică; prof. univ. dr. Roxana Pătârlăgeanu; preşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior, dr. Rareş Burlacu; director cabinet ministru Ministerul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului, doctorand Răzvan Pârcălăbescu; dr. Nicu Vasile (preşedintele LAPAR); dr. Andrei Rădulescu; dr. Cristian Tarara; reprezentanţi ai asociaţiilor patronale; cercetătorii din industria agroalimentară; antreprenori, precum şi studenţi din cadrul masterului „Comerţ exterior”.
Evenimentul a avut loc la Centrul de Perfecţionare al Academiei de Ştiinţe Economice de la Predeal. A fost analizat faptul că situaţia geopolitică este dominată de strategiile resurselor, îndeosebi a celor energetice, obligând ca fiecare actor să ia în calcul manevrele jucătorilor importanţi de pe scena internaţională, în vederea înţelegerii redefinirii noilor sfere de influenţe cu impact asupra relaţiilor economice internaţionale. Temele dezbătute dar şi prezentările au analizat situaţia economică a României în context global. S-a discutat despre: Balanţa comercială a României de la pandemie la război – relaţia producător procesator comerciant; impactul digitalizării în sectorul agroalimentar; importanţa procesului de cercetare inovare – perspectivele economiei naţionale în acest context.
Participanţii au identificat nevoile dar şi atuurile sectorului agroalimentar din ţara noastră, au arătat implicarea şi dorinţa de a găsi soluţii de dezvoltare a mediului economic social, a mediului antreprenorial. În cadrul sesiunii au mai fost dezbătute teme privind măsurile de sprijin pentru industria agroalimentară în contextul Strategiei Naţionale de Dezvoltare pe termen lung.
În concluzie, spun organizatorii, industria agroalimentară poate fi un factor important de dezvoltare economică a României. „Au fost evidenţiate o serie de propuneri privind: elaborarea unor măsuri pe termen scurt mediu şi lung privind echilibrarea Balanţei comerciale; identificarea de surse de finanţare pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Export a României; promovarea exemplelor de bune practici. În cadrul Centrului de Excelenţă în Comerţ Exterior vom analiza toate temele abordate, dar şi soluţiile găsite pentru a contribui la realizarea unui program Strategic Multisectorial pe Termen Lung”, a precizat prof. univ. dr. Ionuţ Pandelică, directorul Centrului de Excelenţă în Comerţ Exterior.
Marius BĂDRĂGAN