Colegiul Medicilor din România solicită soluționarea urgentă a problemelor din contractele de prestări servicii medicale

Colegiul Medicilor din România (CMR) a lansat un apel urgent către autorități pentru soluționarea problemelor apărute în cadrul contractelor de prestări servicii medicale, în contextul incertitudinilor legate de finanțarea pentru trimestrul IV al acestui an. Problema centrală este reprezentată de ambiguitățile generate de Hotărârea de Guvern nr. 687/2024, care afectează predictibilitatea și stabilitatea financiară a furnizorilor de servicii medicale.
Potrivit CMR, Hotărârea de Guvern nr. 687/2024 a creat confuzie în ceea ce privește perioada prelungirii contractelor și valoarea garantată a punctelor per capita și pe serviciu medical pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024. Aceste neclarități au determinat cel puțin trei case de asigurări de sănătate județene – Arad, Brașov și Iași – să redacteze actele adiționale exclusiv pentru trimestrul III (1 iulie 2024 – 30 septembrie 2024), perioadă cu alocare bugetară asigurată conform prevederilor legale. Colegiul Medicilor din România a făcut publice două opțiuni pe care le consideră esențiale pentru a preveni litigii și pentru a respecta cadrul legal: fie prelungirea contractelor de prestări servicii doar pentru perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2024, fie specificarea clară a valorilor garantate a punctelor per capita și pe serviciu medical pentru trimestrul IV, care nu pot fi mai mici decât cele pentru trimestrul III. Acestea sunt singurele opțiuni care permit redactarea actelor adiționale în mod legal și transparent.
CMR recomandă furnizorilor de servicii medicale ca, în cazul în care trimestrul IV este inclus în actul adițional, să semneze aceste acte exclusiv cu formularea de obiecțiuni referitoare atât la valoarea punctului per capita și pe serviciu medical, cât și la măsura dublă de sancțiune, pe care o consideră excesivă și abuzivă. „Este esențial ca prețul plătit pentru serviciile prestate să fie determinat sau determinabil, iar clauzele contractuale să fie clare și previzibile, chiar dacă au ca bază o Hotărâre de Guvern. De asemenea, este crucial ca prestatorii de servicii medicale să fie protejați împotriva imputațiilor financiare nejustificate ce ar putea fi formulate de Casa de Asigurări“, a declarat reprezentantul Colegiului Medicilor din România.
CMR subliniază importanța semnării acestor contracte și a asigurării unei finanțări adecvate până la finalul anului, pentru a menține continuitatea și calitatea serviciilor medicale oferite în cadrul asistenței medicale primare și ambulatoriului de specialitate. Aceasta implică peste 20.000 de furnizori de servicii medicale. „Toate părțile responsabile de asigurarea stabilității în sistemul medical trebuie să acționeze rapid și competent pentru a rezolva această situație critică. Caracterul de urgență impune nu doar un dialog constructiv și transparent, ci și implicarea Guvernului României la cel mai înalt nivel“, a concluzionat CMR.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )