„Coaliția PSD-PNL vor reintroducerea cenzurii în România!”

Proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei, care vizează incriminarea instigării la violenţă, ură sau discriminare, inclusiv pe criterii de opinie sau de apartenenţă politică, avere şi origine socială, a trecut de votul final al Camerei Deputaţilor miercuri, 13 septembrie 2023, după ce la Senat a fost respins anterior din cauza lipsei cvorumului. Proiectul a fost adoptat fără amendamente, iar analiza acestuia a fost realizată într-un interval de mai puţin de 24 de ore de la primirea propunerii legislative. De asemenea s-a analizat un singur amendament depus, care a fost imediat respins, întocmit raportul de admitere, înaintat Plenului şi votat de majoritatea parlamentară, cu mici excepţii.
Guvernul României a stabilit şi Parlamentul a aprobat extinderea definirii criteriilor care pot intra sub incidenţa penală în cazul instigării la violenţă, ură sau discriminare. Articolul 369 din Codul penal, modificat prin Legea 170/2022, prevede pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă pentru incitarea publicului la violenţă, ură sau discriminare împotriva unor categorii de persoane sau a unei persoane pe criterii precum rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie sau apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.
Fostul senator ialomiţean Gabi Ionaşcu critică această lege, afirmând că politicienii de la putere caută să se protejeze adăugând prevederi care restricţionează dreptul la opinie şi afectează mass-media. El consideră că această lege reprezintă o limitare a libertăţii de exprimare şi face comparaţii cu perioada comunistă. „După ce au văzut că experimentele făcute până acum, cu Coronavirusul, 10 august şi altele, au avut succes, vor să scape de înjurăturile şi huiduielile cetăţenilor nemulţumiţi, să aibă parte de linişte în viitoarele campanii electorale din 2024. Iar în afară de asta, mai vin şi cu cenzură. E mai rău ca pe timpul de dinainte de 1989. Atunci, chiar dacă spuneam bancuri despre răposatul, nu primeam nicio sancţiune pentru treaba aceasta. De data aceasta, dacă spun ceva împotriva unui partid politic sau a unui exponent politic, sunt pasibil de puşcărie de la 6 luni, la 3 ani. Păi, nu e mai rău decât în dictatura comunistă? Şi nu doar asta, căci sub celelalte chestiuni incriminate în textul de lege, aprobat de Camera deputaţilor, este încălcat dreptul la opinie. Asta în condiţia în care unul dintre dezideratele Revoluţiei din decembrie 1989 a fost dreptul la opinie. Iar aici va fi afectată şi mass media. Deocamdată mai există o parte din presă care încă rămâne câinele de pază al democraţiei, dar aceasta nu va mai avea dreptul la opinie. Ca să mă exprim în mod plastic, această lege reprezintă punerea cu botul pe labe a mass mediei din România. Aşa ceva nici comunismul nu a reuşit să facă în totalitate, căci altfel nu mai exista nici Europa Liberă, nici Vocea Americii pe vremurile de atunci. Apoi, legat de originea socială şi avere. Dacă eu îi spun acum unui politician că este îmbuibat, la fel, sunt pasibil de condamnare de la 6 luni la 3 ani. Revenind la partidele politice, Senatul a procedat în mod corespunzător. O parte din senatori au refuzat să participe şi cred că decizia lor a fost mai înţeleaptă. Dar, totuşi votul din Senatul României s-a desfăşurat şi 39 de pesedişti au votat pentru proiectul de lege. Doar o pesedistă, din regiunea în care m-am născut, a votat împotrivă. Din 23 de penelişti prezenţi, 22 au votat pentru şi doar fostul meu coleg din Comisia pentru Afaceri Europene a fost contra. Celelalte partide au lipsit, USR, AUR şi restul. Pe când, în Camera Deputaţilor, acolo a fost un vot aproape în unanimitate a celor două partide – PSD şi PNL – ce au format un pol de putere în România, care pe mine mă îngrijorează. După 2024, vor să guverneze împreună. Păi dacă ei adoptă legi total antidemocratice, total împotriva Uniunii Europene, ne putem aştepta în continuare la o dictatură, a celor două partide, mai feroce decât cea comunistă”, a precizat Gabi Ionaşcu, specificând că deputaţii care nu au votat nu se vor mai regăsi cu siguranţă pe listă la alegerile din 2024.
Vizavi de criteriile care pot intra sub incidenţa penală, o directivă a Uniunii Europene spune că trebuie introduse în Codul Penal instigarea la ura de rasă, culoare, religie, etnie, xenofobia şi rasismul. Ori directiva nu face nicio referire la dreptul la opinie, nu are nicio legătură cu apartenenţa la un partid politic, cu averea, originea socială sau vârsta. „Păi ce, dacă mie îmi spune cineva «Moşule», eu mă duc să-l condamn, să-i cer răspunderea penală? Chiar aici am ajuns? Un ministru al Justiţiei care propune aşa ceva – Să mă ierte Dumnezeu – trebuie să-şi caute loc de muncă în altă parte. Căci s-ar părea că scaunul este mult prea mare, faţă de pălăria ministrului respectiv… Au modificat această directivă în dispreţul recomandărilor de la nivelul Uniunii Europene. Dacă Mecanismul de Cooperare şi Verificare avea ca nod gordian corupţia, în acest caz asistăm la întărirea ei. Adică fură fără frică, fiindcă nu mai are cine da cu gura…Problema aceasta cu democraţia devine din ce în ce mai evidentă pentru oricare dintre noi. Am luat o leapşă cu democraţia asta, de nu ne vedem. Adică am rămas fără dreptul de control asupra structurii statului şi este doar un prim exemplu pe care îl dau. Evident că atunci asta nu se poate numi democraţie. Unul dintre principiile de bază, că ai voie să faci orice, dar fără să-l deranjezi pe cel de lângă tine, de data aceasta este încălcat şi urcat pe el, cu cizmele pline de noroi. Şi cine face asta? Culmea, cei care ar trebui să asigure democraţia în România. Legile statului, date pentru români, trebuie să fie democratice, numai că de data aceasta sunt autocratice”, a mai adăugat fostul senator ialomiţean.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )