Coaliția PSD-PNL respinge creșterea salariilor în învățământ, ignorând promisiunile anterioare

În cadrul Comisiei reunite de buget și muncă, se desfășoară o dezbatere crucială asupra „ordonanței trenuleț“ din decembrie 2023, care a adus cu sine speranțe pentru creșterea salariilor profesorilor. Cu toate acestea, un amendament depus de USR privind alinierea la promisiunile Coaliției PSD-PNL din iunie 2023 a fost respins de senatorii puterii. Promisiunea inițială a PSD-PNL a fost una îndrăzneață – să înceapă salariul profesorului debutant de la nivelul salariului mediu brut. Cu toate acestea, liderii de partid au uitat rapid de acest angajament și au făcut doar ajustări cosmetice, aruncând în uitare promisiunea lor inițială. Senatorul USR Ștefan Pălărie a subliniat acest aspect, afirmând că „PNL și PSD se comportă ca niște hoți ordinari, palmandu-și propriile promisiuni în dauna profesorilor“. Amendamentul propus de USR, care ar fi adus salariile debutanților la nivelul promis, a fost respins cu votul senatorilor PSD-PNL, invocându-se un presupus impact bugetar. Întrebarea firească, pusă de senatorii USR, este: „Când le-ați promis decență profesorilor, nu avea impact bugetar?“
Senatorul USR Irineu Darău a subliniat faptul că Coaliția PSD-PNL a promis prin acte oficiale și semnături că, începând cu anul 2024, salariile debutanților din învățământ vor fi aduse la nivelul salariului mediu. Cu toate acestea, au transformat această promisiune într-o amintire distantă prin adoptarea bugetului și a ordonanțelor trenuleț care au adus doar indexări cu inflația în ianuarie 2024, departe de creșterile reale promis. Darău a acuzat Coaliția PSD-PNL de minciună repetată, subliniind că USR a venit de fiecare dată cu amendamente menite să onoreze promisiunile făcute profesorilor, iar aceste amendamente au fost respinse sistematic.
În final, este evident că profesorii sunt victimele unei bătăi de joc din partea celor aflați la guvernare, care par să uite că educația este fundamentul unei societăți prospere. Ignorarea promisiunilor și respingerea amendamentelor de către Coaliția PSD-PNL demonstrează disprețul față de profesori și nevoia acută de responsabilitate și consecvență în gestionarea sistemului de învățământ.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )