Clubul Sportiv Şcolar Călăraşi va înfiinţa secţia de handbal fete
Clubul Sportiv Şcolar (CSS) Călăraşi, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi aprobarea Ministerului Educaţiei a suplimentat numărul de posturi didactice, în vederea înfiinţării unor grupe noi de handbal fete, începând cu luna ianuarie 2023. Vestea a fost dată oficial, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Sala Polivalentă. La aceasta au participat prof. Marius Tătaru (directorul Clubului Sportiv Şcolar Călăraşi); Roxana Paţurcă (inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi) şi Răzvan Mitea (inspector şcolar educaţie fizică şi sport).
În debutul conferinţei, prof. Marius Tătaru a informat că extinderea secţiei de handbal s-a făcut la solicitarea părinţilor. În acest sens, Clubul Sportiv Şcolar Călăraşi va demara o acţiune de selecţie pentru fete între 10 şi 13 ani (2009-2012), în vederea constituirii a 3 grupe pentru handbal feminin.
Cei interesați pentru selecţie și înscriere se pot adresa Clubului din data de 09 ianuarie 2023, la sediul din Bulevardul Republicii, nr. 39, la telefon 0242.314797 sau pe email: css_calarasi@yahoo.com. Mai trebuie specificat că, Clubul Sportiv Școlar Călărași este singura unitate de învățământ cu profil sportiv suplimentar din județ, având 8 secții sportive (atletism, baseball, canotaj, kaiac-canoe, handbal, înot, lupte și volei) și 400 de sportivi înscriși. ,,În perioada următoare vom demara o acţiune de selecţie în şcolile din Călăraşi. Deja ne-am organizat în sensul acesta, să facem o selecţie şi să testăm fetiţele între 9 şi 12 ani, astfel încât să formăm trei echipe cu care să începem pregătirea din luna ianuarie. Şi, din septembrie, la începutul noului an şcolar 2023- 2024, să încercăm să ne înscriem chiar în campionatul Naţional de junioare feminin, la categoria junioare 3. Avem pregătite fişe de înscriere, un număr de potenţiali copii – fete – care şi-au anunţat intenţia de a se înscrie în Clubul nostru. Pentru noi este o bucurie că reuşim să extindem numărul de copii. În acest moment avem 400 de copii înscrişi la Clubul Sportiv Şcolar Călăraşi. Este unicul club sportiv şcolar din judeţ. Aşa cum se ştie, cluburile sportive şcolare aparţin Ministerului Educaţiei şi sunt unităţi în care se face sport de performanţă. Profesorii sunt deosebit de bine pregătiţi, dedicaţi activităţii pe care o desfăşoară. Pot să spun că avem o tradiţie de 55 de ani, ne-am înfiinţat în 1967. De atunci funcţionăm cu secţia de handbal masculin şi în toată această perioadă am avut o serie de rezultate extraordinare. Suntem extrem de bucuroşi să avem pe aceşti copii care vin să practice sport. Noi le oferim o alternativă frumoasă, sănătoasă, prin care pot creşte frumos, se pot educa prin sport. De altfel şi sloganul Clubului nostru este: Educaţie şi performanţă. Dar nu doar performanţa ne interesează în mod deosebit. Nu vrem performanţă cu orice preţ, ci să-i educăm pe copii, prin sport. Vrem să-i educăm frumos”, a precizat directorul Tătaru, specificând că această secţie de handbal fete se datorează într-o proporţie covârşitoare şefei IŞJ Călăraşi, Roxana Paţurcă. Dumneaei a susţinut demersul şi s-a zbătut foarte mult la Minister pentru a se obţine aceste posturi. Problema cluburilor şcolare de stat nu constă în faptul că nu s-ar dori să se înfiinţeze secţii noi sau să se crească numărul de grupe, ci limitarea posturilor didactice. „A fost o mare provocare să reuşim să suplimentăm aceste posturi didactice în cadrul Clubului Sportiv Şcolar şi acest merit i se datorează doamnei inspector şcolar general, căreia îi mulţumesc pentru implicare”, a subliniat directorul CSS Călăraşi.
„Noi, Inspectoratul Şcolar, nu putem decât să încurajăm ca fiecare elev să facă mişcare”
Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Călăraşi, Roxana Paţurcă este foarte mulţumită de realizare, fiindcă de acum şi fetele vor avea şansa să devină poate handbaliste renumite. În cadrul orelor de audienţă cu părinţii, a înţeles necesitatea creării unei secţii de handbal feminin. Totodată a fost surprinsă că aşa ceva nu exista într-un club de stat, ci doar în cele private. Demersul nu a fost deloc uşor, dar până la urmă s-au găsit soluţii pentru a se suplimenta aceste norme în cadrul Clubului Sportiv, cu sprijinul Ministerului Educaţiei. „Iată că putem vorbi de începutul formării a trei grupe de handbal. Bucuria este imensă căci, într-adevăr există multe cereri legate de acest sport. Şi, bineînţeles că noi, Inspectoratul Şcolar, nu putem decât să încurajăm ca fiecare elev să facă mişcare, să-şi dezvolte armonios atât corpul, cât şi mintea şi bineînţeles să aducă rezultatele pe care le aşteptăm de la cluburile sportive din Călăraşi. Vreau să-l felicit pe domnul director pentru că am găsit un om dedicat meseriei, un om implicat, cu multă dăruire şi dragoste, care aduce performanţă în fiecare an în judeţul Călăraşi, prin elevii pe care îi şcolarizează în cadrul cubului. Sunt convinsă că acest proiect – în care eu am crezut şi îl ducem la finalizare – va fi unul de succes pentru Călăraşi. Mai ales pentru fetele din Călăraşi, care vor beneficia de toate avantajele acestui sport”, a punctat şefa IŞJ Călăraşi. „Ştim că în judeţul Călăraşi, handbalul masculin are o tradiţie. Era nevoie şi de handbal feminin şi ne bucurăm că am reuşit să creăm aceste grupe pentru fete. Încurajăm mişcarea de orice fel, mişcarea de masă, educaţia fizică şi sportul de performanţă. Şi, nu putem decât să aşteptăm, în viitor, rezultatele acestor mici paşi de început”, a adăugat, la rândul lui, Răzvan Mitea, inspector şcolar educaţie fizică şi sport.
Marius BĂDRĂGAN