CJE Ialomița atrage atenția: „Nu mai jucați ping-pong cu educația!”

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Ialomița, unica structură de reprezentare a școlarilor din județ, militează, în continuare, pentru respectarea dreptului la educație.

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor (CNE) au lansat o petiție prin care solicită predictibilitatea decizională în domeniul educațional. Sentimente precum nesiguranța, frica, anxietatea și incertitudinea resimțite pe termen îndelungat sunt principalii factori care i-au motivate pe aceștia să inițieze petiția. Aceasta apare sub forma unui manifest adresat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății – autoritățile care, în mod normal, ar trebui să exprime fermitate în decizii. CJE Ialomița îndeamnă, așadar, toți elevii, părinții și profesorii din județ să semneze petiția.

Printre principalele revendicări, se numără următoarele: introducerea unui algoritm de calcul care să stea la baza deciziei privind funcționarea școlilor, cuprinzând factori precum vaccinarea elevilor, a profesorilor și a părinților, incidența din localitate, supraaglomerarea claselor, posibilitatea testării rapide în școală, infrastructură (măști, dezinfectant, distanțare fizică) etc.; suspendarea organizării tezelor în semestrul I al acestui an școlar și înlocuirea lor cu evaluări sumative cu subiect unic pentru toate clasele, astfel încât accentul să se mute de pe notă pe feedback din partea profesorilor; regândirea procesului de administrare a testelor non-invazive pe bază de salivă, astfel încât acestea să poată fi folosite în spațiul școlar (după consultarea elevilor, părinților și profesorilor); extinderea testării rapide antigen în școli, în afara programului școlar; menținerea în format fizic a orelor de practică pentru învățământul profesional, tehnic și vocațional, indiferent de ce scenariul în care funcționează școala; asumarea publică a faptului că un set de măsuri odată stabilite nu vor mai fi modificate peste noapte.

De ce este sunt esențiale aceste măsuri?

Necesitatea acestei forme de manifestare a apărut în urma tergiversărilor ministeriale de lungă durată. În contextul actual, deși au trecut, deja, aproape doi ani de la începutul pandemiei, România încă nu are un set de măsuri clare ce ar asigura predictibilitatea decizională din unitățile de învățământ. Cadrele didactice și elevii sunt supuși unor reguli impuse spontan, negândite în perspectivă.

,,Elevii sunt actorii principali ai educației, nu o minge de ping-pong. Sistemul educațional are nevoie de niște măsuri echitabile și predictibile care să ajute elevii și profesorii, ci nu să le perturbe evoluția și parcursul. De la începutul anului școlar totul a fost incert de la o oră la alta, iar asta s-a văzut în nesiguranța cu care elevii vin la școală în fiecare zi. Este important să punem educația sub lupă și să înțelegem că deciziile luate azi pot afecta oamenii de mâine’’, transmite Carla-Nicoleta Popa, președintele Consiliului Județean al Elevilor Ialomița.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )