Ciulniţenii au sărbătorit 467 de ani de atestare documentară la cea de-a XX-a ediţie a Zilei Comunei
Locuitorii din Ciulniţa au marcat, zilele acestea, cu mic, cu mare, împlinirea celor 467 de ani atestare documentară a comunei. Cu acest prilej, Primăria şi Consiliul Local au organizat cea de-a XX-a ediţie a tradiţionalei sărbători Ziua comunei Ciulniţa.
Manifestarea a avut loc, mai exact, sâmbătă, 18 mai 2024, la Căminul cultural din localitate, pe scena amenajată în aer liber. Au participat: Stelică Gheorghe (primarul comunei Ciulniţa); Dragoş Soare (primarul municipiului Slobozia); Costin Telehuz (candidatul PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Ialomiţa); Ioana Mihai (bibliotecarul Bibliotecii Publice din comună, preşedintele Asociaţiei „Ajutor Umanitar şi Caritabil” Ciulniţa); artişti de renume, oameni din comunitate şi mas media locală.
Aşa cum era şi firesc, primarul comunei Ciulniţa, Stelică Gheorghe a susţinut un emoţionant discurs. „Eu vă spun tuturor la început: La mulţi şi binecuvântaţi ani! Pentru că, este o zi deosebită. Este Ziua Ciulniţei, o zi care atestă 467 de ani de când, pe aceste meleaguri, au locuit oameni şi şi-au stabilit identitatea. Vreau să le mulţumesc domnului profesor Emil Ganea şi domnului Stelian Ivăncioiu pentru că fără dumnealor, fără tenacitatea pe care au avut-o, nu puteam să ne bucurăm, în fiecare an, aşa cum o facem acum. Ne-am găsit identitatea şi nimeni nu ne-o poate lua. Pentru acest lucru, dumneavoastră, trebuie să fiţi mândri. Copiii noştri trebuie să fie mândri, să se bucure că au un nume, au o vechime atestată şi demonstrată, prin ceea ce au făcut cei doi oameni. Le mulţumim că există, pentru că au fost şi sunt alături de comunitatea noastră. Vă mulţumim tuturor, pentru că daţi curs şi vă bucuraţi cu această ocazie. De asemenea, daţi-mi voie să le mulţumesc şi celor care, astăzi, au venit alături de noi. Îl avem pe domnul ministru secretar de stat Costin Telehuz, pe domnul primar Dragoş Soare. Eu le mulţumesc că sărbătoresc împreună cu noi şi sunt bucuroşi la fel cum suntem cu toţii pentru această frumoasă zi. O zi în care toţi ciulniţenii, din toate satele, ne bucurăm şi ne urăm împreună un: La mulţi ani călduros şi binecuvântat”, a urat primarul Stelică Gheorghe.
Misiunea de a prezenta programul artistic i-a revenit bibliotecarei Ioana Mihai. Lucru cu care, aceasta, s-a conformat. Nu înainte de a anunţa o serie de modificări, faţă de ediţiile anterioare. „Premierea cuplurilor, care au împlinit 50 de ani de căsătorie, va avea loc în cadrul Zilei vârstnicului, pe data de 1 octombrie. Iar premierea tinerilor, care au împlinit vârsta de 18 ani anul acesta, se va face într-o activitate nouă. Anume în data de 12 august, de Ziua Tineretului. Aşadar, ziua de astăzi este dedicată sută la sută cântecului. Dar totuşi, vom face o excepţie, cu premierea câştigătorilor la cunoscutul concurs, pe care noi îl organizăm în fiecare an, de Ziua Comunei. Vom premia gospodarii domeniului public” , a specificat Ioana Mihai.
Ca de fiecare dată, autorităţile au pregătit un program ales cu atenţie, încât să mulţumească pe toată lumea prezentă. Anume mai multe recitaluri, susţinute de Grupul folcloric bărbătesc „Doruri Ciulniţene”, Nicoleta Rădinciuc Vlad; Antonia Petrache; Mariana Ionescu Căpitănescu; Mario Buzoianu; Jean de la Craiova; premierea câştigătorilor concursului ,,O comună mai curată”; dans şi voie bună cu formaţia Alexis Band Slobozia, iar la final un frumos foc de artificii.
„Noi suntem suma faptelor noastre şi nimic mai mult”
Primarul municipiului Slobozia, Dragoş Soare, şi-a manifestat bucuria de a participa la un eveniment aşa de important în viaţa comunităţii. „De fiecare dată, când am fost invitat, am participat cu mare drag, pentru că suntem vecini. Şi pentru că, în momentul de faţă, ne comportăm ca un tot: Slobozia alături de Ciulniţa. Suntem mai mult decât vecini, suntem fraţi, facem parte din aceeaşi comunitate. Foarte mulţi locuitori din Slobozia au găsit aici un loc de casă, o comunitate. Au fost primiţi în comunitatea din Ciulniţa şi asta a înfrăţit şi mai mult cele două localităţi. Ciulniţa este la o aruncătură de băţ de Slobozia. Şi eu nici nu văd Ciulniţa altfel decât ca pe un cartier al Sloboziei, ca pe un frate mai mic. Un frate care astăzi sărbătoreşte o vârstă extrem de bogată – 467 de ani de la atestarea documentară. Este expresia unei rădăcini extrem de puternice, pe acest pământ. Aşa cum Slobozia are o sumă de ani în spate, la fel are şi Ciulniţa. Sunt localităţi care s-au format, poate, în aceeaşi perioadă şi s-au dezvoltat armonios, sprijinindu-se una pe alta. Vă urez un călduros: La mulţi ani! Să fiţi sănătoşi, familiile să fie bine, să ne înconjurăm de energie bună şi de voie bună înainte de toate, pentru că aceste lucruri duc şi la o sănătate atât fizică cât şi mentală. Ce pot să mai spun? Decât că, viitorul ne aparţine. Noi suntem suma faptelor noastre şi nimic mai mult”, a punctat primarul municipiului Slobozia.
„Este foarte important să nu-ţi uiţi rădăcinile. Orice copac fără rădăcini, este scos de vânt”
Una peste alta, cei 467 de ani de atestare documentară sunt foarte importanţi pentru primarul Stelică Gheorghe. Iar Ziua Comunei Ciulniţa reprezintă, de fiecare dată, cel mai bun prilej de a le reaminti locuitorilor despre generaţiile trecute şi ceea ce au înfăptuit. „Este important pentru Ciulniţa, în primul rând, pentru a-şi cunoaşte originea, a-şi respecta înaintaşii, a transmite tinerilor să fie mândri şi să recunoască de unde se trag ei şi cine a făcut ca această localitate se dăinuie în continuare. Este foarte important să nu-ţi uiţi rădăcinile. Orice copac fără rădăcini, este scos de vânt. Oricât de multe probleme ar apărea, dacă îţi cunoşti originea, poţi să răzbeşti în lumea respectivă, pentru că îţi dă o forţă, te poţi baza pe ceva. Ai atâtea generaţii în spate care te ajută şi îţi impun nu numai respect, ci şi datoria de a lupta, aşa cum au făcut-o înaintaşii. Asta este important să se transmită din generaţie în generaţie. Nu contează neapărat că trebuie să ne distrăm de ziua localităţii, să ne simţim bine, să putem socializa unii cu ceilalţi, că unii poate nu s-au văzut de ani de zile, dintr-o parte, în alta. La Ziua Vârstnicilor, la Bobotează, la Ziua Tineretului, pe care o vom sărbători în 15 august. Nu doar socializarea este foarte importantă. Ci de a crea fiecăruia, în sufletul şi inima lui, acea bucurie de a exista, de a-şi dori să rămână aici, pentru că au fost şi alţii. Este important nu doar pentru Ciulniţa, ci pentru întreaga comunitate a judeţului. Pentru că de aici au plecat oameni remarcabili, cu care ne mândrim. Mi-am dorit şi doresc tuturor cetăţenilor să îşi păstreze acest imbold, pe care îl transmit, de a fi mândri că sunt ciulniţeni…Din 2005 am început să sărbătorim Ziua Comunei Ciulniţa. Oamenii din Ciulniţa merită să aibă parte de diverse activităţi culturale, sportive, pentru anumite perioade ale anului când sunt sărbători creştine, de Paşti, de Crăciun, de Ziua vârstnicului. Toată lumea este evidenţiată şi băgată în seamă, în sensul bun al cuvântului, pentru fiecare spectru de vârstă. În curând vom avea şi Ziua copilului, pentru care am pregătit iar o activitate. Şi, totul se face din sponsorizări. Sunt oameni de bine, cărora le mulţumesc cu această ocazie, care contribuie de fiecare dată cu cât pot şi fără să le impună cineva. Ci pur şi simplu, fiindcă aşa simt. La ceas aniversar, eu le urez locuitorilor comunei toate cele bune. Le urez sănătate multă, alături de cei dragi, mult noroc în ceea ce îşi propun şi credinţă în Dumnezeu”, a concluzionat Stelică Gheorghe, primarul comunei Ciulniţa.
Cristina ANDREI