Cinci noi proiecte locale parafate de Consiliul Judeţean prin ADI
Consiliul Judeţean Ialomiţa (CJ) a semnat contracte de finanţare cu încă cinci localităţi din judeţ, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).
Conducerea CJ Ialomiţa a organizat, recent, o conferinţă de presă cu prilejul semnării unor noi proiecte cu reprezentanţii localităţilor Balaciu, Griviţa, Valea Ciorii, Bărcăneşti şi Ograda. La eveniment au fost prezenţi Marian Pavel (preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa); Daniel Ganea ( preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ialomiţa/ADI); Cornel Mihu (primarul comunei Balaciu); Daniel Rotaru (viceprimarul comunei Griviţa); Ştefan Ionescu (primarul comunei Valea Ciorii); Nicolae Radu (primarul comunei Bărcăneşti) şi Lilian Badea (primarul comunei Ograda).
Cele cinci proiecte parafate între Consiliul Judeţean Ialomiţa şi reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) beneficiare, vizează următoarele: „Eficientizarea sistemului de iluminat public comuna Balaciu prin înlocuirea aparatelor de iluminat existente cu aparate de iluminat Led eficiente energetic”, judeţul Ialomiţa, valoarea totală a proiectului fiind de 340.000,00 lei, din care contribuţia UAT este de 40.000,00 lei, iar ADI acordă 300.000,00 lei, cu durata de realizare de opt luni; ,,Amenajare teren de sport sintetic – multifuncţional, comuna Griviţa, judeţul Ialomiţa”, proiect în valoare de 671.087,96 lei, din care UAT contribuie cu 371.087,96 lei, iar ADI cu 300.000,00 lei, durata de realizare fiind de 12 luni; „Sistem de supraveghere video în comuna Valea Ciorii, judeţul Ialomiţa”, cu suma totală de 344.636,02 lei, din care UAT acordă 53.421,38 lei, iar ADI 291.214,64 lei, durata execuţiei fiind de nouă luni; „Achiziţie utilaj şi echipamente pentru Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Bărcăneşti, judeţul Ialomiţa”, cu fonduri în valoare de 444.774,40 lei, din care 144.774,40 lei vin din partea UAT, iar 300.000,00 lei din partea ADI, durata proiectului find de 12 luni; „Sistem de supraveghere video stradală în comuna Ograda, judeţul Ialomiţa”, cu fonduri în valoare de 331.329,48 lei, din care 51.857,17 lei sunt de la UAT, iar 279.472,31 lei de la ADI, duarata execuţiei proiectului fiind de nouă luni.
În intervenţia sa, preşedintele CJ Ialomiţa, Marian Pavel a punctat motivul pentru care echipa conducerii a decis să analizeze toate proiectele depuse, fără a impune o limită, explicând metoda de a investi în acestea pe viitor. „Canalizând atât din punct de vedere economic cât şi politic, am stabilit, la nivelul Consiliului Judeţean, împreună cu ai mei colegi, să finanţăm şi să intre în etapa de evaluare toate proiectele depuse. De asemenea, vom accesa, deja, din viitorul an bugetar, celelalte 10 milioane, pentru că unele proiecte trebuie să fie amânate până la facturare. Aşadar, pentru a scuti administraţiile publice locale de eventuale cheltuieli, am stabilit să analizăm toate proiectele. Nu vom mai impune această limită a «primului venit-primului servit», pentru a nu pierde bani. Iar finanţarea o să se facă aşa cum am stabilit, cu acei 10 milioane pentru anul 2021 şi alte 10 milioane pentru anul 2022”, a accentuat Marian Pavel.
La rândul lor, reprezentanţii administraţiilor publice beneficiare au prezentat, pe scurt, proiectele semnate în cadrul conferinţei, mulţumind conducerii Consiliului Judeţean şi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, pentru sprijin.
Primarul comunei Balaciu, Cornel Mihu, susţine că, prin proiectul iluminatului public, se va rezolva o problemă esenţială a localităţii. „Acest contract semnat astăzi prinde foarte bine comunei Balaciu, pentru că stăm chiar rău pe iluminatul public. Cu aceşti bani pe care îi primim, cred că rezolvăm problema. Se vor instala undeva la 402 lămpi. Mulţumim pentru sprijinul acordat şi sper să se mai facă finanţări”, a explicat Cornel Mihu.
Viceprimarul comunei Griviţa, Daniel Rotaru, a accentuat cât de necesar era terenul de sport multifuncţional din localitate. „Terenul pe care îl vom construi va fi benefic, aflându-se în apropierea şcolii, la care învaţă 450 de elevi. Şi cei mici şi cei mari îşi vor putea desfăşura activităţile sportive aşa cum doresc”, a specificat Daniel Rotaru.
La Valea Ciorii, scopul proiectului de supraveghere video este de a impulsiona locuitorii să fie mai precauţi în ceea ce priveşte viaţa şi bunurile acestora. „Este un proiect ce are ca scop siguranţa noastră, prin care vrem să-i responsabilizăm pe localnici. Sper ca în anii care vor veni să mai putem colabora la fel de bine”, a menţionat primarul comunei Valea Ciorii, Ştefan Ionescu.
Şi la Bărcăneşti, proiectul pe care îl vizează localitatea este esenţial. Tractorul multifuncţional va acoperi multe probleme. „Am ales, pentru localitatea noastră, un tractor multifuncţional, pentru că avem în jur de 10.000 de hectare de teren, pentru o cisternă PSI, fiind şi pe primele locuri la incendii. Doamne, fereşte, să nu îl folosim pentru asta. Să nu îl folosim, dar să-l avem. Are cupă, funcţii pentru lucrul la canale, ceea ce este foarte important pentru noi, tot ce trebuie”, a specificat primarul comunei Bărcăneşti, Nicolae Radu.
Primarul comunei Ograda salută finanţarea tuturor proiectelor finanţate prin ADI, adăugând că, prin sistemul video din localitatea pe care o reprezintă, îşi doreşte un trai mai liniştit pentru cetăţenii săi. „Finanţarea acestor proiecte înseamnă dezvoltarea judeţului şi a comunităţilor locale, un lucru foarte bun. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară îşi exercită rolul pentru care a fost înfiinţată, iar noi trebuie să ne străduim să absorbim aceste fonduri. Sistemul video în Ograda va aduce cetăţenilor mai multă siguranţă şi un nivel de trai mai bun”, a declarat primarul comunei Ograda, Lilian Badea.
Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, Daniel Ganea, a prezentat, pe scurt, situaţia proiectelor finanţate prin instituţia pe care o conduce. „Până în momentul de faţă, s-au semnat 39 de contracte, cu o valoare de aproximativ 11 milioane lei finanţaţi de ADI Ialomiţa. În total, sunt depuse 61 de proiecte. Unul singur a fost respins, un proiect de la Vlădeni, deci, efectiv, sunt 60 cele pe care le finanţăm. Noi sperăm ca, până la sfârşit, să semnăm toate contractele”, a relatat reprezentantul ADI Ialomiţa.
Sesiunea de depunere a proiectelor a fost închisă. Sunt câteva localităţi care trebuia să depună şi care nu au reuşit, pentru că nu dispuneau de fonduri suficiente de implementare.
Petruţa RIDICHE