Certificatul digital privind COVID-19: standard global de peste 591 de milioane de exemplare

Pe 18 octombrie, Comisia a adoptat un raport referitor la certificatul digital al Uniunii Europene privind pandemia de COVID-19 și la punerea sa în aplicare în întreaga UE.

Raportul arată că certificatul UE a fost unul din elementele esențiale ale răspunsului Europei la pandemia de COVID-19. Certificatul, care atestă vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19, facilitează călătoriile în condiții de siguranță pentru cetățeni și a fost, de asemenea, esențial pentru sprijinirea industriei europene a turismului, grav afectată de criză.

Succesul sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID în cifre

Statele membre ale UE au eliberat peste 591 de milioane de certificate digitale ale UE privind COVID-19. 43 de țări sunt deja conectate la sistemul UE: 27 de state membre ale UE, 3 țări din Spațiul Economic European (SEE), Elveția și alte 12 țări și teritorii. În total, Comisia a fost contactată de 60 de țări terțe interesate să adere la sistemul UE. Pe lângă cele deja conectate, sunt în curs discuții tehnice cu 28 dintre aceste țări.

Sectorul transportului aerian a beneficiat în mare măsură de acest certificat, care a devenit operațional exact la timp pentru perioada de vârf a călătoriilor din vară. Asociația Airports Council International (ACI Europe) a raportat că, în iulie, volumul total al pasagerilor a crescut de peste două ori față de aceeași lună a anului 2020. ACI Europe atribuie această evoluție introducerii certificatului digital al UE privind COVID, precum și relaxării restricțiilor de călătorie.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Parlamentului European, aproximativ două treimi (65 %) dintre respondenți au considerat că certificatul digital al UE privind COVID este cel mai sigur mijloc de a călători liber în Europa în timpul pandemiei de COVID-19. 20 de state membre ale UE utilizează, de asemenea, certificatul digital al UE privind COVID în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare și în restaurante, cinematografe și muzee, cu o bază juridică națională suplimentară.

Etapele următoare

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape valabilitatea certificatelor de vaccinare și de vindecare, precum și utilizarea testelor de depistare a anticorpilor și a celor antigenice rapide pentru dovezile de vindecare. De asemenea, va reexamina, în continuare, opțiunile de îndată ce se primesc noi orientări științifice.

Lucrările tehnice de îmbunătățire a funcționalităților sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID vor continua în cadrul rețelei de e-sănătate. Comisia va depune eforturi de conectare a altor țări la sistemul UE; va colabora cu statele membre la nivel tehnic pentru punerea în aplicare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID-19 și va solicita orientări din partea ECDC și a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la evoluțiile relevante în ceea ce privește dovezile științifice.

Până la 31 martie 2022, Comisia va prezenta un alt raport privind aplicarea regulamentului. Acesta poate fi însoțit de o propunere legislativă de prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului, ținând seama de evoluția situației epidemiologice. Comisia nu exclude faptul că va prezenta o astfel de propunere într-o etapă anterioară, pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată în timp util.

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )