Cele mai verzi orașe din lume – Ghid de bune practici realizat de Asociația Pur și Simplu Verde

După aproape doi ani de pandemie, Asociația Pur și Simplu Verde propune, atât publicului din România, cât și administrațiilor centrale și locale, o evaluare a modului în care orașele au profitat de măsurile de distanțare, de muncă de acasă și de traficul mai redus.

Din Singapore la Copenhaga, din Africa în Statele Unite, ghidul realizat de Asociația Pur și Simplu Verde trece în revistă măsurile luate în întreaga lume. La nivel european, sub sloganul “UE planifică orașele verzi ale viitorului”, a început implementarea unui proiect verde inteligent în orașul Lugo din Spania, unde echipele de specialiști propun folosirea lemnului de esență tare local în construirea clădirilor. Acest lucru ar reduce emisiile de CO2. O astfel de soluție ar putea fi folosită și în România, unde orașele fac abia primii pași pentru a limita traficul și a scoate mașinile din oraș, la fel și în privința spațiilor verzi. Ghidul de bune practici realizat de Pur și Simplu Verde poate servi drept o bază de plecare pentru administrațiile care au nevoie de inspirație.

„Transformarea unui oraș într-unul verde pare o mare provocare pentru autoritățile locale. Acest obiectiv poate fi îndeplinit doar prin implicarea și dedicarea atât a autorităților locale cât și a cetățenilor, a mediului de afaceri, universităților și institutelor de cercetare. Proiectul nostru își propune să pună la dispoziția primăriilor un Ghid de bune practici, cu exemple implementate în alte orașe ale Europei și nu numai, care au condus la creșterea calității vieții cetățenilor și a mediului”, transmite Dr. Mihaela Frăsineanu, expertul în mediu din cadrul proiectului Teens for Green Cities și autoarea Ghidului de bune practici.

„Multe state din lume au folosit banii din pachetele de stimulare economică din timpul pandemiei pentru a face orașele și întreaga societate mai prietenoase cu mediul înconjurător. România mai are o șansă dacă folosește inteligent banii din PNRR care ar trebui sa se ducă în investiții verzi, însă are mult de recuperat față de alte țări europene”, adaugă Dr. Ioana Petrescu, Președintele Pur și Simplu Verde și coautoarea studiului „Evaluating Green Stimulus Packages in Pandemic Context” (Evaluarea pachetelor verzi de stimulare economică acordate în contextul pandemiei), care va fi publicat în volumul Strategica.

Pentru detalii, puteți accesa comunicare@pursisimpluverde.ro și www.pursisimpluverde.ro.

Cătălina GHEROGHE

 

 

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )