„Ceea ce ne trebuie este să batem acel borcan care vine cu bulion de pe vaporul din China”
Fermierii români sunt performanţi, cu toate că nu se bucură de aceleaşi condiţii de dezvoltare din celelalte state ale Uniunii Europene. Producţiile fermierilor români sunt deosebite dar, la fel de adevărat este că, materia primă nu e folosită. Tocmai de aceea, parlamentarii, de la nivelul Comisiei de Agricultură, îşi propun să facă un Cod fiscal dedicat exploataţiilor şi sectorului agricol. Se încearcă, astfel, să se ajute tinerii fermieri, să primească o bonitate pe parcursul a cinci ani. Ideea este ca aceştia să nu plătească taxe şi impozite, iar TVA să fie diferit, în funcţie de producător, procesator şi cel care deţine produsul final spre vânzare. „Este extrem de important ca, în perioada următoare, România să se bucure de o dezvoltare pe asociativitate. Iar aici, cred că trebuie umblat un pic la cooperativele agricole. Aşa cum sunt, la ora actuală, nu se pot dezvolta suficient de bine şi repede. Ele pot primi un sprijin comunitar de până la 70%, dar foarte puţine îşi permit o contribuţie de 30%. Din păcate, Băncile le resping, pentru că nu au suficienţi ani fiscali în spate, iar investiţiile – pe care ei doresc să le facă – sunt de cele mai multe ori în linii de împachetare, frig şi sortare. Nu se hazardează la investiţii mai mari. Ori, nouă ceea ce ne trebuie este să batem acel borcan care vine cu bulion de pe vaporul din China. Asta, în condiţia în care doar borcanul şi eticheta din România face cât tot borcanul pe care-l vinde chinezul. Şi, îmi asum responsabilitatea de a spune că, nu este o marfă care să ocrotească sănătatea”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Raluca Dumitrescu, deputat PSD Ialomiţa, specificând că, de cele mai multe ori, marfa din export nu este una de calitate. „Cred că, în ultimii ani, tot ceea ce am reuşit să facem este să devenim o societate de consum, uitând să avem grijă de sănătatea noastră şi a copiilor. Este extrem de important, iar la nivelul Comunităţii Europene se vorbeşte despre Nutri-Score, care ne învaţă că zaharurile, grăsimile şi sarea sunt bune, folosite moderat. Tocmai de aceea, există o campanie, pe care Guvernul italian a început-o, sprijinit de reprezentantul Comunităţii Europene, împotriva acelor spot-uri publicitare ce ne spun să nu consumăm grăsimi, sare şi zahăr. Toate aceste trei produse ne pot ajuta să avem o sănătate normală, dacă învăţăm cum să le folosim. La fel, ne propunem, ca în şcoli, să-i învăţăm pe copiii să mănânce normal. Şi legumele pe care le aruncă din farfurie, în alta sau la gunoi, când mama se întoarce un pic cu spatele. Alimentaţia trebuie să cuprindă nu doar legume şi fructe proaspete, ci şi carne”, subliniază deputatul social democrat ialomiţean.
„România trebuie să aibă produse româneşti pe piaţă, diversificate şi bune”
Printre altele, Ştefan Gheorghiţă (directorul de dezvoltare al Grupului AGRINVEST) a atras atenţia, la un moment dat, că România are un randament mediu de 3,5 tone la hectar, în vreme ce Franţa, de 7-7,5 tone la hectar. Francezii nu suferă că nu au prins două vagoane de grâu spre Egipt, pentru că au şi alte debuşee. „Au zootehnie puternică, în primul rând. Noi, dacă nu mai avem mâine cumpărători de cereale din străinătate, ce facem cu ele? Zootehnia, am pus-o la pământ. Soluţia ar fi fost zootehnia şi apoi procesarea. Antreprenorul român încearcă să investească în această direcţie, dar are nevoie de o strategie din partea autorităţilor. Am pus la pământ aproape toate fabricile de conserve şi noi cumpărăm roşii din Italia. Nimeni nu vrea să acorde ajutoare de stat pentru fabrici strategice”, a declarat Ştefan Gheorghiţă.
Referitor la acest aspect, Raluca Dumitrescu informează că în următorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală se vor găsi nişte puncte strategice destinate, pe fiecare regiune a ţării. Acestea vor permite procesarea şi realizarea unor brand-uri româneşti. „Campania desfăşurată de PSD, referitoare la consumul românesc, la asta se referea. Dar, ca să poţi să educi consumatorul să folosească produse româneşti, trebuie să-i oferi produse competitive. Nu contează că Franţa exportă produse mai bune decât România, ci că ţara noastră nu oferă o diversitate de produse pe aceeaşi calitate. Despre asta este vorba şi cred că proiectele, pe care Ministerul Agriculturii urmează să le desfăşoare – cel cu privire la tomate şi pe alte categorii de legume – vor ajuta să se dezvolte şi ramifice această zonă de produse româneşti…În momentul acesta, la nivelul Ministerului Agriculturii, se vorbeşte de crearea unui fond special care să relanseze agricultura. Acesta este momentul care ne arată că, de fapt şi de drept – pentru a ne putea dezvolta şi apăra interesele naţionale – este nevoie de un program de ţară de cel puţin şapte ani. Dar, trebuie să fie un program de ţară pe care să ni-l asumăm cu toţii. Căci, nu vorbim aici de o coaliţie politică, ci de responsabilitatea noastră ca oameni care construim România. Indiferent cine ajunge la guvernare, România trebuie să aibă produse româneşti pe piaţă, diversificate şi bune”, a mai adăugat Raluca Dumitrescu, deputat PSD Ialomiţa.
Diana ARON