Ce trebuie să ştiţi despre varianta Delta a virusului SARS-CoV-2

Reprezentanţii Prefecturii Ialomiţa ţin să informeze populaţia referitor la varianta Delta a virusului SARS-CoV-2.

Astfel, varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare faţă de tulpina iniţială şi cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potenţialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite ţări, fiind responsabilă de un număr mare de infecţii, predominant la persoanele nevaccinate. Vaccinurile actuale, administrate în schemă completă, îşi menţin eficienţa faţă de infecţia cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech asigură o protecţie de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecţie de 92%.

Vaccinarea cu schemă completă oferă protecţie faţă de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicaţii şi de deces.

În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecţie cu tulpina Delta, în 9 judeţe din ţară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeş şi municipiul Bucureşti. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din municipiul Piteşti, nevaccinată. La o parte dintre infecţiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul naţional, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.

Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante. Atât într-o ţară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât şi într-o ţară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă. Vaccinurile îşi menţin o eficienţă crescută în prevenirea bolii simptomatice şi a spitalizării, dacă se administrează schema completă. Este absolut necesară creşterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii şi reducerea efectelor variantei Delta.

Informaţii privind evoluţia în UK şi India

Varianta B1.617.2 a devenit dominantă rapid: în aprilie 2021, au început să fie identificate primele infectări cu varianta Delta, astfel că prevalenţa în luna mai a ajuns la aproximativ 25%, iar în iunie a ajuns la peste 80% din totalul cazurilor de infecţie; în luna mai 2021, acoperirea vaccinală cu o doză era de aproximativ 50%, iar cu 2 doze, de aproximativ 23%; la data de 05.07.2021, acoperirea vaccinală cu o doză era de aproximativ 70%, iar cu 2 doze, de aproximativ 50%; în perioada aprilie – mai, media cazurilor noi a fost de 2.400/ zi; de la finalul lunii mai, numărul cazurilor şi prevalenţa tulpinii Delta sunt în continuă creştere, astfel că media infecţiilor raportate în ultima săptămână (29.06.2021 – 05.07.2021) a ajuns la peste 25.000/ zi – o creştere cu 53%, în comparaţie cu săptămâna precedentă.

În perioada 01.02.2021 – 14.06.2021, aproape un sfert dintre cazurile de îmbolnăvire cu varianta Delta, care au necesitat asistenţă medicală de urgenţă, au fost confirmate în rândul persoanelor vaccinate cu o singură doză, mai puţin de 1 din 10 cazuri fiind persoane vaccinate complet.

În India, varianta B1.617.2 a devenit dominantă rapid, prevalenţa în luna martie fiind la maximum 20%. În luna mai, prevalenţa a ajuns la peste 75%, iar în luna iunie, la aproape 100%. În luna iulie, acoperirea vaccinală este încă foarte scăzută: cu o doză-20%, iar cu 2 doze, aproximativ 5%.

Eficienţa vaccinurilor este mare şi comparabilă între variantele Alpha şi Delta, în cazul vaccinărilor cu regim complet.

Varianta Delta s-a dovedit capabilă să declanşeze noi valuri de infecţie în ţări şi regiuni puternic afectate de tulpinile anterioare. O analiză efectuată asupra evoluţiei din India, bazată pe modelare matematică, estimează că tulpina Delta ar putea infecta până la 50% din populaţia care a trecut anterior prin boală.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )