Caravana Reciclării Creative, o provocare la care şcolile trebuie să răspundă

Caravana Reciclării Creative se desfăşoară în 4 judeţe – Giurgiu, Călăraşi, Braşov şi Sibiu – prin participarea a peste 400 de profesori, învăţători şi educatori, alături de elevii lor din 80 de unităţi de învăţământ.
Organizat de Asociaţia PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream, proiectul are ca scop principal reciclarea creativă a deşeurilor şi conştientizarea efectelor consumerismului asupra mediului înconjurător, atât în rândul elevilor şi al profesorilor, precum şi în familiile şi comunităţile în care se desfăşoară. Profesorii – participanţi la întâlnirile ce au avut loc între 18 februarie şi 11 martie în cele 4 judeţe – au apreciat că proiectul reprezintă o provocare pentru Săptămâna Verde din acest an şcolar. Tema principală a proiectului este ca fiecare echipă participantă, formată din câte 5 profesori alături de grupe de elevi, să realizeze în unităţile lor şcolare 5 zone de recreere şi învăţare activă: zona de „Colectare creativă” – unde se vor aduna materiale ce vor intra in procesul de reciclare creativă; zona „Păsărilor fericite”; zona „Grădina minunată”; zona „Lecturi inspirate” şi zona de „Reciclare creativă”. „Ne dorim ca echipele participante să descopere şi să transmită mai departe informaţii despre sustenabilitate, consumul raţional şi despre colectarea selectivă – prin activităţi experienţiale şi exerciţii practice. Aşa putem descoperi ce beneficii se pot aduce mediului şi ecosistemului. Dar şi cum putem economisi, prin transformarea cunoştinţelor dobândite într-un hobby”, a declarat Ana Stănescu, managerul acestui proiect. În cadrul a patru întâlniri live, cadrele didactice au participat la ateliere în care au primit informaţiile necesare pentru a realiza acest proiect până la finalul lunii mai. Profesorii înscrişi în program au avut parte şi de sesiuni de lucru, în care au conceput primele planuri pe care le vor aborda alături de echipele lor în derularea activităţilor. „Toate întâlnirile din cadrul Caravanei Reciclării Creative s-au bucurat de un real succes şi le mulţumim profesorilor participanţi pentru că au venit în număr mare şi au contribuit cu idei utile, creative şi uşor de aplicat la acest proiect dedicat reciclării precum şi tuturor gazdelor şi persoanelor care au manifestat deschidere înspre colaborare şi ne-au oferit sprijin în organizarea acestor întâlniri pline de zâmbete şi de bucurie”, a subliniat Ana Stănescu, care ţine să adreseze mulţumiri, în special, către IŞJ Giurgiu şi prof. dr. Cosmina Andreea Roşu (inspector şcolar pentru educaţie permanentă şi activităţi extraşcolare); IŞJ Călăraşi şi prof. Georgica Olteanu (inspector pentru educaţie timpurie); Colegiului Nicolae Titulescu Braşov, prof. Anastasia-Viorica Paşca (inspector şcolar biologie); Casei Corpului Didactic Sibiu, alături de prof. Diana-Adina Bucuţa (inspector pentru învăţământ primar).
Întâlnirile au fost animate de prezentările Andreei Idriceanu Calev, project architect al programului Patrula de Reciclare (Asociaţia Volens, partener educaţional), care a prezentat obiectivele, ideile de dezvoltare şi implementare a proiectului.
„Am ales să susţinem proiectul Caravana Reciclării Creative pentru că OSCAR Downstream crede în educaţie, în reciclare şi în atenţia faţă de mediu. Mediul nu este doar floarea, pomul şi râul. Este comunitatea în care cresc copiii noştri, grija faţă de cel de lângă noi, felul în care oferim ceva înapoi locului în care creştem şi ne dezvoltăm. Un business sustenabil nu poate trece indiferent prin viaţa celor care cresc şi construiesc alături de noi. Susţinem valorile educaţionale şi creative ale acestui proiect şi le dorim mult succes tuturor celor ce au urcat în Caravana Reciclării Creative: copii, profesori, familii, comunităţi şi organizatori! Fiţi încrezători în puterea voastră de a schimba lumea!” – au îndemnat reprezentanţii OSCAR Downstream.
Proiectul se va derula în unităţile de învăţământ până pe 16 iunie şi se va închide în urma jurizării şi a votului public cu desemnarea câştigătorilor, pe data de 27 iunie 2023. Premiile ce vor fi oferite sunt rechizite şi imprimante, dar şi o Tabără de Creativitate pentru primele 4 echipe clasate, la care vor participa 20 de profesori merituoşi.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )