Campanie de control desfășurată de ITM Călărași în unitățile de comerț cu amănuntul

În perioada 11-15 martie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a inițiat o campanie amplă de control în unitățile cu obiectul de activitate în domeniul “Comerțului cu amănuntul cu excepția autovehiculelor și motocicletelor”. Această acțiune vine în contextul unei preocupări crescute pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor din acest domeniu, în care riscul de accidentare și îmbolnăvire profesională este un aspect major. Potrivit datelor furnizate de ITM Călărași, în anumite condiții, lucrătorii din comerțul cu amănuntul se confruntă cu riscuri semnificative, ceea ce determină un număr alarmant de accidente cu incapacitate de muncă. De fapt, acestea reprezintă 9,5% din totalul de accidente din economia națională, potrivit ultimelor statistici disponibile.
Obiectivele campaniei desfășurate de ITM Călărași au fost clare și orientate către îmbunătățirea condițiilor de muncă și asigurarea conformității legale în acest domeniu. Printre aceste obiective se numără identificarea și verificarea agenților economici care activează în centrele comerciale, eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare, precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește respectarea prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă. În urma inspecțiilor efectuate în unitățile comerciale, au fost identificate o serie de deficiențe în domeniul securității și sănătății în muncă. Printre acestea se numără îngustarea căilor de circulație de către mărfurile depozitate, necompletarea corespunzătoare a fișelor individuale de instruire, lipsa instruirii adecvate a personalului desemnat pentru acordarea primului ajutor, neactualizarea planului de prevenire și protecție pentru anul în curs, precum și marcajele deteriorate ale căilor de circulație în spațiile de depozitare supraaglomerate. Pentru remedierea acestor neconformități, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, au fost dispuse măsuri corrective și s-au stabilit termene pentru remedierea deficiențelor identificate.
Această campanie de control desfășurată de ITM Călărași reprezintă un pas important în direcția asigurării unui mediu de muncă sigur și sănătos pentru lucrătorii din domeniul comerțului cu amănuntul. Totodată, este esențial ca agenții economici să conștientizeze importanța respectării prevederilor legale și să acorde o atenție sporită implementării măsurilor de prevenire și protecție în beneficiul angajaților lor.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )