Campania de primire a cererilor de plată va avea loc în aproximativ două săptămâni

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința potențialilor beneficiari că lansarea Campaniei de primire a Cererilor de Plată va avea loc în aproximativ două săptămâni. Această informație vine în contextul schimbărilor legislative la nivel european, care afectează direct România prin modificarea/aprobarea Regulamentului (UE) nr. 2115/2021. În același timp, APIA așteaptă derogările de la Comisia Europeană (CE) privind condiționalitatea pentru GAEC 7 și GAEC 8.
Într-un efort de alinia legislația națională cu cea europeană, APIA va aduce modificări corespunzătoare odată cu aprobarea actelor normative relevante. Astfel, termenul de depunere a cererilor de plată pentru anul 2024 va fi amânat în funcție de calendarul stabilit pentru aprobarea acestor acte normative. Cu toate acestea, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor fermierilor români, APIA a dezvoltat aplicația IPA ONLINE. Această platformă permite fermierilor să efectueze modificări și actualizări ale cererilor unice depuse pentru sectorul vegetal. Este important de menționat că, în prezent, fermierii nu au posibilitatea de a închide cererile și de a le aproba înainte ca datele concrete de începere a Campaniei din 2024 să fie stabilite.
Directorul General al APIA, Cornel Turcescu, a subliniat că decalarea termenului de depunere nu va afecta Campania de plăți în avans pentru anul de cerere în curs, care va începe la data de 16 octombrie 2024. Această măsură are ca scop asigurarea unei tranzitii fără probleme și oferirea de sprijin fermierilor în perioada de ajustare la noile reglementări. APIA reafirmă angajamentul său față de sectorul agricol și se asigură că toate schimbările legislative vor fi implementate în mod eficient pentru beneficiul fermierilor din România. Fermierii sunt încurajați să utilizeze aplicația IPA ONLINE pentru a fi la curent cu orice actualizări și pentru a se pregăti pentru depunerea cererilor de plată atunci când campania va începe oficial.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )