„Bugetul municipiului Călăraşi pe anul 2023 este insuficient, la câte proiecte ne dorim să facem”

Municipiul Călăraşi are bugetul pe 2023 aprobat, din ultima zi a lunii ianuarie, acesta cifrându-se la suma de 193,3 milioane lei, care include şi suma de 5,4 milioane lei, reprezentând excedentul bugetar rezultat la finele anului trecut, bani ce vor fi utilizaţi pentru cofinanţarea proiectelor europene şi alte investiţii publice de interes local. Pentru investiţii, municipalitatea va avea la dispoziţie un buget de 88,7 milioane lei, din care 13,5 milioane lei provin din bugetul local, 5,4 milioane lei, excedent şi 69,7 milioane lei din împrumut bancar. La un calcul efectuat, se poate constata că 7% din buget este fără excedent şi 9,8% cu excedent.
Primarul Marius Dulce spune că, în comparaţie cu alte UAT-uri, nu a prins şi banii europeni de care municipalitatea va dispune. Asta fiindcă nu i se pare normal, căci sunt nişte bani care deocamdată nu au venit. „Nu este normal. Sunt nişte bani pe care deocamdată nu îi avem. Nu puteam să prind ceva ce nu aveam în buget. Avem estimări, contracte semnate. Avem pe PNRR peste 60 milioane euro, dar nu i-am prins în buget. Acum e vorba de un joc contabil. Noi avem finanţările semnate, am început deja demersurile să facem Studii de fezabilitate, DALI, pe PNRR. Dar nu avem încă banii şi nu poţi să treci ceva ce nu ai în buget. În momentul în care vin banii, se prind pe linie bugetară şi atunci ştim ce este de făcut. Se face o previziune la ceea ce ai şi încasezi concret. Avem finanţări semnate şi pe AFM. E vorba la momentul acesta, pe PNRR, fără POR, de undeva la 70 milioane euro. În ce priveşte excedentul, anul trecut am avut nişte bani plătiţi pentru proiectele europene, iar când i-am recuperat nu puteam să-i mai cheltuim. Şi, am rămas cu excedent, fiindcă oricum ne trebuie anul acesta pentru investiţii. Nu trebuiau cheltuiţi în ultimele 15 zile din decembrie, ca să arăţi că nu ai. Asta este, dacă au venit atunci în ultimele zile, nu puteai să îi arunci pe fereastră”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, primarul Marius Dulce.
Un aspect asupra căruia, unii au găsit prilejul de a cârcoti, a fost pe seama cheltuielilor prevăzute la cultură – religie, de 13,65 milioane lei. Mai cu seamă că aici a fost prinsă şi suma alocată lăcaşurilor de cult. Alesul local ţine să atragă atenţia că la acest capitol intră şi administrarea şcolilor, creşelor şi grădiniţelor. „La cultură intră tot ce înseamnă administrarea şcolilor, cu creşe cu tot, nu doar activităţile culturale. Şi Bisericile sunt ale noastre. Nimeni nu scapă de Biserică. Atunci, nu trebuie să avem şi aceste monumente de cult? Dar, acum, în ultima perioadă, se pare că mai avem o singură biserică în construcţie, în Cartierul nou şi zic eu că este necesară în zona respectivă. În rest, aşa cum spune legislaţia, ce trebuie să fie în conformitate cu UE, nu mai poţi să ţii mortul în casă, ci la capelă. Atunci, am creat aceste centre sociale pe lângă biserici – acolo unde s-a putut şi au avut spaţiu – pentru a ajuta cetăţenii şi a-i degreva de anumite sarcini, ca să aibă unde depune rudele decedate. Este vorba de civilizaţie. Tot pentru oameni creăm condiţii şi acolo. E greşit înţeles că alocăm bani la Biserici, că se mai construieşte câte una. Biserica rămâne acolo şi noi tot plecăm. Dar, cum am mai spus: cârcotaşii sunt făcuţi să cârcotească, iar bârfitorii să bârfească. Sunt ultima mea grijă. Noi suntem aici ca să facem lucruri. În 2024 vom vedea dacă am făcut mai mult sau mai puţin şi cetăţenii vor decide”, a punctat primarul Dulce.
Printre altele, cheltuielile de personal, prinse în bugetul din acest an, ajung la 22,4 milioane lei, extrem de mici, dacă e să compari cu ale municipiului Slobozia – de 54,2 milioane lei. Procentual, Primăria municipiului Călăraşi are undeva la 37% cheltuieli salariale şi este foarte bine, după cum apreciază edilul. Nu va interveni nicio problemă pentru finalizarea proiectelor aflate în lucru, dacă vor trebui experţi, tehnicieni sau consultanţi. Căci, Primăria are personalul propriu şi se pot face contracte cu specialişti. Iar aceste cheltuieli de consultanţă atât pe PNRR, cât şi AFM, sunt deductibile din proiect. Atunci, bugetul nu este afectat cu nimic. Dacă va fi nevoie, se vor face rectificări bugetare, pentru a se suplimenta fondurile.

„Trebuie să înţeleagă toată lumea că numai acest sistem de asociaţie de proprietari ne poate ajuta şi-n viitor”

Un alt aspect care atrage atenţia este acela că, din buget, la capitolul investiţii, lipsesc oportunităţile pe care le au Primăriile prin PNRR, respectiv fondurile pentru învăţământ (dotări laboratoare, amenajări, săli de sport, ateliere). Primarul Marius Dulce subliniază că deja se lucrează în această direcţie. „Am avut o întâlnire cu toţi directorii unităţilor de învăţământ din municipiu. Le-am dat această temă, ca fiecare şcoală să ne spună ce necesar are. Va merge şi consultantul acolo unde nu ştiu să întocmească şi să ne dea aceste date. Urmând, ca noi, să depunem proiecte şi la acest capitol, pe PNRR. Nu aveam ce să prindem în buget căci, cum am mai spus, vorbim de ceva ce nu avem. Lucrăm la SF-uri, la DALI, pentru că avem 16 scări de bloc care vor fi anvelopate, pe sistem energetic mediu şi un bloc ce merge cu subzidire. Nu aveam cum să le trecem aici. Hai să începem lucrurile şi atunci o să se vadă. Aveam şi mai multe blocuri în vedere, dar din cauza faptului că cetăţenii din Călăraşi nu au înţeles şi probabil nu înţeleg nici acum cât de importantă este asocierea cu asociaţiile de proprietari, nu putem depune proiecte să refacem eficienţa energetică. Iar aici intrau şi terasele şi subsolurile. Am tot insistat pe această asociere. Fără ea, nu putem, căci fondurile europene vin doar pe sistem asociativ. Din 2012, de când eram viceprimar, fac demersuri. Singurele asociaţii care au rămas funcţionale sunt cele din centru şi am mai făcut între timp trei sau patru asociaţii. Dar, lumea nu mai e încrezătoare. Şi, în momentul în care depui pentru fonduri europene, trebuie să ai sută la sută acordul proprietarilor. De aceea, e o problemă. Trebuie să înţeleagă toată lumea că numai acest sistem de asociaţie de proprietari ne poate ajuta şi-n viitor. Aştept acum să iasă ghidurile pe POR, dar probabil şi acolo vom găsi printre condiţii să existe asociaţii de proprietari”, a mai adăugat primarul Marius Dulce.

„Eu sunt încrezător că vom reuşi să finalizăm proiectele, pe care le-am propus, până în decembrie 2023”

Una peste alta, bugetul pe anul 2023 al municipiului Călăraşi este insuficient, la nevoile care sunt. Dar executivul asigură că va face eforturi ca banii să fie cheltuiţi cu simţ de responsabilitate. „Bugetul municipiului Călăraşi pe anul 2023 este insuficient, la câte proiecte ne dorim să facem. Dar, ştim să-l drămuim. Încercăm să-l aşezăm, aşa cum am făcut-o în fiecare an. Încercăm să facem cât mai multe lucruri cu fonduri proprii şi cu oamenii noştri, pentru a diminua cheltuielile…Nu ne oprim. Sunt, cum ziceam, undeva la 70 milioane euro pe PNRR şi AFM. Avem 43 milioane de lei pe PNI, urmează POR şi ce fonduri vor mai scoate. Ţinta noastră este să ajungem, pe PNRR, la undeva între 80-100 milioane euro. Nu e uşor, căci intervin lucrări conexe, complementare şi trebuie să mai vii şi cu un efort bugetar. Atunci ajungem la acel împrumut pe care am început să-l rostogolim, ca să putem face lucrările complementare pentru ceea ce avem pe POR, PNRR şi aşa mai departe. Eu sunt încrezător că vom reuşi să finalizăm proiectele pe care le-am propus, până în decembrie 2023. Cetăţenii acestei urbe au nevoie de aceste fonduri, de aceste lucrări, pentru că ne dorim un oraş modern”, a concluzionat primarul municipiului Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )