Bolile aparatului respirator, a doua cauză de mortalitate la copiii cu vârsta sub 4 ani
Bolile aparatului respirator continuă să fie o cauză majoră de deces pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 4 ani, după afecţiunile a căror origine se situează în perioada perinatală. Astfel, în 2021, arată datele INS, dintre cele 1.233 de decese survenite la copiii mai mici de 4 ani, 287 au fost cauzate de afecţiuni respiratorii (inclusiv Covid-19), 379 de afecţiuni din perioada perinatală şi câte 277 au fost cauzate fie de malformaţii şi anomalii cromozomiale, fie de leziuni traumatice şi otrăviri.
În acest context, în urma solicitărilor primite de la spitale, Organizaţia Salvaţi Copiii România va prioritiza dotarea secţiilor de neonatologie şi pediatrie cu ventilatoare de suport respirator, pulsoximetre şi ecografe performante, pentru susţinerea a 40 de unităţi medicale din întreaga ţară.
Din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică – Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvaţi Copiii a dotat peste 50 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 40.000 de copii.
Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o face în maternităţi şi programe integrate pentru susţinerea sănătăţii mamei şi copiilor, Salvaţi Copiii lansează un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică – Ginecologie), a spitalelor şi secţiilor de pediatrie. „Spitalele au fost vulnerabilizate în ultimii ani, din cauza crizei pandemice, în primul rând, iar acum suntem în plin sezon gripal, cu tot mai multe cazuri complexe de boli ale aparatului respirator. După o analiză a situaţiei din ţară şi a solicitărilor primite de la medici, vom accelera dotarea secţiilor de pediatrie şi de neonatologie cu aparatură medicală de ultimă generaţie. În cadrul acestui program-cheie, al Salvaţi Copiii România, mecanismul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către cauza spitalelor este unul vital”, explică Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei „Salvaţi Copiii România”.
Context
În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se menţină pe primele locuri în UE27 în ceea ce priveşte rata mortalităţii la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020 potrivit datelor INS (5,6/1000 născuţi vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani. Potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie, 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie. Multe fete şi femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţă şi monitorizarea adecvată a sarcinii şi aşteaptă până când situaţia lor se precipită sau se înrăutăţeşte.
Decide pentru viaţă: redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către spitale
Au nevoie de susţinere în 2023: Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”; Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”; Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti; Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”; Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu- Rusescu” (INSMC); Spitalul Universitar de Urgenţă Elias; Spitalul Municipal Aiud; Spitalul Municipal Blaj; Spitalul Municipal Curtea de Argeş; Spitalul Orăşenesc Ineu; Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” Marghita; Spitalul Municipal Dorohoi; Spitalului Judeţean Brăila; Spitalul Orăşenesc Negoiu; Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău; Spitalul Municipal Gherla; Spitalul Judeţean Reşiţa; Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş; Spitalul Municipal Olteniţa; Spitalul Municipal Moreni; Spitalul Orăşenesc Segarcea; Spitalul Municipal „Profesor Dr. Irinel Popescu” Băileşti; Spitalul Clinic „Filantropia” Craiova; Spitalul Filişanilor; Spitalul Municipal Gheorgheni; Spitalul Judeţean Deva; Spitalul Municipal Lupeni; Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani; Spitalul Orăşenesc Bolintin Vale; Spitalul Municipal Sighişoara; Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ; Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Ploieşti; Spitalul Municipal Câmpina; Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina; Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău; Spitalul Municipal Mediaş; Spitalul Municipal Fălticeni; Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea.
Marius BĂDRĂGAN