Biroul Teritorial al Avocatului Poporului funcţionează la Slobozia

Vestea lansată în vară, cum că Instituţia Avocatului Poporului va activa şi la Slobozia, s-a concretizat. Cel de-al 15-lea Birou Teritorial a devenit de ceva vreme funcţional şi deserveşte populaţia, la nivel regional, din cinci judeţe, respectiv Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov. Cetăţenii pot trimite petiţii vizavi de problemele pe care le au. Însă, reprezentanţii Avocatului Poporului se pot autosesiza şi prin alte mijloace, unul dintre acestea fiind presa scrisă. Sediul  Biroului Avocatului Poporului se află în Primăria Municipiului Slobozia, în spaţiul unde a funcţionat serviciul de taxe şi impozite.

Deschiderea oficială a avut loc, mai exact, miercuri, 15 septembrie 2021, ora 11.00, în sala de şedinţe a Consiliului Local Slobozia. La eveniment au participat: Renate Weber (Avocatul Poporului), Ecaterina Mirea (adjunctul Avocatului Poporului); Ioan Gânfălean (adjunctul Avocatului Poporului – Avocatul Copilului), reprezentanţii Biroului Teritorial Slobozia, Dragoş Soare (primarul municipiului Slobozia); angajaţi din Primărie; mass media locală.

În intervenţia sa, Renate Weber a asigurat că în niciun caz activitatea instituţiei nu va fi influenţată de faptul că autorităţile locale asigură spaţiile şi condiţiile necesare Birourilor Teritoriale. „Noi avem, în total, 15 birouri teritoriale. În unele locuri am reuşit să obţinem astfel de sedii exact de la primării, Consiliul Judeţean, depinde de situaţii. În alte părţi, dimpotrivă, nu ne-au pus la dispoziţie decât nişte spaţii improprii şi atunci am reuşit să rezolvăm cu Curtea de Conturi. Noi nu avem fonduri pentru chirii la nivel local, ca să luăm spaţii de undeva. Nu înseamnă sub nicio formă că acei colegi, din Birourile Teritoriale, ar avea vreo reticenţă în a rezolva aşa cum trebuie petiţiile sau sesizările pe care ei le fac şi ce vizează Primăria sau anumiţi funcţionari. Nu trebuie să se plece de la o prezumţie, de la o activitate temătoare, că nu e cazul. Eu vă spun că, inclusiv la Piteşti, am primit un spaţiu de la Primărie şi ne asigură accesul la utilităţi şi tot ce trebuie. Şi, avem sesizări în ce priveşte Primăria Piteşti, că asta este situaţia. Colegii mei nu sunt timoraţi de faptul că domnul primar e în aceeaşi clădire cu ei. Îşi văd de activitatea lor. Ori de câte ori oamenii consideră că drepturile şi libertăţile le-au fost în vreun fel restricţionate, atinse de administraţie, se pot adresa instituţiei noastre. Cred că este bine să explic că instituţia noastră are în principal, un rol de mediator, nu dă sancţiuni care să pună pe cineva la colţ. În momentul în care constată că o autoritate locală, prin demersurile sale, prin răspunsurile sale, a înţeles greşit felul în care trebuie aplicată legea şi astfel vatămă o persoană într-un drept al său, noi intervenim şi încercăm să lămurim lucrurile. Facem acest lucru prin anchete pe teren şi asigurăm medierea între părţile implicate. Cele mai multe din petiţiile pe care le primim se referă la chestiuni salariale, pensii, punere în posesie, punere în executare a hotărârilor judecătoreşti şi multe alte lucruri, inclusiv drepturile persoanelor private de libertate”, a precizat Renate Weber, specificând că reprezentanţii Avocatului Poporului îşi vor face simţită prezenţa prin acţiuni de popularizare. Anume prin publicarea a tot felul de articole în presă, prezenţa în şcoli. Reprezentantul Avocatului Poporului în teritoriu are un program lunar. „El spune: în data de … merg la Inspectoratul Şcolar, vorbesc despre bullying, în data de merg la Liceul X şi abordez problema drogurilor. Avem popularizare şi asta se întâmplă nu numai în judeţul unde se află Biroul Teritorial, ci şi în celelalte judeţe. Dar abia au trecut două luni de la concurs şi lucrează efectiv la instituţia noastră. Deci, sigur că au nevoie de puţin timp să înţeleagă exact cum trebuie să procedeze. Asta nu înseamnă că mie îmi place să treacă timpul. Eu i-am văzut deja foarte activi cu sesizări şi cu de toate, iar asta mi-a plăcut foarte mult”, a mai adăugat Renate Weber, Avocatul Poporului.

„Avem acum la Slobozia o instituţie-simbol”

Primarul Dragoş Soare este bucuros că prin deschiderea unui astfel de birou, poate demonstra încă o dată că pune pe primul loc cetăţeanul. „Mă bucură faptul că am putut să oferim posibilitatea ca la Slobozia să se înfiinţeze un centru. Această solicitare a Avocatului Poporului – de a veni în judeţul Ialomiţa şi cu atât mai mult la Slobozia ca şi centru zonal pentru cele cinci judeţe – pot spune că a fost o binecuvântare pentru noi şi pentru cetăţenii din Slobozia, în primul rând. Asta arată că dorinţa noastră este chiar de a-l pune pe cetăţean în centrul preocupărilor administrative. Ce mai mare deschidere ai putea să ai şi mai mare transparenţă decât să ai un Birou al Avocatului Poporului, în clădirea Primăriei? Am fost privaţi până acum de prezenţa unor instituţii cu anvergură zonală. Avem acum la Slobozia o instituţie-simbol care ne situează şi pe noi în galeria celor care contează. Prin aducerea Avocatului Poporului la Slobozia arătăm că dorim ca cetăţeanul din Slobozia şi din Ialomiţa să aibă parte de cel mai mare respect. Este o formă de autocontrol şi autocenzură a Primăriei şi a celorlalte instituţii de la nivel local şi judeţean”, a punctat primarul Dragoş Soare.

Peste 50 de dosare în lucru

Trebuie menţionat că, totuşi, Biroul Teritorial şi-a început activitatea de la începutul lunii iulie, chiar dacă abia acum a fost inaugurat oficial. Biroul Teritorial Slobozia al Avocatului Poporului are trei persoane angajate: Adriana Sileanu şi Cristiana Tătaru (profilate pe probleme generale) şi Dragoş Cordoş (responsabil cu drepturile copilului).

Până în prezent sunt zece solicitări, anume nouă din Ialomiţa şi una din Călăraşi. Iar ca dosare, s-au adunat mai mult de 50. Este vorba de sesizări din oficiu, pe care reprezentanţii Avocatului Poporului le-au preluat din presă. Căci, instituţia se autosesizează din mass media, de pe site-urile de socializare, nu doar primeşte direct reclamaţii de la cetăţeni. Monitorizează presa, constată un drept încălcat şi se sesizează din oficiu. Sunt sesizări referitor la mirosul care vine de la Ciulniţa (Fabrica de făină proteică Clean Tech situată în comuna Ciulniţa ce poluează olfactiv, intens şi des municipiul Slobozia); cu apa potabilă care curge la robinet maro, cu staţia de epurare (care, de asemenea, le mută nasurile slobozenilor). Deja s-au primit răspunsuri de la autorităţi şi de la Garda de Mediu. Dar, din păcate, informaţiile sunt confidenţiale şi nu pot fi făcute public.

Una peste alta, cu toate că Biroul Teritorial este deschis la Slobozia, se are în vedere ca o dată pe săptămână (dacă permite pandemia), să se asigure audienţe timp de câteva ore şi în teritoriu, în celelalte judeţe ale regiunii.

Marius BĂDRĂGAN

 

 

 

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (2 )