Bilanţul pompierilor ialomiţeni, pe perioada minivacanţei de 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie a.c., pompierii ialomiţeni au asigurat, zilnic, misiuni specifice de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă. În cele cinci zile, la nivel judeţean, s-au înregistrat 57 de intervenţii, dintre care 4 pentru stingerea incendiilor, 49 de cazuri SMURD, 2 accidente rutiere, o misiune salvare animale din medii ostile vieţii şi o misiune de asigurare măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor la un eveniment sportiv.
Mai exact, pompierii ialomiţeni au intervenit în data de 30.11.2022, pentru lichidarea unui incendiu produs la un autocamion cu semiremorcă. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric. Au ars capul tractor în proporţie de 100% şi semiremorca în proporţie de 40 %. Pentru a preveni astfel de cazuri, pompierii vă recomandă respectarea următoarelor măsuri: verificaţi instalaţia electrică;
nu faceţi improvizaţii la instalaţia electrică; asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate; verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanţi sau lubrifianţi; verificaţi perioada de valabilitate a stingătorului din autoturism.
Tot în data de 30.11.2022, în jurul orei 22.20, Detaşamentul de pompieri Slobozia a intervenit la un accident rutier în care a fost implicat un autoturism, în urma căruia au rezultat 2 victime conştiente şi neîncarcerate. După acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului, acestea au refuzat transportul la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
O situaţie deosebită înregistrată a fost misiunea de stingere a unui incendiu produs în cursul serii de vineri, 02 decembrie 2022. Salvatorii din cadrul Staţiei de pompieri Ţăndărei au fost solicitaţi să intervină pentru lichidarea unui incendiu produs la două case, situate în aceeaşi curte, în oraşul Ţăndărei. La sosirea forţelor de intervenţie incendiul se manifesta generalizat la nivelul acoperişurilor. Din cauza suprafeţei mari afectate de incendiu a fost necesară suplimentarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie, astfel că pentru gestionarea situaţiei de urgenţă s-a intervenit cu 3 autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Datorită intervenţiei prompte a salvatorilor, incendiul a fost localizat şi lichidat în limitele găsite, protejându-se alte două locuinţe aflate în proximitate.
În urma evenimentului nu s-au înregistrat victime, însă mai multe bunuri au fost distruse, cum ar fi: cele 2 acoperişuri ale locuinţelor, aparatură electrocasnică, obiecte de mobilier şi materiale textile. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coşul de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile. Coşurile de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din alcătuirea construcţiilor, pot constitui o cauză specifică de izbucnire a incendiilor la locuinţele şi anexele gospodăreşti.
Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor şi evitarea unor situaţii neplăcute ce pot avea urmări grave, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa vine în sprijinul cetăţenilor cu următoarele măsuri de prevenire: verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii; coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare; coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).
Salvatorii din cadrul Staţiei de pompieri Feteşti au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o anexă, în municipiul Feteşti. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise. Au ars materiale textile pe o suprafaţă de 1 metru pătrat. „Având în vedere temperaturile scăzute specifice acestei perioade, recomandăm cetăţenilor să manifeste prudenţă sporită la utilizarea mijloacele de încălzire, să verifice coşurile de evacuare a fumului, să nu suprasolicite instalaţiile electrice şi să nu depoziteze materiale care se pot aprinde în imediata apropiere a sobelor, reşourilor, caloriferelor electrice, centralelor termice sau a altor surse de căldură”, a precizat sublocotenentul Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Ialomiţa.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )