Bilanţul CJAS Ialomiţa pe primul semestru din 2022
Dat fiind că primul semestru, al acestui an, s-a încheiat de ceva vreme, unele instituţii au avut deja grijă să întocmească un bilanţ al activităţii desfăşurate. În această postură se află şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Ialomiţa, graţie preocupării preşedintelui instituţiei, Mihai Geantă, care pune mare preţ pe transparenţă în relaţia cu publicul. În opinia sa, este bine ca utilizarea resurselor financiare să fie adusă la cunoştinţa tuturor ialomiţenilor asiguraţi, interesaţi de modul în care se alocă fonduri pe fiecare serviciu medical în parte.
Bunăoară, în ce priveşte veniturile colectate, la nivel de judeţ, prin intermediul ANAF, suma preconizată a fost de peste 106 milioane lei, fiind realizaţi 102 milioane lei, respectiv un procent de aproape 97%. „Este un lucru bun. Sperăm ca în semestrul doi să depăşim acest procent, aşa încât să ne apropiem de sută la sută execuţie la veniturile colectate pentru contribuţia la asigurările sociale de sănătate. Numai aşa putem să avem şi fonduri pentru plata serviciilor medicale. Referitor la cheltuielile cu serviciile medicale, acestea au fost programate în sumă de 122 milioane lei, fiind realizate 121 milioane lei, adică un procent de 99,22%. Toate acestea sunt efectuate în baza unor contracte, pe care le avem cu furnizorii de servicii medicale. Pe anul 2022 am încheiat contracte cu peste 318 furnizori de servicii medicale. Mai exact, am încheiat 105 contracte cu medicii de familie, 32 contracte – asistenţă specialităţi clinice, 12 contracte – asistenţă investigaţii paraclinice; 28 contracte – medicină dentară; peste 73 contracte – furnizorii de dispozitive medicale; 48 contracte – farmaciile cu circuit deschis; 3 contracte cu ambulanţele private; 2 contracte cu firmele de îngrijiri la domiciliu; 5 contracte cu bazele de tratament şi contracte cu cele patru spitale din judeţ. Avem încheiate şi peste 30 de contracte privind testările pentru depistarea virusului SARS – CoV – 2; peste 90 de contracte cu medicii de familie care monitorizează starea post Covid a pacienţilor asiguraţi; contracte cu programele naţionale de sănătate pentru oncologie, diabet, dializă, boli rare, stări post transplant, hemofilie şi talasemie. Toate contractele se derulează în cele mai bune condiţii”, a precizat Mihai Geantă, preşedintele CJAS Ialomiţa, specificând că ponderea cea mai mare, a sumelor decontate, se duce către medicamentele compensate şi gratuite în ambulatoriu. Numai în primele şase luni ale anului au fost eliberate peste 378.947 reţete compensate şi gratuite (280.386 reţete compensate şi 98.561 reţete gratuite), ceea ce denotă un volum destul de mare de activitate a medicilor de familie. Un număr mare de reţete au fost eliberate pensionarilor – aproape 139.000. Pentru salariaţi au fost eliberate 39.000 reţete, copii şi elevi – peste 37.000 reţete compensate şi gratuite, peste 14.000 reţete compensate şi gratuite – persoanele co-asigurate. Aceasta denotă faptul că, totuşi, oamenii au grijă de sănătatea lor. Dacă nu preventiv şi profilactic, măcar atunci când se constată o afecţiune, ei merg la medicul de familie sau la medicul specialist pentru a o trata.
Ca sume, pe primele şase luni, pentru lista A la medicamentele compensate 90%, au fost consumate fonduri de 5,5 milioane lei; lista B, medicamente compensate 50% – 8,4 milioane lei; lista D, medicamente compensate 20% – 703.000 lei; lista C1 – boli cronice, gratuitate totală – 6,1 milioane lei şi lista C2 programe naţionale, gratuitate – 13,2 milioane lei. În total, la farmacii s-au consumat 34,8 milioane lei.
Programele naţionale de sănătate
La programele naţionale, la oncologie – sunt circa 570 de persoane în tratament, cu un cost mediu de 6.800 lei; 21 persoane sunt tratate cu moleculă de ultimă generaţie, costul mediu fiind de 640 milioane lei (per total). La diabet, an de an creşte numărul bolnavilor – 8.915 fiind în evidenţă (tratament cu administrare orală – 7.271 persoane, cu un cost mediu de 641 lei; circa 1.383 persoane cu tratament mixt, administrare orală şi insulină). Un număr de 1.600 persoane s-au testat pentru hemoglobina glicozilată, spre a vedea evoluţia glicemiei pe o perioadă mai îndelungată; 31 copii beneficiază de test de automonitorizare pentru depistarea glicemiei şi evoluţia acesteia, cu un cost mediu de 619 lei, iar peste 1.750 adulţi primesc fiecare 240 lei pentru automonitorizare.
La hemofilie, un singur pacient beneficiază de tratament,
iar la boala Pompe – o persoană, cu un cost de 528.000 lei pe primele 6 luni. Bolnavi de mucoviscidoză sunt 4 (2 adulţi şi 2 copii), costul mediu fiind la copii de 32.000 lei şi adulţi – 111.000 lei, pe an. Pentru scleroza amiotrofică laterală sunt 4 persoane în tratament, iar cu fibroză pulmonară – 3 persoane.
De asemenea, la programul naţional de ortopedie, prin spital, s-au operat cu endoproteză 39 persoane (4.600 lei de persoană, cost tratament). La tratament post transplant, pentru persoane ce au suferit, în special, transplant de rinichi, sunt 40 de beneficiari, cu sume de 4.800 lei, fiecare. La dializă, în evidenţe sunt 177 persoane, atât la centrul privat, cât şi la SJU Slobozia, cu un cost mediu per bolnav de 39.636 lei. „Aceasta este situaţia la programele naţionale de sănătate. Există o preocupare deosebită şi nu avem sesizări sau reclamaţii că ceva ar fi în neregulă. Nu se întârzie plăţile…Facem toate demersurile pentru ca bolnavii să beneficieze de tratamente…Bugetul Casei de Asigurări este de circa 203 milioane lei până în prezent. Va ajunge după rectificarea din trimestrul acesta, să completăm anumite fonduri pentru spitale, farmacii şi alte domenii de asistenţă medicală. Căci, avem sume până în luna octombrie, noiembrie la unele, la altele până în decembrie. Vom face demersuri să solicităm o rectificare, atunci când va fi momentul. Spitalele au cele mai mari sume. Pe de o parte sunt sumele pentru serviciile efectuate – de 60,2 milioane lei şi completarea pentru creşterile salariale, ca urmare a legii salarizării personalului medical – încă 59 milioane lei, ce vin din transferuri. În total, la spitale avem 120 milioane lei…Cheltuielile pentru sănătate, la nivelul judeţului Ialomiţa, sunt mai mari decât veniturile pe care le colectăm şi astea se completează prin atragerea de resurse. Facem note de fundamentare şi se suplimentează veniturile din redistribuiri de la Casa Naţională pentru a echilibra bugetele de venituri şi cheltuieli. Nu suntem singurul judeţ care primeşte fonduri. Bucureştiul, judeţul Ilfov şi altele au excedent de colectare şi se redistribuie celor cu buget mai mic”, a subliniat Mihai Geantă.
Un alt domeniu de interes este cel al dispozitivelor medicale, zilnic CJAS primind cereri de la asiguraţii cu probleme. La acest capitol, în primele 6 luni, au fost eliberate 265 decizii pentru proteze auditive; dispozitive pentru protezare stomii – 218; pentru sistemul urinar (benzi de incontinenţă, condoame, saci colectori de urină) – 99 aprobări; proteze de gambă – 48 decizii; cadre de mers – 202; fotolii rulante – 111; ghete ortopedice; lentile intraoculare – 77; aparate de oxigen – 408 (aici au crescut foarte mult solicitările de la pacienţii cu BPOC) şi alte tipuri de orteze. În total, au fost eliberate 1.539 de decizii, în valoare de 2.000.000 lei.
„Ialomiţa a gestionat bine situaţia concediilor medicale”
În privinţa concediilor medicale, din fericire, în Ialomiţa nu sunt probleme cu plăţile. Nu se înregistrează întârzieri. În prima jumătate a anului 2022, au fost eliberate 14.739 concedii medicale, suma plătită angajatorilor fiind de 17.815.000 lei. Suma rămasă de plată la 31 iulie este de 2,5 milioane lei. Numărul de cereri depuse, de către agenţii economici, sunt: 22.902 pentru rambursare, iar cereri rămase de plată – 739. „Ialomiţa a gestionat bine situaţia concediilor medicale. Avem o evidenţă foarte bună. Nu avem restanţe către angajatori. Unii au restanţe de 3-4 ani chiar, la judeţele vecine. Noi avem o evidenţă clară la concedii medicale. Probabil că acum am ajuns la luna iulie cu plata. Facem eforturi să completăm cu resurse financiare pentru trimestrul trei şi patru, căci am rămas cam descoperiţi şi nu vrem să se extindă termenul de plată, de 90 de zile. Dar, noi sperăm să nu fie probleme…Din experienţa anilor trecuţi, nu estimăm să fie vreo problemă cu fondurile, pe nici un fel de activitate, cel puţin la furnizorii de servicii medicale”, a mai adăugat preşedintele CJAS Ialomiţa.
Alexandra TUDOR