Bilanţul activităţii poliţiştilor ialomiţeni în 2023
Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa a organizat, zilele acestea, o conferinţă de presă, la sediul instituţiei. Tema întâlnirii a fost bilanţul activităţii desfăşurate de poliţişti pe parcursul anului trecut. Au participat: comisarul şef de poliţie Adrian Mihai Aldea (şeful împuternicit al IPJ Ialomiţa), Silviu Condruţ (comisar şef de poliţie, adjunct inspector şef) şi Sebastian Savu (comisar şef de poliţie, adjunct inspector şef).
În intervenţia sa, comisarul şef Aldea a subliniat că, în perioada analizată, poliţiştii ialomiţeni şi-au canalizat resursele, eforturile în direcţia creşterii gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei, patrimoniului, sporirea siguranţei stradale şi rutiere, precum şi destructurarea grupărilor infracţionale. În anul 2023, din totalul posturilor prevăzute la nivelul Inspectoratului, au fost ocupate 78,32%. În cadrul programelor curente de pregătire tactică, au fost realizate 18 sesiuni de instruire privind folosirea dispozitivelor de oprire în trafic a autovehiculelor tip Spike Strip Systems, sesiuni de instruire teoretică şi practică pentru poliţiştii din categoria celor care conduc autovehicule de serviciu cu regim prioritar, precum şi 47 de şedinţe de tragere. În domeniul prevenirii criminalităţii, priorităţile pentru anul 2023, au fost transpuse în trei programe de intervenţie preventivă: Programul de prevenire a victimizării minorilor, ce a avut ca scop creşterea gradului de informare a minorilor privind prevenirea victimizării (dispariţii/plecări voluntare, abuzuri sexuale, trafic şi consum de droguri, trafic de persoane), Programul privind prevenirea violenţei domestice şi Programul de prevenire a criminalităţii informatice al cărui scop a fost creşterea gradului de informare a minorilor şi adulţilor cu privire la riscurile ce pot apărea pe Internet şi la modalităţile de prevenire a acestora.
În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii, în anul 2023, la nivelul IPJ Ialomiţa, au fost înregistrate cu 2% mai puţine infracţiuni decât în anul 2022. Infracţionalitatea judiciară a scăzut cu 5%, faţă de 2022, infracţionalitatea economică a scăzut cu 2%, faţă de 2022, iar infracţionalitatea de altă natură a crescut cu 6% faţă de 2022. „În anul 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, au fost sesizate 7.106 infracţiuni. În funcţie de mediul în care au fost comise se constată că, din totalul infracţiunilor sesizate, 53% s-au înregistrat în mediul urban, indicator care a crescut faţă de anul 2022 cu 5%, iar 47% – în mediul rural, indicator ce a scăzut faţă de 2022 cu 6%…Pentru anul 2024 ne-am stabilit ca obiective să continuăm acţiunile ce vizează creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, reducerea infracţionalităţii stradale, reducerea riscului rutier şi asigurarea climatului de legalitate pentru mediul de afaceri. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa depune eforturile necesare, atât din punct de vedere profesional cât şi logistic, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranţa cetăţenilor din judeţul nostru să nu fie afectată”, a precizat şeful IPJ Ialomiţa, dându-le apoi posibilitatea adjuncţilor să prezinte activitatea departamentelor pe care le coordonează.
Comisarul şef adjunct Silviu Condruţ a vorbit, prima dată, despre criminalitatea contra patrimoniului. Astfel, în 2023, au fost sesizate 2.494 de infracţiuni contra patrimoniului, reprezentând 35,09% din totalul infracţiunilor sesizate. Faţă de perioada similară a anului 2022, reprezintă o creştere cu 6,17%. Furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii, reprezintă 56,81%, procent ce a scăzut cu 6% faţă de anul 2022. În cadrul activităţii de urmărire şi extrădare, în anul 2023, s-a dispus măsura urmăririi naţionale şi internaţionale faţă de 48 de persoane, au fost desfăşurate activităţi pentru identificarea a 117 persoane dispărute şi înregistrate 162 de măsuri preventive. În perioada analizată, au fost înaintate către organele judiciare 16 sesizări referitoare la nerespectarea obligaţiilor impuse. În urma acestor sesizări, 9 dosare de supraveghere au fost închise cu preschimbare în arestare preventivă ş într-un caz, în arest la domiciliu. „Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase activităţile de prevenire s-au materializat în organizarea a 91 de acţiuni şi 176 de controale. Au fost sesizate 77 de infracţiuni, iar pe linie de braconaj cinegetic – 6 infracţiuni prevăzute de Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic. Au fost ridicate, în vederea confiscării, 30 de arme, peste 1.100 de tone de deşeuri periculoase şi 1.051 de kilograme de articole pirotehnice. În anul 2023, în cadrul serviciului au fost aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale. Referitor la criminalitatea economico – financiară, în perioada ianuarie – decembrie 2023, au fost în derulare 14 planuri de acţiune dispuse, în domeniile combaterii ilegalităţilor cu produse accizabile (tutun, alcool), produse de panificaţie, turism şi alimentaţie publică, legume – fructe, achiziţii intracomunitare şi importuri. Pe parcursul activităţilor derulate, au fost efectuate 121 de acţiuni specifice. În cadrul acestora, au fost constatate 19 infracţiuni în flagrant, respectiv 18 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi o infracţiune prevăzută de Legea nr. 8/1996 vizavi de dreptul de autor şi drepturile conexe. S-au aplicat 176 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 829.000 de lei, au fost confiscaţi 98.600 de lei , fiind indisponibilizate bunuri în cuantum de 210.300 de lei. Pe linie criminalistică, în cursul anului 2023, poliţiştii criminalişti au participat la peste 2.800 de cercetări la faţa locului şi au ridicat 5.547 de urme criminalistice. Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 79 de persoane sau obiecte. Din totalul autorilor identificaţi în această perioadă, 51 au fost identificaţi prin valorificarea urmelor papilare, ca autori de infracţiuni de natură judiciară”, a informat comisarul şef adjunct, Silviu Condruţ.
50 de accidente grave de circulaţie şi 34 persoane decedate, anul trecut
Misiunea de a prezenta situaţia activităţii Poliţiei de Ordine Publică, Poliţiei Rutiere, Siguranţa în Şcoli, Protecţia Animalelor, a revenit comisarului şef adjunct Sebastian Savu. Infracţiunile stradale, în anul 2023, au reprezentat 14,31%, din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspectoratului. După mediul unde acestea s-au comis, 47% sunt în mediul urban şi 53% în mediul rural. De asemenea, 48 de infracţiuni stradale au fost descoperite în flagrant delict. Infracţionalitatea stradală înregistrează o scădere de 9% faţă de anul anterior. Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii, în anul 2023, a intensificat activitatea de patrulare pentru sporirea gradului de siguranţă a cetăţenilor, prin creşterea vizibilităţii şi a capacităţii de intervenţie. Poliţiştii din structurile de siguranţă publică şi cei de proximitate au constatat 57 de infracţiuni şi aplanat 351 de stări conflictuale.
La capitolul „Siguranţa în şcoli”, au fost desfăşurate 2.513 activităţi în unităţile de învăţământ şi 948 de activităţi preventive. Acestea au avut ca scop combaterea infracţionalităţii în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ, verificarea legalităţii transportului de elevi şi a celui public de persoane, prevenirea şi combaterea absenteismului şcolar, verificarea modului de asigurare a pazei şi protecţiei unităţilor şcolare. În anul 2023, în mediul şcolar au fost înregistrate 41 de infracţiuni (cu 12 mai puţin decât anul 2022), majoritatea fiind fapte de lovire sau alte violenţe.
În ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea violenţei în familie, au fost emise 109 ordine de protecţie provizorii, din care 53 confirmate de magistraţi. La Biroul pentru Protecţia Animalelor, anul trecut, au fost înregistrate 64 de petiţii, fiind aplicate 215 sancţiuni contravenţionale. În lipsa adăposturilor specializate, au fost încredinţate altor entităţi, conform prevederilor legale, 38 de animale aflate în stare de pericol. Şi infracţionalitatea în domeniul silviculturii şi pisciculturii a fost în atenţia poliţiştilor. În anul 2023, în urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate, s-au înregistrat 94 de dosare penale, aplicate 99 de sancţiuni contravenţionale şi confiscaţi aproximativ 490 de metri cubi de material lemnos. Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol au fost constatate 78 de infracţiuni, fiind aplicate 84 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, poliţiştii au confiscat peste 1,5 tone de peşte din speciile crap, caras, plătică, şalău, ştiucă, somn sau sturion, precum şi 3 kilograme de icre de sturion, 3 ambarcaţiuni şi 149 de unelte de pescuit.
Un domeniu de interes major îl reprezintă siguranţa traficului rutier. „În anul 2023, în judeţul Ialomiţa s-au produs 50 de accidente grave de circulaţie, având ca urmări 34 de persoane decedate şi 27 de persoane rănite grav. Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost preocupările de altă natură ale conducătorilor auto, alte abateri săvârşite de participanţii la trafic, precum şi nerespectarea legislaţiei rutiere de către biciclişti. În cadrul acţiunilor punctuale, poliţiştii rutieri au constatat 665 de infracţiuni la regimul rutier, cele mai multe fiind infracţiuni de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, urmate de infracţiunile de conducere fără permis şi de conducere cu autovehiculul neînmatriculat. De asemenea au fost aplicate 37.740 de sancţiuni contravenţionale, în majoritatea cazurilor pentru depăşirea limitei legale de viteză, urmate de nepurtarea centurii de siguranţă, neacordarea priorităţii de trecere şi abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti, motociclişti şi căruţaşi. Poliţiştii au reţinut, în vederea suspendării, 2.890 de permise de conducere şi au retras 2.078 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA”, a declarat comisarul şef de poliţie Sebastian Savu.
Diana ARON